İzmir Büyükşehir Belediyesi, Taşınabilir Pil Üreticileri ve İthalatçıları Derneği (TAP) ile ilçe belediyeleri tarafından bu yıl 23. kez düzenlenen atık pil toplama kampanyası sonuçlandı. Kampanyada kazananlar bilgisayar, tablet ve akıllı yazı tahtası ile ödüllendirildi. 22 yıldır düzenlenen kampanya kapsamında şu ana kadar 407,4 ton atık pil toplandığı belirtildi.
Çocuklar kategorisinde Kerem Çağatay Yüksel, Ege Gölcük, Nil Asya Öner, gençler kategorisi Ceylin Hezer, Ayşe Poyrazoğlu, Rüya Bayır, yetişkinler kategorisinde Kübra Altıntaş, Rukiye Urgancı, Gülbahar Bayam en çok atık pil toplayanlar oldu. Anaokulları kategorisinde Çiğli Anaokulu, Özel Duygu Anaokulu, Karşıyaka Anaokulu ödüllendirildi.
Muhtarlıklar kategorisinde Körfez Muhtarlığı, Torbalı Muhtarlığı, Mavişehir Muhtarlığı, ilçe belediyeleri kategorisinde Bornova Belediyesi, Konak Belediyesi, Karşıyaka Belediyesi en çok atık pil toplayanlar oldu. Bizim Ev Aile Çocuk Gençlik Destek Merkezi kategorisinde Arif Çetin, Tahir Erkek, Seyhan Gülçin ödüllendirilmeye değer bulundu.
Okullar Kategorisindeki değerlendirme, koronavirüs salgınından dolayı okulların uzaktan eğitime geçmesi nedeniyle ertelendi. Bu kategoride değerlendirmenin gelecek günlerde yapılacağı ve kazananların belirlenerek ödüllerinin verileceği belirtildi. Diğer yedi kategoride kampanyaya katılan ve kazananlar ise dizüstü bilgisayar, masaüstü bilgisayar, tablet bilgisayar ve akıllı yazı tahtası ile ödüllendirildi.
İzmir Büyükşehir Belediyesi’nden yapılan açıklamaya göre, 22 yıldır sürdürülen kampanya kapsamında şu ana kadar 407,4 ton atık pil toplandı. Toplanan atık piller, geri dönüşüm tesislerinde türlerine göre ayrılıp kırma işlemine girdikten sonra, içinde bulunan metal-çelik parçalar ayıklanarak, demir-çelik sektörüne gönderildi.
Elde kalan kara kütle (black mass) ise diğer sektörlerde kullanılan fırınlarda, geri dönüşümü uygun olmayan pil türleri de düzenli katı atık sahalarında kontrollü biçimde depolanarak TAP tarafından bertaraf ediliyor.
Düzenlenen kampanyalarla atık pillerin doğaya gelişigüzel atılması nedeniyle civa, kadmiyum, kurşun gibi ağır metallerin serbestçe dolaşması sonucu, doğal kaynakların hızla kirlenmesinin önüne geçilmesi amaçlanıyor.