Konak Belediye Başkanı Abdül Batur geleceğin mimarlarıyla buluştu

Konak Belediye Başkanı Abdül Batur Yaşar Üniversitesi Mimarlık Fakültesi öğrencileriyle bir araya geldi. Batur’un öğrencilerle deneyimlerini paylaştığı söyleşide Tarihi Kemer Tren İstasyonu’nun hangar binasını, İzmir Serbest Mimarlar Derneği ve Mimarlar Odası İzmir Şubesi işbirliğiyle, İZTASYON Mimarlık ve Kent Etkinlikleri Merkezi olarak şehre kazandırmak istediklerini söyledi. Batur öğrencilere, başta kentsel dönüşüm olmak üzere Konak’ta yaptıkları çalışmalara ilişkin de bilgi verdi.

Yaşar Üniversitesi Selçuk Yaşar Kampüsü’nde yapılan toplantıya, Konak Belediye Başkanı Abdül Batur’un yanı sıra Yaşar Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Yiğit Kazançoğlu, Yaşar Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Havva Meltem Gürel, öğretim görevlileri ve okulun 4. sınıf mimarlık öğrencileri katıldı.

Kente mimar olarak bakmak avantajlı

Batur öğrencilere kendisinin de mimar olduğunu, uzun yıllar mimarlık yaptıktan sonra siyasete atıldığını anlattı. 20 yılı Narlıdere’de olmak üzere yaklaşık 25 yıldır belediye başkanı olduğunu kaydetti. Belediye başkanının kente mimar olarak bakabilmesinin çok büyük avantajları olduğunu belirten Batur, “Mimar olarak bakmak ayrı bir göz demek; kentin gelişmesiyle, kentin gelecekte ne olacağıyla ilgili öngörüleri saptamak ve buna göre vizyon koymak çok önemli. Narlıdere’de, mimari açıdan baktığımızda, okullarda bize öğretilen eğitim tekniğine uygun bir yapılaşmanın olduğunu görürsünüz” dedi. “Kenti korumak, kentliyle uzlaşı içinde projeleri yapmak bana göre en önemli nokta” diyen Batur, vatandaşın benimsemediği, o işin içinde olmadığı hiçbir projenin başarılı olamayacağını dile getirdi.

Hazırladıkları yeni dönüşüm planlarını öğrencilere aktaran Abdül Batur sözlerini şöyle sürdürdü: “Konak’ta Kordon’un, Güzelyalı’nın arkasında çarpık yapılaşma olan o kadar çok mahalle var ki. Atatürk Maskı’nın karşısındaki Kadifekale’nin yan tarafındaki yapılaşmaya baktığınızda, bir metrekare yeşil alan yoktur, otobüsler karşı karşıya geldiğinde biri diğerinin geçmesini bekler. Biz bu tür bölgelerde yeni bir dönüşüm planı hazırladık. Beştepeler’de 200, Gültepe’de 300 hektar olmak üzere 500 hektarlık bir alanın dönüşüm planlarını hazırladık. Parselasyon planları da tamamlanmak üzere. İşin zoru da bundan sonra. Bundan sonra da uzlaşı görüşmelerine başlıyoruz. Kentlinin, orada yaşayan vatandaşın haklarını koruyacak, belediyenin kontrolünde yapılacak bir Narlıdere modelini orada da uygulayacağız.”

Kemer İstasyonu’na restorasyon

Konak’ta üç bini aşkın tarihi bina olduğunu, bu yapıları restorasyon çalışmalarıyla tekrar şehre kazandırmak için çalıştıklarını da söyleyen Batur, 10 yıllığına kiraladıkları tarihi Kemer Tren İstasyonu’nun hangar binasını da İZTASYON Mimarlık ve Kent Etkinlikleri Merkezi’ne dönüştüreceklerini belirtti. Çalışmaları İzmir Serbest Mimarlar Derneği ve Mimarlar Odası İzmir Şubesi işbirliğiyle yürüttüklerini belirten Batur, “1857 yılında yapılmış bir bina. 795 metrekarelik bir alan, açık alanı da 2 bin 500 metrekare. Hemen yanından İzban geçiyor. Harika bir yapı. Mümkün olduğunca mevcut halini korumak istiyoruz. Bittiği zaman kente çok güzel bir misyon kazandıracak. Mimarlık öğrencilerinin mimarlarla birlikte vakit geçirebileceği, her türlü mekânsal çalışmanın yapılabileceği bir merkez olacak” dedi.

Related Images:


Yayımlandı

kategorisi

yazarı:

Etiketler: