Salihli Lidya Sardes Thermal Hotelde gerçekleştirilen çalıştaya Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ve il müdürlükleri, üniversiteler, İzmir Ticaret Borsası, Ege İhracatçılar Birliği, Ege Bölgesi Sanayi Odası, İzmir Ticaret Odası, Ziraat Odaları, Ticaret Borsaları, Ziraat Mühendisleri Odaları, TARİŞ Üzüm Birliği, Hal Müdürlükleri ve Zirai Mücadele İlaçları Üreticileri Derneği temsilcileri katıldı. Ege İhracatçı Birlikleri de çalıştayın düzenlenmesinde etkin destek verdi.
Prof. Dr. Ediz Ulusoy’un yönettiği çaıştayda konuşan İzmir Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Üyesi İlhan Zincircioğlu, bağcılık için yerkürenin en elverişli iklim kuşağı üzerinde bulunan ülkemizin, köklü bir bağcılık kültürüne de sahip olduğunu söyledi. Bölgemizde üzüm üretiminin ağırlıklı olarak Manisa, Denizli ve İzmir illerinde yapıldığını anlatan Zincircioğlu, binlerce üretici ailesi ile birlikte çok sayıda tüccar, sanayici, ihracatçı ve diğer üretime katkısı olan kişilerin geçimini üzümle sağladığının altını çizdi.
Ülkemize kuru ve yaş üzümden yıllık yaklaşık 750 milyon dolar ihracat geliri kazandırıldığını söyleyen İzmir Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Üyesi İlhan Zincircioğlu, Bu ihracat miktarı toplam tarım ve gıda ürünleri ihracatımızın yaklaşık yüzde 5dir. Dünya pazarlarında yer almanın temel koşullarından birisi tüketicilerin talep ettikleri nitelikte ürünleri üretebiliyor olmaktan geçmektedir diyerek şu görüşleri dile getirdi:
Hayatın her alanında rekabetin arttığı günümüzde, lider olabilmekten çok lider kalabilmek önemlidir. Gelişen teknoloji ve bilinç düzeyi ürün talebinin bütün gıda ürünlerinde izlenebilirliği sağlanan, sağlık koşullarına uyan ürünlere kaymasına neden olmaktadır. Yaş ve kuru üzüm sektörümüz de bu gelişmelerden doğal olarak etkilenmektedir. Ürün kalitesinin iyileştirilmesi sadece ihracat pazarlarımız için değil, aynı zamanda yurtiçi tüketiciler yani bizler içinde hayati önem taşımaktadır.
Bir yanıt bırakın
Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.