Uluslararası Seyahat ve Turizmde Bilgi Teknolojileri Federasyonu Türkiye’nin (IFITT) düzenlediği “ENTER24” dünya konferansı İzmir’de Hyatt Regency İstinye Park’ta başladı. Konferansın açılışına IFITT Türkiye Başkanı, Enter24 Yerel Organizasyon Komitesi Başkanı Mine Güneş Kaya, İzmir Valisi Süleyman Elban, IFITT International Yönetim Kurulu Başkanı Juho Pesonen Enter, İzmir Ticaret Odası Yönetim Kurulu Üyesi Oğuz Özkardeş, SKAL İzmir Başkanı Güner Güney, turizmciler, akademisyenler ve konferansa yurt dışından gelen konuklar katıldı.
Bu yıl 31. kez düzenlenen konferans, İzmir’de ilk kez gerçekleşiyor. 17-19 Ocak 2024 tarihleri arasında üç gün serecek konferansta turizm teknolojilerinin gelecek 30 yılına ilişkin görüş ve makaleler, araştırmalar paylaşılacak.
İzmir’de turizmin CERN’ini kurmak hayalı
Konferansın açılış konuşmasını geçekleştiren IFITT Türkiye Başkanı, Enter24 Yerel Organizasyon Komitesi Başkanı Mine Güneş Kaya turizmin geleceğinin geleneksel olmadığını, çok boyutlu bir perspektifi kucakladığına tanık olduklarına dikkat çekti. En büyük hayallerinin ‘Turizm Teknolojileri Araştırma Merkezi’ni İzmir’de kurmak olduğunu belirten Kaya, “Bunu Turizmin CERN’i olarak da görebilirsiniz. Bir tarz yaşayan laboratuvar olarak görebilirsiniz. Turizm 4.0 uygulamalarının araştırma ve geliştirme merkezi olarak görebilirsiniz” diye konuştu. Turizmcinin de kendi deneyimlerinde dijitalleşmeyle birlikte karma uygulamaları kullanmasının bir gereklilik haline dönüştüğünü belirtti.
Mine Kaya sözlerini şöyle sürdürdü:
“İnsanlığın asırlardır yürüttüğü seyahatin elementlerini tüm koşulları, tüm bileşenleri ile anlamak ve ortak üretimle insanlığa hizmet etmek için bu merkezin İzmir’de kurulması, gençlerimizin iş ve istihdam koşullarının desteklenmesi, kreatif ekonomilerde turizm faslına daha geniş yer açmak için mümkün. Elbette İzmir’in böylesine önemli bir dünya turizm hareketinin beşiği olması için böyle bir merkezin açılması hem sizler gibi değerli katılımcıların gerçek ilgisi ve hem merkezi hükümetimizin hem de yerel yönetimlerimizin desteğiyle mümkün. Dünya ekonomisinde dijitalleşmenin 820 milyar dolarlık bir hacim yarattığı, 430 milyon yeni iş olanağının bulunduğu şu günlerde, ülkemize de bir artı değer oluşturabilecek böyle bir hayalin gerçeğe dönüşebileceğine inanıyorum.”
Dijitalleşme her alanda bizi çevreliyor
Pandeminin ardından tüm dünyada hızlı bir değişimin yaşandığına dikkat çeken Kaya, ” Dijitalleşme her anlamda bizleri çevrelerken, konvansiyonel turizm hareketleri ile dünya, pandemi öncesi 2019 yılı rakamlarına ancak 2023 yılı sonunda ulaştı. Global anlamda turizm sektöründeki durgunlaşma, daha fazla deneyim, kuşakların değişimi, teknoloji ve geleneksel sınırları aşan dinamikler ile geleceğin şekillendirilmesi gereğini de ortaya koymakta. 2021 yılında Dünya Ekonomik Forumu’nda ele alınan konulardan bir tanesi de tüm konuları merkezine alacak şekilde ‘ICT Readness’ yani ‘bilgi ve iletişim teknolojileri okur yazarlığı’ idi. Bugün sürdürülebilirlikten turizm yatırımlarına, yeni mesleklerden tur operasyonlarına kadar bilgi ve teknoloji okur yazarlığının turizmde ne denli önemli olduğunu anlıyoruz” dedi.
Uluslararası Bilgi Teknolojileri Turizm ve Seyahat Federasyonu IFITT 1997 yılından bu yana yedi kıtada 10 bini aşkın üyesi ile turizmin farklı alanlarını her yıl farklı bir gündemle ortaya koyuyor. Kaya, kaynak kullanımı, amaç ekonomisi, etki yatırımları, karbon ticaretinin turizmde de artık konuşulması gereken konular olduğunu anlattı.
