Terk etmek baskın duygu haline geldikçe…

Ağırlıklı olarak yüksek eğitimli gençleri, sorgulama kültürüne sahip insanları, en azından dikkate değer bir kitleyi her gün bu tür haber ve araştırmaları okumaya iten şey asla tek başına seyahat veya macera tutkusu değil. Mutsuzuz ve umudumuz hiç olmadığı kadar yaralı. Terk etme, başka bir coğrafyada yeniden başlama isteğimiz, bizleri, her gün gazete ve ekran başında bu tür haberleri okumaya yönlendiriyor. “Yitirdiğimiz mutluluk ve umudu başka bir yerde yakalayabilir miyiz? “dürtüsüdür bu. Masumiyet ile nitelendirilebilecek bu dürtü, haber mecralarında karşılığını, adeta hava durumu, nöbetçi eczane sabit köşeleri gibi yayımlanan “vizesiz gidilebilen ülkeler listesi” ile buluyor.
Gazetelerin, internet yayıncılarının bol fotoğraflar ile süslediği Türklere vize istemeyen ülkeler listesi, Avrupa’ya, özgür dünyaya ulaşmak için kaçak göçmenlerin kullandığı lastik botlara benziyor. Sonucu dram da olsa umut da olsa terk etmek, göç etmek tercih haline gelmeye devam ettikçe “vizesiz gidilebilen ülkeler listesi” dünün 3. sayfa güzelleri gibi tüm haber mecralarının vazgeçilmezi olacak.
Vizesiz ülke listemiz eksik kalmasın
Yazımızı okutmak için bir vizesiz gidilebilen ülkeler listesi de biz verelim: Andorra, Arjantin, Arnavutluk, Bahamalar, Barbados, Belarus, Belize, Bolivya, Bosna-Hersek, Botsvana, Dominik, Ekvator, El Salvador, Fas, Fiji, Filipinler, Filistin, Guatemala, Gürcistan, Honduras, Hong Kong, İran, Jamaika, Japonya, Karadağ, Katar, Kazakistan, Kırgızistan, KKTC, Kolombiya, Güney Kore, Kosova, Kosta Rika, Libya, Lübnan, Makedonya, Maldivler, Malezya, Mauritius, Moğolistan, Moldova, Nikaragua, Palau Cumhuriyeti, Panama, Paraguay, Peru, Seyşeller, Sırbistan, Singapur, Suriye, Svaziland, Şili, Tayland, Trinidad-Tobago, Tunus, Tuvalu, Ukrayna, Uruguay, Ürdün, Venezuela.
Bir cevap yazın
Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.