Karşıyaka Belediyesi, Anadolu’nun ve özellikle Ege’nin kadim ot kültürüne dair farkındalık yaratmak amacıyla, 26-27 Şubat 2022 tarihlerinde “Karşıyaka Ege Otları Festivali” düzenleyecek. Yaşar Üniversitesi Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü iş birliğiyle, Atakent Gondol Kafe’de gerçekleştirilecek festival, İzmirlilere yabani ot kültürünü yakından tanıma fırsatı sunacak. Ziyaretçiler festivalde Ege otlarından yapılmış yemekleri de tadabilecek.
26 Şubat 2022 Cumartesi günü saat 11.00’de açılış töreni ile başlayacak olan festival kapsamında; Ege ve İzmir mutfağının vazgeçilmez parçası olan otlardan yapılan yemek örnekleri sunulacak. Ege’ye özgün yemekler İzmir’deki Girit mübadilleri dernekleri ve kadın kooperatifleri desteğiyle hazırlanacak.
Kurulacak sembolik pazar alanında, özellikle İzmir mutfağında yaygın olarak tüketilen turpotu, hardal, radika, cibez, arapsaçı, şevketi bostan, ebegümeci, ısırgan otu, helvacık, gelincik ve iğnelik gibi kış mevsimine özgü yabani otlar sergilenecek. Program aralarında, pazar yerlerinde toplayıcılar ve tüketicilerle yapılan sohbetleri içeren videolar gösterilecek. Oyuncu Yüksel Ünal’ın sunumuyla ödüllü bilgi yarışması da yapılacak.
Etkinlik sırasında uzman yazarlar, etnobotanist (*), gastronom ve akademisyenlerin yer alacağı atölyeler-söyleşiler yapılacak. Söyleşilerde yabani otların sağlıklı beslenmedeki yeri, ot seçiminde ve satın alınmasında dikkat edilecek noktalar ele alınacak. Ot yemeklerinin tarifi, pişirme teknikleri ve yapım aşamalarındaki püf noktaları paylaşılacak.
Festivale İzmir Büyükşehir Belediyesi de “Terra Madre Anadolu İzmir 2022” sergiliğiyle katılacak. Beydağ ilçesinden üretici kadınlar ise yabani ot satışı yapacak.
Farkındalık oluşturacağız
Karşıyaka Ege Otları Festivali’ne tüm İzmirlileri davet eden Karşıyaka Belediye Başkanı Dr. Cemil Tugay “Anadolu, binlerce yıllık deneyim ve bilgi birikimi ile kuşaktan kuşağa aktarılarak günümüze ulaşan, çok değerli bir yabani ot kültürüne sahiptir. Ege ve İzmir de bunun eşsiz bir parçasıdır” dedi. Dr. Tugay bu festivale gelenlerin tadarak, görerek, deneyimleyerek, ot kültürünü daha yakından tanıma olanağı bulacaklarını söyledi.
Ege Otları Festivali programı şöyle:
26 Şubat 2022 Cumartesi
• 11.00 – 11.30: Açılış Konuşmaları
• 11.45 – 12.30: Söyleşi: Dr. Eren Akçiçek
“Gıda Olarak Tüketilen Yabani Otların Beslenmedeki Yeri”
• 13.00 – 14.00: Atölye: Esin Kurt (İzmir Girit Türkleri Kültür ve Dostluk Derneği)
“Ot Haşlamanın Püf Noktaları”
• 15.00 – 16.00: Atölye: Sabire Saltuksoy (Saltuksoy Geleneksel Taş Değirmen Zeytinyağı)
“Kaz Dağları’ndan Yabani Ot Lezzetleri”
• 16.30 – 17.15: Söyleşi: Prof. Dr. Cenk Durmuşkahya (Katip Çelebi Üniversitesi Orman Müh. Bölümü)
“Ege Mutfağında Yabani Ot Kullanımının Tarihsel Arka Planı”
• 17.30-18.30 Atölye: Şef Danilo Zanna
“Karışık Otlu Mücver ve Isırgan Otlu Pesto Sos”
27 Şubat 2022 Pazar
• 12.00-12.45: Söyleşi: Bahriye İplikçi-Yazar
“Annemin Ot Sepeti, Yarımada Ot Yemekleri”
• 13.30-14.15: Atölye: Yaşar Üniversitesi, Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü
“Ege Otlu Tortellini”
• 14.30-15.30:Söyleşi/Atölye:Şaduman Karaca (Doğal Tıp Uzman, Fitoterapist)
“Doğadan Yenebilir Ot Toplamanın Faydaları ve Riskleri” – “Isırgan Otundan Salata Yapımı ve Tıbbi Çay Demleme”
• 16.00-17.00 Ödüllü Bilgi Yarışması Sunan: Yüksel Ünal
• 17.30-18.30:Atölye: Şef Serkan Çakır – Gastro Tire
“Ekşi Kremalı Turp Otu ve Tire Çamuru Yatağında Pancarlı Isırgan Salatası”
(•) Etnobotanik – insanların bitkilerle çok yönlü ilişkisini sistematik olarak araştıran disiplinler arası bilim dalı. Etnobotanist, bu alanda çalışan bilim insanları, araştırmacılar.