İzmir Gazeteciler Cemiyeti (İGC) ve İzmir Ticaret Odası’nın (İzTO) iş birliğiyle hazırlanan “İzmir Basın Tarihi Belgeseli” Tarihi Havagazı Fabrikası’nda gösterildi. Belgeselinin ilk bölümünde Dinç Bilgin, Pınar Türenç, Levent Bimen, Çetin Gürel, Ahmet Tükel, Yusuf Düvenci, Semra Saygı, Yaşar Aksoy, Ömür Olgundemir, Efdal Sevinçli, Günay Oğuz, Prof. Aysun Akan, Gürkan Ertaç, Türkmen Parlak, Mümin Sertbaş, Esat Erçetingöz, Tayfur Göçmenoğlu, Öcal Uluç, Aylin Suphandağlı, Füsun Çapman, Erol Aksoy, Okan Yüksel, Erol Yaraş, Atila Sertel, Misket Dikmen ve Dilek Gappi ile görüşmeler yer aldı.

Belgeselin hazırlanmasında İzTO’nun desteğinin önemine değinen İzmir Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Dilek Gappi, senaryosunu Duygu Özsüphandağ Yayman‘ın yazdığı belgeselin yapımını Zişan Akar, Fikret Yüce ve Cem Özer‘in gerçekleştirdiğini söyledi. Yapımda Mert Yasin Alpdündar, Utku Çelik, Gökçe Adar Çubukçu ve Ömer Ceylan‘ın görev aldığını belirten Gappi, “İzmir basın tarihi 55 dakikaya sığamayacak kadar geniş ve zengin. Belgeselimize hayat veren tarihçi ve gazetecilerin ötesinde röportaj yapılması gereken daha yüzlerce isim var. O nedenle biz bu çalışmaya İzmir Basın Tarihi-1 diyoruz. Eminim ki ilerleyen yıllarda İzmir Basın Tarihi iki, üç ve daha devamı da gelecektir” dedi.

Kurtuluş mücadelesinin simge kentlerinden biri olan İzmir’in Milli Mücadele’nin başarıya ulaşmasını izleyen dönemde Atatürk ilke ve inkılaplarını hızlı bir şekilde içselleştirmesiyle ön plana çıktığını anlatan İzTO Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Özgener, “Hiç şüphesiz bunda dönemin gazetelerinin ve basın mensuplarımızın katkısı büyüktü. Gururluyuz, çünkü Cumhuriyetimizin değerlerine ilk günden bugüne, her daim sahip çıkan bir kentte yaşıyor, çalışıyor ve üretiyoruz” diye konuştu. “İzmir Basın Tarihi Belgeseli”nin dokuz aylık bir çalışmanın ürünü olarak ortaya çıktığını anlatan Özgener, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Belgeselde, akademisyen ve gazeteci toplam 26 kişinin görüş, anı ve çalışmalarına yer verildi. Belgeselin yapımında on kişilik, alanlarında tecrübeli, güçlü bir ekip görev aldı. Çekimlerin büyük bölümü İzmir Basın Müzesi’nde gerçekleştirilen belgesele, İzmir basın tarihine ışık tutan meslek duayenleri, arşivlerinde yer alan görsellerle de esere önemli bir katkıda bulundu. Belgeselde, tarihimizin ciddi bir bölümüne de tanıklık edeceksiniz. Ülkemizin içerisinden geçtiği zorlu süreçlerde İzmir basınının oynadığı önemli rolü çok net bir şekilde göreceksiniz. Bu çalışmanın gelecek nesiller için önemli bir kaynak olacağı kanaatindeyim.”