“Turizm genellikle kendi alanına hapsedilir, farklı sektörlere karışmaması önerilir” diyen IFITT Türkiye Başkanı Kaya şu görüşleri dile getirdi:
“Gerçek şu ki turizm, hayatımızın her yönüyle bağlantılıdır. Sadece destinasyonlarla ilgili değildir; ortak yolculuğumuzu şekillendiren fikirlerin, yeniliklerin ve işbirliklerin kesişim noktasıdır. Çünkü seyahat evrenseldir ve turizm bir kutuya bir kalıba sığamayacak kadar büyüktür, toplumlar ve siyaset üstüdür. Kültürel bir köprüdür ve diplomasi dili ile barış elçisidir turizm. Turizmin geleceğini şekillendiren kritik unsurlar arasında yapay zekadan gastronomiye kadar gibi her öğenin kilit bir rol oynadığı bir ekosistemde barış üst çatı olmalıdır. Tüm bunlarla birlikte artık bu kilit ekosistemde iklim değişikliğine duyarlı-dirençli destinasyon olmak, akıllı ve dirençli bir kent ortamı yaratmak da vazgeçilmez bir zorunluluk olmaktadır.”
Kültürel mirasın dijital envantere aktarılmasının önemine de değinen Kaya, “Bundan bir ay önce İzmir’de sel felaketi olduğunda turizmde doğanın gerçekçiliğini gördük. Elimizde kaybolabilecek olan kültürel mirasın dijital envantere aktarılmasının değerini anladık. Kültürel mirası daha farklı açılardan korumamız gerekiyor” görüşünü paylaştı.

Gelecek 30 yılda neler olacak?
Konferansın kendisinin başlı başına dünyadaki baş döndürücü gelişmeleri özetlediğine değinen İzmir Valisi Süleyman Elban “Teknolojide, dijitalleşmede öyle hızlı gelişmeler var ki herkes bu hızlı gelişmeye ayak uydurmak zorunda. Dolayısıyla klasik turizm anlayışından artık birçok konunun turizme dahil edildiği bir çağdayız. Dijitalleşmedeki bu gelişmede turizmin payını almaması mümkün değil” diye konuştu.
IFITT International Yönetim Kurulu Başkanı Juho Pesonen Enter konferansının seyahat ve turizm alanındaki teknolojik dönüşüm konusunda 30 yıl boyunca öncü olduğuna dikkat çekti. “Geçen sene Güney Afrika’da turizmin geçmiş 30 yılını muhasebe ettik. Şimdi ise gelecek 30 yılını öngöreceğiz. Bu geleceği birlikte inşa edeceğiz ve bu süreçteki tüm rolleri burada, İzmir’de ele alacağız” dedi.
İzmir Ticaret Odası Yönetim Kurulu Üyesi Oğuz Özkardeş ise konuşmasında inovasyon ve teknolojinin hızlı gelişimine dikkat çekti. İzmir’in turizm ile dijitalleşmeyi bir araya getirecek her türlü donanıma ve eğitimli insan gücüne sahip olduğunu kaydetti.

Yapay zekanın turizme etkisi de tartışılacak
İzmir’de üç gün boyunca dijital teknolojilerin turizmin geleceğine etkilerinin ele alınacağı konferansta “E-Turizm Üzerine Dijital Humanizm Görüşü”, “Geleceğin Turizmi İçin Teknoloji Hakkında Hala Ne Bilmemiz Gerekiyor: Bir Endüstri Gündemi”, “Teknoloji İnovasyonu Turizmi 2030’a Nasıl Dönüştürüyor?”, “Yapay Zeka Tabanlı Hizmetler: Turizm Eğitimi İçin Bir Müttefik veya Düşman mı?”, “Veri Odaklı Şehirler: Şehir Deneyimlerini Dönüştürme”, “Teknoloji, Turizmin Çevresel Sürdürülebilirliğini Nasıl Şekillendirebilir?”, “Yapay Zeka Bilimsel Yayıncılığı Öldürecek mi? Yapay Zeka’nın Turizm Araştırma Üzerindeki Etkisi”, “Geçmişi Korumak, Geleceği Zenginleştirmek: Kültürel Miras için Teknoloji” başlıklı konular ele alınacak. Dili İngilizce olan etkinlik süresince, dünyadaki gelişmelere ilişkin araştırma ve sunumlar paylaşılıyor, özel sektör ile akademi için ikili iş görüşmeleri de düzenleniyor.