Ege İhracatçı Birlikleri’nin çatısı altındaki 12 birliğin seçimli genel kurul toplantıları, Ege Maden İhracatçıları Birliği’nin (EMİB) genel kuruluyla sona erdi. Tarihi Havagazı Fabrikası’nda gerçekleştirilen Ege Maden İhracatçıları Birliği Genel Kurulu’nda iki liste, Serkan Sarıçiçek ve İbrahim Alimoğlu yarıştı. Yoğun katılımla gerçekleşen seçimde madenciler “deneyim” diyerek, dört kuşaktır madencilik yapan bir ailenin üyesi olan İbrahim Alimoğlu’nu seçti. Seçimde Divan Başkanlığını Jak Eskinazi, Divan Katipliği’ni ise Ertan Öncü ve Mustafa Özer üstlendi.
Kaya: İnadına üretim inadına ihracat dedik
Seçim öncesi söz alan Ege Maden İhracatçıları Birliği 2014-22 dönemi Yönetim Kurulu Başkanı Mevlüt Kaya, “Sekiz yıl boyunca ‘hayatımız maden’ dedik. ‘İnadına üretim, inadına ihracat’ mottosuyla hareket ettik. İhracatımızı artırmak ve sektörümüzün sürdürülebilir, çevreye duyarlı madencilik yaptığını kamuoyuna göstermek için sektörün tüm bileşenlerinin bir araya geldiği ‘Hayatımız Maden’ Çalıştaylarını, İstanbul Maden İhracatçıları Birliği’yle dönüşümlü dört kez başarılı bir şekilde gerçekleştirdik” dedi. Görev süresi boyunca madencilik sektöründe birlikteliğin sağlanması için çaba gösterdiklerini kaydeden Kaya, “Ankara’da sektörün sorunlarının çözümü için hep birlikte başarılı çalışmalar yürüttük. Önümüzdeki süreçte bu birlikteliğin korunması sektörümüz için çok önemli. Pandemiye, ekonomik krize, savaşa rağmen ‘İnadına üretim, inadına ihracat’ mottosuyla Ege Maden İhracatçıları Birliğimizin ihracatını görev süremizde yüzde 30’luk artışla 1 milyar 123 milyon dolara taşıdık” diye konuştu.
Alimoğlu: Derdi de dermanı da biliyoruz
Ege Maden İhracatçıları Birliği Başkanlığı’na Afyon’dan seçilen İbrahim Alimoğlu ise “Birliğimiz, sizlerin sayesinde 2021 yılında 1 milyar 123 milyon dolar ihracat gerçekleştirdi. İhracatımızı yüzde 30 oranında artırdık. Bu başarınız için sizlere gönülden teşekkürlerimi sunuyorum” dedi.
Kendisinin dört kuşak madenci olan bir aileden geldiğini ve sektörün içinde büyüdüğünü söyleyen Alimoğlu, “Derdi de, dermanı da biliyoruz. Bu dertlerden en önemlisi nedir? Maden Kanunu. Biliyorsunuz bu kanun, 25 kez değişikliğe uğradı. Zaman içinde kafa karışıklığına neden oldu. Bizim, sınırları belirli, yönetmeliğin tüm maddeleriyle açık olduğu bir maden kanununa ihtiyacımız var. Bu kanunun çıkması için çalışacağız. Bir diğer derdimiz bürokrasi.. Madencilik için sekiz ayrı bakanlığın kapısını çalıyor, 21 kurumdan izin alıyoruz. Bu bürokrasi herkesi yoruyor. Bu yüzden Tabii Kaynaklar Bakanlığı kurulmasını talep edeceğiz” diye konuştu. 5. Maden Çalıştayı’nı, madenciliğin kalbi Afyonkarahisar’da yapacaklarını belirten İbrahim Alimoğlu hedeflerine ilişkin şu bilgileri paylaştı: “Doğal taş ihracatında işlenmiş ürün ihracatının payını Türkiye’de yüzde 75’e, Ege’de yüzde 90’a çıkaracağız. Altı milyar dolar olan ihracat gelirini, 2025 yılı sonunda 12 milyar dolara çıkaracağız.Türk madenlerinin dünyaya tanıtılması ve pazarlanması için metaverse’de projeler hayata geçireceğiz. Bizim için önce insan, sonra çevre, daha sonra maden gelir. Yeşil madencilik anlayışını gençlerimizin desteğiyle sektöre yerleştireceğiz. Amorf tasarım yarışmasını uluslararası boyuta taşıyacağız.”
Yeni başkan dört kuşak madenci bir ailenin üyesi
Ege İhracatçı Birlikleri Maden İhracatçıları Birliği Yönetim kurulu Başkanlığı’na seçilen Alimoğlu Mermer San. ve Tic. A.Ş’nin sahibi İbrahim Alimoğlu, Türkiye’de doğal taş sektörünün köklü ailelerinden Alimoğlu Ailesi’nin temsilcisi. Alimoğlu, Ege Maden İhracatçıları Birliği’nde 2010-14 yılları arasında Yönetim Kurulu Üyeliği, 2018-2019 yıllarında Yönetim Kurulu Başkan Yardımcılığı ve 2019 yılından bu yana Türkiye Mermer, Doğaltaş ve Makinaları Üreticileri Birliği (TÜMMER) Başkanlığı yaptı. İbrahim Alimoğlu seçim öncesi yaptığı açıklamada “1200 kişilik Ege Maden İhracatçıları Birliği orkestrasının orkestra şefi olmak istiyorum” demişti.
Afyonkarahisar Eğitim Enstitüsü mezunu olan İbrahim Alimoğlu, Afyon Kocatepe Üniversitesi Devlet Konservatuvarı binası bünyesindeki, Türk ve dünya müziklerinden farklı kültürlere ait 500’den fazla müzik enstrümanının sergilendiği İbrahim Alimoğlu Müzik Müzesi’nin de kurucusu.