Fasulye üretiyoruz, ama ihraç edemiyoruz

Dünya fasulye üretiminde önemli bir paya sahip olan ülkemizde ihracatta sınırlı kalındığı belirtildi. Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü dersliklerinde süren eğitim programı kapsamında “Taze fasulye yetiştiriciliğinde iyi tarım uygulamaları” konusunda kurs veren Doç. Dr. Hülya İlbi, dünyada üretilen fasulyenin yaklaşık yüzde 9’unu Türkiye’nin karşıladığını söyledi. Ülkemizde ihracattan çok yurt içi tüketime yönelik olarak üretim yapıldığını vurgulayan Doç. Dr. İlbi, “Türkiye’nin ihracatta sınırlı kalmasının en büyük nedenleri; standardizasyonun olmaması, tarımsal ilaç madde kalıntıları, ambalajlamanın yapılmaması, nakliye ve depolamanın etkin uygulanmaması, işleme sorunu, Pazar araştırmalarının yapılmaması gibi sayılabilir” dedi. Ülkemizde fasulyenin çoğunlukla açıkta yetiştirildiğini, ancak son yıllarda örtü altında yetiştiriciliğin de yaygınlaşmaya başladığını açıklayan Doç. Dr. İlbi, “Yetiştiricilik yoğun işgücü gerektirdiğinden üretimler dar alanda küçük aile işletmeciliği şeklinde yapılmaktadır. Bilinçsiz gübreleme ve kimyasal kullanımı uygulanarak hem çevre kirliliğine katkıda bulunulmakta hem de kalitesiz ürün elde edilmektedir. Çeşit seçiminde işleme sanayine yönelik anlaşmalı üretimde yabancı çeşitler ağırlıklı kullanılmakta iken, sanayi harici üretimlerde üretici tercihi ön planda olmaktadır. Üreticiler ürünlerini ya haller, ya da mahalli pazarlar aracılığı ile tüketicilere ulaştırmaktadır” diye konuştu. (Ege Ajans)

Related Images:

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın