Kültür bitkilerinde tüketim yelpazesi genişleyecek

Ege Üniversitesi Bilim ve Teknoloji Topluluğu (EBİLTET) tarafından düzenlenen “Gıdalarda Biyoteknoloji Uygulamaları” konulu öğrenci sempozyumunda konuşan Ege Üniversitesi Tohum Teknolojisi Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Prof. Dr. Nazimi Açıkgöz, Avrupa’da tüketimin yanında üretime onay verilen transgenik çeşitlerin Türkiye’de de tarımına onay için karar mekanizmalarının harekete geçirilmesi gerektiğini söyledi. Çok değil, 20 yıl içinde kişi başına günlük kalori gereksiniminin 2 bin 220’den 3 bin kilo kaloriye çıkacağı dünyamızda her 5 yılda bir çeşit değiştirilmesi gerekliliğine değinen Prof. Dr. Açıkgöz, “Kültür bitkilerinde tüketim yelpazesi genişleyecektir. Örneğin, dondurulmuş gıda için farklı çeşitlere, yeni ortaya çıkan hastalık zararlılara dayanıklılık gibi yeni koşullara uygun yeni çeşitlerin ıslahı gerekmektedir. Henüz çözümlenmemiş süne-kımıla dayanıklı çeşitlerin ıslahı Türkiye’ye yıllık milyarlarca dolar kazandıracaktır” diye konuştu. (Ege Ajans)

Related Images:

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın