Kadınlar parayı yönetmeyi öğreniyor

İzmir İş Kadınları Derneği (İZİKAD) üyesi iş kadınlarına finansal okuryazarlık yolunda HABİTAT Derneği işbirliğiyle “Paramı yönetebiliyorum” konulu eğitici eğitimi verildi. Para kazanmanın ve tasarruf etmenin zorlaştığı, ekonomik sıkıntıların arttığı dönemlerde finansal okuryazarlık eğitimlerinin daha da önem kazandığını belirten İZİKAD Başkanı Huriye Serter, eğitimleri başarıyla bitiren ve sertifika almaya hak kazanan kendi üyeleriyle de sürdüreceklerini söyledi.

İzmir İş Kadınları Derneği, bir bankanın eğitimci desteğiyle “Kadınca Birikimler” adlı finansal okuryazarlık projesini hayata geçirdi. Bir yıldır sürdürülen proje kapsamında ulaşılan 700 kadına “bütçe yönetimi”, “emeklilik”, “kredi kartlarının amaca yönelik kullanımı”, “tasarruf etmek”, “hak ve sorumluluklarını bilmek” gibi konularda eğitim verildi.

İZİKAD Başkanı Huriye Serter, “Kadınca Birikimler” projesiyle çalışan mavi yakalı ve evdeki kadını bilinçlendirmeyi ve içlerindeki girişimcilik ruhunu ortaya çıkarmayı hedeflediklerini belirtti. Ağırlıkla semt evlerinde gerçekleşen eğitime gelenlerin ev kadını olsalar da içlerinde bir girişimcilik ateşi yanan kadınlar olduğunu gözlemlediklerini söyleyen Huriye Serter, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Eğitim sonunda en çok karşılaştığımız sorulardan biri ‘Ben ne yapabilirim?’ ya da ‘Ben bir şey yapamadım ama kızım, oğlum girişimci olabilir mi?’ sorusu oluyor. Bu buluşmalar KOSGEB ve girişimcilik eğitimi verdiğimiz, finansal risk ve fırsatlara ilişkin farkındalık oluşturduğumuz, hayal kurmanın önemini anlattığımız, kadınları kısıtlı bütçeleriyle bile girişimci olmaya, iş fikri oluşturmaya yönelttiğimiz eğitimler.”

“Kadınca Birikimler” projesini İZİKAD üyesi iş kadınlarına yönelik “Paramı yönetebiliyorum” konulu finansal okuryazarlık eğitimi izledi. Sürdürülebilir kalkınma alanında çalışan sivil toplum kuruluşu HABİTAT Derneği işbirliğiyle İZİKAD Eğitim Salonu’nda verilen ve iki gün süren eğitimde, iş kadınlarına paranın nasıl yönetileceği ve eğitim sunumunun nasıl yapılacağına ilişkin bilgiler aktarıldı.

İZİKAD Başkanı Huriye Serter, eğitimini tamamlayarak HABİTAT Derneği’nden eğitici sertifikası almaya hak kazanan iş kadınlarının sertifikalarını aldıktan sonra “Paramı yönetiyorum” finansal okuryazarlık eğitimleri vermeye başlayacağını söyledi. Para kazanmanın ve tasarruf etmenin zorlaştığı, ekonomik sıkıntıların arttığı dönemlerde finansal okuryazarlık eğitimlerinin daha da önem kazandığını anlatan Serter, “Dünya nüfusunun yarısını kadınlar oluşturuyor. Kadını bilinçlendirerek ekonomiye dahil edersek, ülkemizin kalkınmasına da katkıda bulunuruz” dedi.

Huriye Serter, finansal okuryazarlık eğitimlerinin küçük birikimleriyle kendini güvende hisseden kadınlar için çok önemli olduğunun altını çizdi. Finansal okur yazarlığın yurt dışında ilk okul çağında başlayan bir eğitim olduğunu hatırlatan Serter, tasarruf bilinci için çok yakında İZİKAD’ın eğiticileriyle birlikte çocuklar için bir proje gerçekleştireceklerini sözlerine ekledi.

Finansal okuryazarlık

Tüketicinin paranın kullanımı ve yönetimini bilgiyle değerlendirmesini ve finansal araçları seçerken etkili ve akılcı kararlar verebilmesini sağlayan yeterlilik düzeyi “finansal okuryazarlık” olarak tanımlanıyor. Finansal okuryazarlık eğitimleriyle bireylerin gelirlerini, birikim ve yatırımlarını akıllıca değerlendirme ve bütçelerini doğru yönetebilme yetkinliğini kazanmaları amaçlanıyor.

Related Images:


Yayımlandı

kategorisi

yazarı:

Etiketler:

Yorumlar

Bir cevap yazın