Ateist cenazesi üstünde tepinmek

Demokratik, çoğulcu bir toplumda asla haber olmaması gereken olay geçtiğimiz günlerde merkez medyada geniş ve sorumsuzca haber olarak değerlendirildi. Muhafazakar basında yer alsa önemsemez geçerdik ancak seküler hassasiyetleri ile anılan gazetelerin konuyu mecralarında geniş olarak görmesi ve ele alış şekli hayal kırıklığından ziyade öfke uyandırır nitelikteydi.

Aslında haber olmayan haberin (!) içeriğini hatırlayalım: Balıkesir?in Ayvalık ilçesinde 76 yaşında kalp krizi nedeni ile vefat eden Atila Yüksel ateist olduğu için cenazesinde dini ritüel istememiş, oğlu da babasının son isteğini yerine getirmişti. Dini tören yapılmadan gerçekleşen cenazede Atila Yüksel, isteği doğrultusunda birkaç özel eşyası ile birlikte gömülmüştü. Defin işleminin dini tören olmadan gerçekleştirilmiş olması, bu olayın moral önemini azaltmıyor. Cenaze töreninde her hangi bir dine ait ögenin kullanılmaması vefat edenin yakınlarının ölüm karşısında hissettiği duyguları zayıflatmıyor.

Seküler duyarlılığı ile tanımlanan haber mecralarında bu cenaze üzerinde yapılan, habercilik olmayacağı gibi haber diye yansıtılan ‘şey’ de ahlak ve vicdan açısından sorunluydu. Ölen bir adamın bir iki özel eşyası ile birlikte sessizce, dini tören olmadan gömülmek istemesinden daha doğal ne olabilir ki? Haber metnindeki sorunlu dil, dini tören olmaksızın yapılan defin işlemini ‘ilginç’ bulmuştu. Haberin yer aldığı mecralarda yapılan defin işlemine sıklıkla ‘ilginç’ tanımlaması yapılması bu coğrafyanın son yüzyılının vazgeçilmez tartışma konusu olan laisizmin seküler kesimlerde dahi içselleştirilemediğini ortaya koyuyor.

Fark gözetmeksizin herhangi bir dine mensup kişinin cenaze töreninin bağlı olduğu dinin gereklerine göre yapılması doğal olduğu kadar herkesin öyle rahat müdahale etmemesi gereken özel alan. Ateist bir kişinin vefatı sonrası cenaze töreninde de neyin olup olmayacağını belirlemesi temel insani hak ve kimsenin burnunu sokmaması gereken özel alan. Ölen ateist yurttaşın hatırasına ve yakınlarının hissettiklerine saygı gereği cenaze gibi zor ve özel alanda ‘haber’ adı altında tepinmek hafif ifade ile vandallıktır. Ölen insanın hatırasına ve yakınlarının duygularını hiçe sayan haberin dilinin bırakın ötekileştirici olmasını her şeyden önce insani değildi.

Cenazelerin kodlanarak defnedilebildiği moral ikliminin tez zamanda değişmesi bu toplumun gelecek kalitesini de belirleyecektir. Bu şaşkın habercilik anlayışı gösterdi ki, ateist cenazelerinin haber değeri taşımayacak kadar olağan olarak görülmesi, özlemini duyduğumuz çoğulcu demokratik toplum hedefinin yeni bir kriteri olmuştur.

Related Images:


Yayımlandı

kategorisi

yazarı:

Etiketler:

Yorumlar

Bir cevap yazın