Gümüş yılın en önemli yeniliği, İKSEVin yepyeni bir tarihi mekân olan Aya Vukla Kilisesini de sanatın kucağına armağan etmiş olmasıdır. 1922 İzmir yangınından sonra ayakta kalabilmiş nadir eski kiliselerden biri olan Aya Vuklanın ilginç bir geçmişi vardır. İzmirin işgalinde ve kurtuluşunda Ermeni çetecilerin karargâhı olduğu söylentisi defalarca İzmir Basınında yer almış olan bu kilise, cumhuriyetin ilk yıllarında İzmir Asarı Atika (Eski Eserler) Müzesi olarak kullanılmıştır.
Daha sonra İzmir Arkeoloji Müzesinin Konakta hayata geçmesiyle depo olarak kullanılan ve daha sonra İzmir Devlet Opera ve Bale Müdürlüğüne yine depo olarak devredilen bina, bir yangından nasibini alarak yıllarca metruk biçimde bugünlere geldi.
Aziz Kocaoğlu yönetimindeki İzmir Büyükşehir Belediyesinin yerinde bir kararıyla, restore ettirilen Aya Vukla, bundan böyle kültüre hizmet verecektir.
İKSEVin 19 Temmuz konserini burada gerçekleştirecek olması, binanın tarihinde yeni bir sayfanın açılması anlamına geliyor.


Henüz doğru dürüst bir döner sermayesi olmayan, etkinliklerini kamuya el açarak gerçekleştiren İzmir Kültür Sanat ve Eğitim Vakfı, Aya Vukla kilisesinin onarımı bitince diğer kamu binalarında olduğu gibi burada da hazıra kondu. Daha önce kamuya el açan vakıflar üzerine yazmıştım. (Satırların yazarı eski bir Osmanlı eyaleti Halepte dört yüz yıldır faaliyetini halen devam ettiren, dedesi Taha Çelebi tarafından kurulan dört zengin vakfın, vakıf evladıdır).

Son gördüğümde Büyükşehir Belediyesi tarafından konser öncesi Aya Vukla Kilisesi’nin bahçesine ortancalar, kasımpatıları ve benzeri çiçekler dikiliyordu. Kültür varlıklarını korunması ve yaşatılması, kent içi turizm palavrayla değil icraatlarla yapılır. Vakıf, konser öncesi adı geçen binayı onardığı için Başkan Aziz Kocaoğluna teşekkür etmeyi dilerim ihmal etmez.
Konser izleyicilerine internette olmayan bazı bilgiler

* Agios Vukolos’un temeli eski bir tapınak üzerine 1866 yılında atıldı. Kapılar semtinde inşa edilen kilisenin yerinde küçük bir bazilikanın olduğu biliniyor.
* 1897 yılında ilaveler yapılan binanın girişindeki mermer kapı söveleri ve alınlığı İzmirli heykeltıraş Peraki tarafından yapıldı.
* Aya Vukla Kilisesi, Cumhuriyetin ilanından dört ay sonra Asar-ı Atika adıyla açılan ilk İzmir müzesidir. Cuma, Cumartesi ve Pazar günleri halka, Salı hariç diğer günler yabancıların ziyaretine açık tutulan müze yetişkinlere 10 kuruş, çocuklara bedava hizmet verdi. Müzenin ilk katalog çalışmaları Prof. Hahland ve Prof. Bucler tarafından yapıldı. 1931 yılında müzeyi Gazi Mustafa Kemali ziyaret etti. Havra, kilise, cami ve mescitlerle çevrili bölgede farklı dinlerin ve kültürlerin yaşadığı biliyoruz. Asar-ı Atika Müzesi’nde, Ege uygarlıklarıyla birlikte, Cumhuriyet devrimlerinin önemini gösteren eserler, inkılâp tarihi köşesinde yıllarca sergilendi. Ne yazık ki bu eserlerin nerede olduğu bilinmiyor.

* Zeus Sunağı’nı çalan yol mühendisi Carl Human önce Aya Vukla kilisesinin bahçesine gömüldü, daha sonra mezarı buradan vasiyeti üzerine Bergama ya, Zeus Sunağı’nı çaldığı Akropol’e nakledildi.
Bir cevap yazın
Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.