Kanyon; kireçtaşı, kumtaşı gibi suyu kolaylıkla geçiren katmanlar içinde görülen, bir akarsuyun oyarak oluşturduğu, yamaçları duvar gibi dik, dar koyak demektir. Ülkemiz birbirinde güzel ve özel birçok kanyon bulunmaktadır. Karanlık Kanyon etkileyici biraz da ürkütücü bir kanyon. Beni asıl etkileyen kanyonun geçit vermez yamaçlarına oyularak yapılan Taşyolu ve onun taşıdığı öyküler oldu. Bildiğim kadarıyla bir kanyona paralel seyreden başka bir Taşyolu en azından Türkiye’de tek.

İlki 2004 yılında gerçekleştirilen Doğa Sporları Şenlikleri geçen süre içerisinde adeta Kemaliye ile özdeşleşmiş ve doğa sporları denince akla Kemaliye gelir olmuştur. Hemen her türlü doğa sporları aktiviteleri için elverişli parkurlara sahip Kemaliye’de bu etkinliklerin gerçekleştirildiği ana üst ise Karanlık Kanyon ismi ile bilinen doğa harikasıdır. Avrupa’nın en önemli kanyonlarından biri olan Karanlık Kanyon sahip olduğu doyumsuz atmosferi ile doğa severlerin mutlaka görmesi gereken eşsiz güzellikte bir doğa yapısıdır. Doğa sporları şenliklerinde Karanlık Kanyon içerisinde gerçekleştirilen en önemli etkinlik extrem sporlar içerisindeki en özgün dallardan biri olan ve base-jump olarak adlandırılan serbest atlayış biçimidir.

Karanlık Kanyon’da gezginler için bot turları düzenlenmektedir. Biz de bu deneyimi yağmur eşliğinde yaşadık. Biraz üşüyerek biraz da ürpererek gerçekleşen gezimizde neşemizden hiçbir şey eksilmedi.

Kemaliye (Eğin) ilçesini İç Anadolu’ya bağlamak amacıyla 1870’de inşasına başlanan Taşyolu, Karanlık Kanyon’un geçit vermeyen kayalıklarını ilkel aletlerle oyan ve adeta iğneyle kuyu kazan yöre halkı tarafından 132 yıllık çalışma sonucu devletin de verdiği destekle 2002’de tamamlanmış.
Önceleri dar olduğu için sadece yürüyerek geçilebilen Taşyolu, zamanla araç geçişi için genişletilerek Kemaliye’yi Divriği’ye bağlamış.
Her iki tarafı yer yer 400-500 metrelik sarp kayalık yamaçlardan oluşan Karanlık Kanyon boyunca macera tutkunlarına nefis manzaralar sunan 7 kilometre uzunluğundaki yol, içinde barındırdığı irili ufaklı 38 tünel ile çok sayıda keskin dönemeç ve uçurumlarıyla artık ulaşımdan çok turizm amaçlı kullanılıyor. Her bir tünele o tünelin yapımına destek vermiş kişililerin adı verilmiş.

Karanlık Kanyon’da tekne turu ve Taşyolu’da yürüyüş her gezginin “ölmeden önce yapması gereken etkinlikler” arasında olmalıdır. Anadolu bildiğimizden gördüğümüzden ötedir. Her bir dönemci, her bir taşı, her bir yolu apayrı öyküler taşır. Bu öyküleri keşfetmek biz gezginlere kalıyor. O zaman, yola devam…
Bir cevap yazın
Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.