Dünyanın çeşitli bölgelerinden gelen afet haberlerinin düşündürdüğü bu gerçekler ışığında farklı ülkelere ve kentlere baktığımızda aynı olguları görüyoruz. Su baskınlarında ölen Bangladeşliler, Pakistanlılar, Hintliler; tayfunlar nedeniyle ölen Meksikalılar, Amerikalılar; depremlerde ölen Çinliler, İranlılar, Türkler için uğradıkları ölümcül yıkımlar yazgı değildir. Bu toplumlar, insan olarak kendilerini hayvanlardan ayıran en önemli özelliklerini kullanmamanın bedelini canlarıyla ödemektedirler.
Ülkemizde yaşanan her büyük doğa olayının afete dönüşmesinin ardında yatan gerçek de aynıdır. On yıllardır hakkında ciddi uyarıların yapıldığı birçok yayın çıkarılmasına karşın, doğa olaylarına karşı neredeyse hiçbir ciddi önlem alınmamaktadır. Her büyük doğa olayının afete dönüşmesi bu yargımızı tereddütsüz doğrulamaktadır. Derelerin kapatılması ve üzerlerinde yollar yapılması; açık kalmış derelerin yatakları ve havzalarındaki yapılaşma; mimar, mühendis eli değmeyen yapılar; açık alan bırakmayan ve toprağın her santimetrekaresini dolduran yapı yoğunluğu; tarım topraklarını konutlarla ya da fabrikalarla dolduran imarcılık anlayışı afetleri hazırlayan başlıca etmenlerdir. Üstelik bütün bunlar cehalet ürünü de değildir; her biri bilinerek gerçekleştirilmekte; kentlerimizde, en küçük arazi parçasından en yüksek rantı sağlama zaafının ürünü olarak ortaya çıkmaktadır. Yöneten ve yönetilenlerin her türlü afet riskini göze aldıklarını gösteren bu davranış biçimi ile insanı insan yapan özellikleri bağdaştırmak mümkün değildir. Ülkemizdeki her afette ölen insanlar hem kendi duyarsızlıklarının hem de devleti yönetenlerin vahim ihmalinin kurbanlarıdır. Aynı duyarsızlık, aynı ihmal günümüzde de sürmektedir.
Ülkemizdeki afetlerde, son yüz yılda yaklaşık yüz bin kişi ölmüştür. Gelecek yüz yılda da aynı sayıda insanımızı yitirmemek için yapılması gerekenler bellidir: Bizi hayvanlardan ayıran temel özelliğimiz olan araştırma, akıl yürütme, bilimsel bilgi üretme ve karmaşık problem çözme yeteneğimizi kullanmak. Unutmayalım ki, büyük doğa olayları dünyanın her yerinde olmakta ama bu yeteneğini kullanmayanların çoğunluk olduğu yerlerde afete dönüşmektedir.
Bir cevap yazın
Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.