Soyer, başkanlara Osmaniye’de yapılan deprem çalışmalarını anlattı

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, depremden etkilenen 11 büyükşehir belediyesi içinde genel afet koordinasyonunu İzmir’in üstlendiği Osmaniye’deki çalışmaları İzmir’deki ilçe belediye başkanlarıyla paylaştı. Depremin vurduğu kenti yeniden ayağa kaldırmak için çalışmaların sürdüğünü anlatan Soyer, “İki temel başlık tespit ettik. Kentsel dönüşüm ve tarımsal hizmetler. Sizlerle birlikte Osmaniye ile kuracağımız ilişki uzun soluklu ve kalıcı olacak” dedi.

Ahmed Adnan Saygun Sanat Merkezi’nde (AASSM) toplanan belediye başkanları, afet bölgesindeki ihtiyaçların yanı sıra uzun soluklu çalışmalar için yapılması gerekenleri değerlendirdi.

Osmaniye ile uzun soluklu bir yolculuğu başlattıklarını belirten Tunç Soyer, “Bu deprem çok uzun soluklu etkiler yaratacak. Etkileri yıllara yayılacak. Bugün yaralar çok taze, bunların pansumanı, tedavisi gerekli. Biz oradayız ve orada olmaya devam edeceğiz. Çalışmalarımızda biraz daha geleceğin inşasına yönelik ne yapabiliriz diye düşünmeye başladık. Orada da iki temel başlık tespit ettik. Birincisi kentsel dönüşüm, ikincisi tarımsal hizmetler. Bu iki alanda İzmir Büyükşehir Belediyesi ve görevli ilçe belediye başkanlıkları olarak böyle bir hazırlık yapabiliriz diye düşündük” dedi.

Osmaniye’de İzmir Depremzedeleri Dayanışma Derneği (İZDEDA) benzeri bir derneğin kurulması için de çalışmaların yürütüldüğünü anlatan Soyer “Bu dernek son derece fonksiyonel olacak. O dernek kurulduktan sonra bölge ile kalıcı sivil bir bağ kurmuş olacağız. O nedenle son derece önemli bir adım” diye konuştu.

Osmaniye’deki çalışmalar

Toplantıda konuşan İZBETON Genel Müdürü Heval Savaş Kaya Osmaniye’de 12 binada arama kurtarma çalışması yaptıklarını, 32 çadırlı kent kurulduğunu belirtti. Kaya, “100’e yakın çadır dağıttık. Günde 6 bin kişilik yemek çıkaran aşevi var. 40 tanesi sabit olmak üzere 100’ü aşkın personel orada çalışıyor. Osmaniye’de 150 köy var. Buradaki tüm muhtarlarla irtibat halindeyiz. Bugüne kadar 50 ton yem dağıttık” bilgisini verdi.

İzmir Büyükşehir Belediyesi Tarımsal Hizmetler Dairesi Başkanı Şevket Meriç de Adıyaman, Maraş, Osmaniye ile Hatay’da kırsal üretim yapan küçük ölçekli üreticilerin hasar tespitlerini yaptıklarını anlattı. Meriç “Gördük ki bölge bereketli topraklara sahip. Fıstık, bamya üretiminde önemli bir yere sahip. Ama kurulan kooperatiflerden faydalanamamışlar. Bölgenin röntgenini çekmeye başladık. Buna göre çalışmalarımızı yaptık, yapmaya da devam edeceğiz” dedi.

Toplantıda CHP İzmir İl Başkan Vekili Münir Sirhan Özen,  Karaburun Belediye Başkanı İlkay Girgin Erdoğan, Balçova Belediye Başkanı Fatma Çalkaya, Selçuk Belediye Başkanı Filiz Ceritoğlu Sengel, Narlıdere Belediye Başkanı Ali Engin, Çiğli Belediye Başkanı Utku Gümrükçü, Dikili Belediye Başkanı Adil Kırgöz, Torbalı Belediye Başkanı Mithat Tekin, Foça Belediye Başkanı Fatih Gürbüz, Beydağ Belediye Başkanı Feridun Yılmazlar, Gaziemir Belediyesi Başkan Yardımcısı İzel Zenginobus Derinsu, Buca Belediyesi Başkan Yardımcısı Barış Özreçber, Menderes Belediyesi Başkan Vekili Erkan Özkan, İzmir Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Barış Karcı, İzmir Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Ertuğrul Tugay, İZBETON Genel Müdürü Heval Savaş Kaya, İzmir Büyükşehir Belediyesi Tarımsal Hizmetler Dairesi Başkanı Şevket Meriç yer aldı. Ardahan Belediye Başkanı Faruk Demir ise toplantıya çevrim içi katıldı.

Related Images:


Yayımlandı

kategorisi

yazarı:

Etiketler: