Bizim evin oyuncakları

Kurulması düşünülen “mask müzesi”ne katkım olsun diye eski sandıkları karıştırdım, antikacı dostlarıma sordum, özellikle bitpazarının altını üstüne getirdim, ancak geçmişten kalma bir mask örneğine rastlamadım.

Devlet Tiyatrosu depoları dışında, Ege kültüründen uzak, deri ve ahşaptan yapılma Kızılderili, korsan ve benzeri kötü kopya mask örneklerini Kemeraltı’nda, İzmir’in her semtinde bulmak mümkün. Kursiyerlerin üreteceği masklarla belediyeciler nasıl bir müze kuracaklar, göreceğiz…

***

Geçen yıllarda ortaya atılan 100 İzmir müzesi önerisine 101. olarak “Hamam müzesi” önerisini benden gelmiş, yer olarak kömür deposu olan Kıllıoğlu Hamamı’nı göstermiştim. “Hamam müzesini en iyi kim işletebilir?” diye düşünmüş aklıma hamamcılardan başka kimse gelmemişti.

İzmir’in en eski hamamları Konak ilçede olduğuna göre ilgililerin hamam müzesi projesine sıcak bakabileceklerini düşünüyorum. Evliya Çelebi dedemizin Seyahatnamesinde kaleme aldığı gariban İzmir hamamlarını belediyeci abilere göstermek lazım. Sazlı sözlü, yemeli içmeli ve de keseli bir hamam sefası Amerika yolculuğu öncesi iyi gelebilir…

***

Konak Belediyesi’nin devraldığı, içersinde daha çok günümüz oyuncakları bulunan Oyuncak Müzesi, diğer müzeler gibi ziyaretcısi fazla olmayan bir müzeydi. Sanırım bu müze toplanacak oyuncaklarla zenginleşecek.

Eski, yeni veya taklit oyuncakları birbirinden ayırıp, etnografik değerini belirlemek kolay değil. Bütün yaşamını ve birikimini oyuncağa yatırdığı için ailesiyle arası açılmış evini ağzına kadar oyuncak doldurmuş koleksiyoncular tanıdım. Bırakın onlardan oyuncak istemeyi, göstermekten bile çekinirler. Sunay Akın örneğinde olduğu gibi müze ancak bu tür işlere gönül vermiş insanlarla kurulup geliştirilebilir.

***

Gelelim şiir müzesine… Dünyada bir ilk olacak şiir müzesinin nasıl kurulacağını doğrusu ben de merak ediyorum. Sanırım müzede şiir kitapları, şairlere ait resimler olacak.

Göreve başlayan belediye başkanlarının ilk işleri bir önceki başkanların yaptırdığı heykelleri, mahalle ve cadde adlarını ortadan kaldırmak olmuyor mu? Kurulacak şiir müzesinde her siyasi görüş kendi şairini öne çıkarmaz mı?

Uzun lafın kısası, müze kurmak, bu konuda ihtisaslaşmak zor meseledir. Kentin tarihi dokusunda bulunan müzelik değerleri göremeyenlerin hayali müzeler peşinde koşmalarını doğru bulmuyorum. Kurulacak bir müzenin kapısına “müze” yazdırmak hiç de kolay değil.

Neredeyse üç yıl oldu, kendilerine onarımı yapılmış hazır bina, sergilenecek objelerin bağışlanmasına rağmen bir türlü müzik müzesi açılamıyor… İlgililer Mezarlıkbaşı’nda müze yapılan eski Anafartalar Karakolu’nun kapısında neden “Polis müzesi” değil de “Polis anı evi” yazıldığını araştırsalar müze kurmanın çok kolay olmadığını anlarlar.

***

2010 yılı Mayıs ayının ilk günlerinde gerçekleştirmeyi umduğumuz, onbeş gün sürecek “Basmane Günleri”nde eski İzmir evlerinden çıkma yaklaşık 300 etnografik özelliği olan oyuncağı, eski Ege kostümlerini, yine bu evlerden çıkma objeleri sergileyeceğiz.

Konusunda uzman fotoğraf sanatçısı ve ressamlar Basmane Gar binasında ve metro girişinde bölgede yaptıkları çalışmaları sergileyecek, kent içinden ve dışından davet edeceğimiz korumacı isimler eski İzmir sokaklarını adım, adım gezip önerilerini dile getirecek.

Tabii başka sürprizler de var. Amacımız kentin yok olmayla karşı karşıya kalan tarihi dokusunu korumak, uyuyanları uykusundan uyandırmak.

Related Images:


Yayımlandı

kategorisi

yazarı:

Etiketler:

Yorumlar

Bir cevap yazın