Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Başkanı Hayrettin Uçak,“İhracatımızdaki artış yıl sonuna kadar devam ederse ihracatımızı 1 milyar 100 milyon doların üzerinde kapatacağız. Biraz daha artırmayı başarabilirsek yılbaşında koyduğumuz 1 milyar 200 milyon dolarlık ihracata ulaşmaya çalışacağız” dedi. Uçak, Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği’nin 2021’in dokuz aylık döneminde yüzde 14 artışla 813 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirdiğini söyledi.
Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Başkanı Hayrettin Uçak, sektördeki güncel gelişmeleri, Ocak – Eylül dönemi ihracat rakamlarıyla ilgili değerlendirmelerini Seferihisar’da düzenlediği basın toplantısında açıkladı. Uçak, birlik olarak fiziki etkinliklere başlama kararı aldıklarını, 28 Kasım – 02 Aralık 2021 tarihleri arasında Hollanda ve Belçika’ya sektörel ticaret heyeti düzenleyeceklerini belirtti. Hollanda’nın hem Türkiye’nin hem Ege’nin meyve sebze mamulleri ihracatında dördüncü sırada yer aldığını ve geleneksel pazarı olduğunu anlatan Uçak, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Dünya genelinde ve ülkemizde aşılanma oranının hızla artması sonucunda, biz de birlik olarak fiziki faaliyetlerimize yeniden başlamaya karar verdik. İlk fiziki faaliyetimiz Kasım ayının sonunda Hollanda ve Belçika’ya yaş meyve sebze ve meyve sebze mamulleri sektörlerine yönelik ticaret heyeti organizasyonu gerçekleştireceğiz ve orada ikili iş görüşmeleri düzenleyeceğiz. Şu anda 15 üyemizin katılım başvurusunu aldık. Hollanda’ya Türkiye geneli Ocak-Eylül döneminde yüzde 24 artışla 103 milyon dolar meyve sebze mamul ihracatı gerçekleştirdik. Bu ihracatın yüzde 34’lük artışla 50 milyon dolarlık kısmını bizim bölgemizden yaptık. Hollanda’ya Türkiye geneli yaş meyve sebze ihracatımız ise yüzde 10 yükselişle 44 milyon dolar civarında. Belçika’ya ise 9 aylık dönemde Türkiye geneli mamul ihracatımız yüzde 23 artışla 22 milyon dolar, yaş meyve sebze ihracatımız ise yüzde 14 yükselişle 8 milyon dolar olarak gerçekleşti. Belçika’ya meyve sebze mamul ihracatının 13 milyon dolarlık kısmı Ege’ye ait.”
İhracatı artırmak için sürekli yeni pazarlar aradıklarını da anlatan Uçak, ihracatta en önemli sorunlardan biri olan “ürün iadesi” konusunda da ciddi yol alındığını, ürün iadesinin ciddi oranda azaldığını dile getirdi. “Bu konuda yapılan ciddi çalışmalar ve alınan önlemler sonucunda iki üç senedir minumuma düştü denilebilir” görüşünü paylaştı.
Kayıp oranını düşürmek için proje
Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği’nin yıl içinde “Kullandığımız Pestisitleri Biliyoruz”, “Gönüllü Son Hasat Projesi” gibi olumlu geri dönüşler aldıkları projelere katkılı olduklarını anlatan Hayrettin Uçak, yakın zamanda meyve ve sebzelerde yaşanan kayıplara yönelik yeni bir proje başlatacakları bilgisini de paylaştı.
Türkiye’de yılda 53 milyon ton tarım ürünü üretilirken bunun yaklaşık yüzde 50’sinde kayıp olduğuna dikkat çeken Hayrettin Uçak, Ege Üniversitesi ile kısa bir süre içinde meyve-sebze kayıplarının tespiti için bir proje yapacaklarını söyledi. Uçak, meyve sebzelerde hasattan tüketime kadar yüzde 15 ile yüzde 50 arasında kayıpların olduğunu ancak hangi aşamada ne kadar kayıp olduğunu gösteren bir çalışmanın bulunmadığını belirtti. Bu amaçla ilk olarak nar ve mandalina ürünlerinde kayıpları belirlemek için iki yıllık bir projenin Ege Üniversitesiyle birlikte yürütüleceğini kaydetti. Uçak, bu tip projelerin kayıpları azaltacağını bunun da yaşanan fiyat artışları konusunda etkili olacağını belirtti.
Soğuk zincir araçlarına ilişkin açıklanan yeni KOSGEB desteklerinin de ürün kayıplarını önlemede ciddi katkısının olacağını belirten Hayrettin Uçak, hallerimizin alt yapılarının şu anda yetersiz olduğunu dile getirdi. Uçak, her dükkanın bitişiğinde bir soğuk hava deposu bulunması gerektiğini söyledi.
EİB 7 URGE Projesi sürdürüyor
Ege İhracatçı Birlikleri Genel Sekreteri Cumhur İşbırakmaz ise birliklerin son bir yılda 15,5 milyar dolar ihracat seviyesine ulaştığını söyledi. İkisi Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği ile olmak üzere yedi URGE projesi yürüttüklerini anlattı. İşbırakmaz, Avrupa Birliği Yeşil Mutabakata uyum sağlama sürecine katkılı olmak amacıyla “Sürdürülebilirlik Departmanı” kurduklarını, yoğunlaştıkları bir diğer başlığın ise dijitalleşme olduğunu söyledi.