Saadet Erciyas
Kalkınma gündeminde öne çıkan “yeşil ve dijital dönüşüm” ihtiyacına yönelik modeller geliştirilmesi ve hayata geçirilmesini hedefleyen, “İmalat Sanayinde Kadınların Güçlenmesine Yönelik Model Geliştirme Proje” başlıyor. Projeyle firmaların dijital ve yeşil dönüşümüne destek verilirken, bu dönüşümün parçası olmak isteyen imalat sanayinde çalışan kadınlara teknik eğitim verilecek, işbaşı uygulamalarıyla kendini geliştirme olanağı sunulacak. Eğitim dönemi boyunca nakit desteği sağlanacak kadınlar, dijital ve yeşil dönüşüm haritası hazırlanan firmalarda istihdam edilecek.
“İmalat Sanayinde Kadınların Güçlenmesine Yönelik Model Geliştirme Projesi”, BM Kalkınma Programı (UNDP), Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK), Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı işbirliği ve Avrupa Birliği finansmanı ile gerçekleşecek. Projenin pilot illeri İstanbul, Ankara, İzmir, Manisa ve Kocaeli olarak belirlendi. Şubat 2023 depreminden etkilenen 11 ilden gelen başvurular ise talepler doğrultusunda değerlendirilecek.
Çevrim içi eğitimler tamamlandı
Proje kapsamında yürütülecek çalışmalar ve başvurularla ilgili bilgi vermek amacıyla bilgilendirme toplantıları düzenlendi. Çevrim içi toplantılar 17-19-22 ve 24 Ocak 2024 tarihlerinde gerçekleşti. Projede yer alacak firma, mentör, değişim elçisi ve operatör adayları için son başvuru tarihi 29 Ocak 2024 olarak duyuruldu.
Bilgilendirme toplantılarında UNDP Kapsayıcı ve Sürdürülebilir Büyüme Portföyü Yöneticisi Pelin Rodoplu, UNDP Proje Yöneticisi Pınar Özel, TİSK Uluslararası İlişkiler ve Projeler Direktörü Pelin Öztürk Yudu, MEXT Dijital Dönüşüm Lideri – Ömer Cinpir, MEXT Öğrenim ve Geliştirme Yöneticisi Büşra Koşal proje detaylarını, çalışma ilkelerini anlattı.
Projeyle imalat sanayinde, kadınların yetkinlik artırma ve yeniden yetkinlik kazandırma yoluyla, geleceğin işleriyle uyumlu bir şekilde güçlenmesine odaklanılacak. Kalkınma gündeminde öne çıkan “yeşil ve dijital dönüşüm” ihtiyacına yönelik modeller geliştirilecek. Pilot dönüşüm örnekleri sergilenerek tekrarlanabilir modeller oluşturulacak.
Proje kapsamında, seçilecek 100 firmaya detaylı dijital/sürdürülebilirlik olgunluk değerlendirmeleri uygulanarak dönüşüm yol haritaları hazırlanacak ve uygulama desteği sağlanacak. Bu firmalara ayrıca, projeye özel geliştirilen müfredat doğrultusunda kapsamlı eğitimler alan nitelikli “değişim elçisi” ve “operatör” kadını istihdam etme fırsatı sunulacak.
Proje süresi 24 ay
Yetiştirilen değişim elçileri ve operatörler, firmalara dönüşüm yolculuğunda eşlik edecek. 24 aylık uygulama/istihdam süreci boyunca firmalara değişim elçilerinin maaşları için nakit destek de sağlanacak. Değişim elçileri bilim, teknoloji, mühendislik ve matematik (STEM) alanlarında eğitim gören, mezun olmuş ya da 4. sınıf öğrencisi genç kadınlardan olacak. Projeye katılacak değişim elçileri için yaş sınırı bulunmuyor, projeye seçilecek mentörler ise gönüllülük esasıyla görev alacak.
Fiziki eğitim MEXT Teknoloji Merkezi’nde
Eğitimlerin üç ayı teorik (hibrit ve tam zamanlı) bir ayı işbaşında eğitim süreci olarak planlandı. Eğitimlerin uygulama bölümü İstanbul’da MEXT Teknoloji Merkezi’nde gerçekleştirilecek. Türkiye Metal Sanayicileri Sendikası’nın (MESS) çatısı altındaki MEXT Teknoloji Merkezi, dünyanın en büyük ve en kapsamlı dijital dönüşüm ve yetkinlik gelişim merkezi olarak biliniyor. Projeye katılan firmalara detaylı dijital ve sürdürülebilirlik olgunluk değerlendirmeleri uygulamaları MEXT tarafından sağlanacak.
Projede odaklanılan sorunlar; imalat sektöründe dijital ve yeşil dönüşüme uyum sağlamak, imalat sektöründeki nitelikli istihdama erişimde ve istihdamı korumada zorluk, imalat sektörü işgücü piyasasındaki yapısal ve tarihsel cinsiyet farkı olarak belirlendi.
Projenin hedef grupları imalat sanayisinde faaliyette bulunan firmalar; bilim, teknoloji, mühendislik ve matematik (STEM) alanlarından mezun olmuş kadınlar (değişim elçileri), mentörler ve mavi yakalı üretim saha çalışanı operatörler. Projenin öncelikli paydaşları ise pilot illerdeki Sanayi Odaları, Organize Sanayi Bölgeleri, TİSK üye sendikaları, üniversiteler ve sektörel dernek kuruluşları.
Projeyle ilgili sorular ve bilgi için sanayidekadinlaringuclenmesi@undp.org adresine başvurulabilir.