Saint Polycarpe

Geçen gün Basmane’de ellerinde haritayla dolaşan Fransız grupla karşılaştım. Bana, Havari ve İncil yazarı Saint John’ın müridi, M.S. 155 yılında inancından dolayı Romalılar tarafından Kadifekale eteklerinde öldürülen, ilk İzmir metropoliti Saint Polycarpe’ın mezar yerini sordular.

Yabancı gemilerin İzmir Limanı’nda cirit attığı, işgal yıllarında (1921) İzmir’e gelen bir denizci, Fransa’daki ailesine yolladığı kartpostalın üzerine Saint Polycarpe’ın mezarının bulunduğu yeri işaretlemiş.

Torunlarından rica edip ellerindeki 90 yıl önce İzmir’den Fransa’ya gönderilen kartpostalın kopyasını aldım.

Diğer Hıristiyanlar gibi Fransızlar da Saint Polycarpe’a önem veriyorlar, Saint Pothin gibi din adamları onun öğretilerinden yola çıkarak Hıristiyanlığın yayılması için çalışmışlar.

Saint Polycarpe’ın mezarı başında yapılan taşkınlıkları devrin kadısı, mezar ziyaretlerini yasaklayarak önlemiş. Daha sonra mezara Müslüman mezarı görüntüsü verip taşının üzerine sarık sardırtmış…

Rumlar’ın “Agios Polikarpos” dediği, halen kayıp olan Saint Polycarpe’ın mezarının günümüze Yusuf Dede adıyla geldiği rivayet edilir…

Saint Polycarpe’ın mezarı bulunursa ne olur? Bu mezar, ona inanan Fransız turistleri İzmir’e çeker, ikinci bir Meryem Ana ziyaretgâhı ortaya çıkar. “İzmir’e neden turist gelmiyor?” diyenlere duyurulur…

Oteller Sokağı’na kıymayın beyler!

Oteller Sokağı’nı bilmeyen var mı? Böyle otantik İzmir mimarisini yansıtan ikinci bir sokak örneği yok. Konak Belediyesi bu tarihi sokakta “İzmir’in tarihiyle yeniden buluşması, çöküntü alanı niteliği taşıyan tarihi bölgeyi turizm eksenine temelleyerek yeniden canlandırması ve hayata katması işlevlendirilmesi” projesiyle Tarihi Kentler Birliği’nden ödül aldı.

Sonra ne oldu, aradan geçen bir kaç sene sonra sokakta bozulmalar başladı. Evliyazade Camisi’nin yanındaki arkeolojik kazı alanına katlı otopark yapıldı. Bu kez sokağın başında bulunan birkaç binayı yangından mal kaçırırcasına yıkıp arsasını otoparka hazırladılar. Belediyeciler suskun, “Koruma kurulu kararıyla yıkıldı, suç bizde değil” diyorlar. Koruma kurulları ise burnundan kıl aldırmıyor…

Tarihi kentin eski şehir dokusu Basmane’yi koruma kurullarından ve belediyecilerden korumak gerekiyor. Bu kafayla mı turizm kenti olacağız? Kent sahipsiz mi? Evet, sahipsiz…

Related Images:


Yayımlandı

kategorisi

yazarı:

Etiketler:

Yorumlar

Bir cevap yazın