İstanbul Üniversitesinden bir grup akademisyen, İstanbul, Ankara, İzmir metropol alan sınırları içindeki ilçe belediye başkanlarının Twitter hesaplarına atılan tweetleri araştırdı. İnsan Toplum ve Teknolojileri Derneği ile CeBIT Bilişim Eurasianın desteğiyle gerçekleştirilen araşırmada gönderilen tweetlerdeki olumlu ve olumsuz görüşler incelendi. Araştırma, AKP’li belediyelerin etkin olarak kullandığı Twitter’i CHP’li belediyelerin kullanamadığını ortaya koydu.
Araştırmayla en çok olumlu tepki alan, en çok olumsuz tepki alan, en çok konuşulan, olumlu ve olumsuz tepkileri en çok artan on belediye başkanının belirlenmesi amaçlandı. İstanbul, Ankara ve İzmir illerindeki ilçe belediye başkanlarının resmi Twitter hesapları araştırmanın kapsamına alındı.
İlçe belediye başkanlarının resmi Twitter hesapları doğrulanırken, belediyenin resmi web sayfası, belediyenin resmi Twitter hesabının izlediği hesap, belediye başkanının kişisel web sayfası, hesabı doğrulanmış bir belediye başkanı tarafından izlenen hesap göz önüne alındı. Bu işlemler sonucunda araştırmaya 53 ilçe belediye başkanının twitter hesabı girdi.
İncelenen 94 ilçe belediye başkanınından 29 belediye başkanının Twitter hesabı olmadığı anlaşıldı. 11 belediye başkanının hesabı doğrulama kriterlerini geçmediğinden araştırma kapsamına alınmadı.Araştırmaya katılan belediye başkanlarının Twitter hesaplarına Nisan ve Mayıs (2013) ayları içinde atılan tweetler veri olarak dikkate alındı.
Toplanan tweetler olumlu, olumsuz ve nötr olarak olarak sınıflandırılıp üç alan uzmanının görüşüne sunuldu. Olumlu, olumsuz sınıflamaya ilişkin ilk on belediye başkanı sıralanırken spam tarzı tweetler araştırma kapsamına alındı.
Veri toplama sürecinde vatandaşların herhangi bir sorununa ilişkin cevap niteliğinde belediyeye ait kurumsal resmi hesaplardan gönderilen tweetler olumlu ya da olumsuz olarak değerlendirilmedi. Selamlaşma , güzel dilekler dileme ve benzeri iyi niyet belirten tweetler olumlu olarak değerlendirildi. İğneleyici sorular ya da ifadeler içeren tweetler olumsuz olarak değerlendirildi.
Twitter hesabı bulunan Ankaradaki belediye başkanlarından yüzde 40ını MHPli, yüzde 30unu AKPli, yüzde 30unu da CHPli belediye başkanları oluşturdu. İstanbuldaki belediye başkanlarından yüzde 67sini AKPli, yüzde 30unu CHPli, yüzde 3ünü de DSPli belediye başkanları oluşturdu. İzmirdeki belediye başkanlarından yüzde 89unu CHPli, yüzde 11ini AKPli belediye başkanları oluşturdu.
En çok olumlu tepki alan on belediye başkanı: Keçiören – Mustafa Ak (AKP), Bağcılar – Lokman Çağırıcı (AKP), Şişli – Mustafa Sarıgül (DSP), Zeytinburnu – Murat Aydın (AKP), Esenler – M. Tevfik Göksu (AKP), Küçükçekmece – Aziz Yeniay (AKP), Beyoğlu – Ahmet Misbah Demircan (AKP), Tuzla – Şadi Yazıcı (AKP), Ümraniye Hasan Can (AKP), Bahçelievler – Osman Develioğlu (AKP)
En çok olumsuz tepki alan on belediye başkanı: Beyoğlu – Ahmet Misbah Demircan (AKP), Kadıköy – Selami Öztürk (CHP), Üsküdar – Mustafa Kara (AKP), Bağcılar – Lokman Çağırıcı (AKP), Bahçelievler – Osman Develioğlu (AKP), Fatih – Mustafa DEMİR (AKP), Keçiören – Mustafa Ak (AKP), Konak – Hakan Tartan (CHP), Ümraniye Hasan Can (AKP), Büyükçekmece – Hasan Akgün (CHP)
Olumlu tepkileri en çok artan on belediye başkanı: Keçiören – Mustafa Ak (AKP), Şişli – Mustafa Sarıgül (DSP), Bağcılar – Lokman Çağırıcı (AKP), Esenler M. Tevfik Göksu (AKP), Tuzla – Şadi Yazıcı (AKP), Zeytinburnu Murat Aydın (AKP), Beylikdüzü – Yusuf Uzun (AKP), Bakırköy – Ateş Ünal Erzen (CHP), Çiğli – Metin Solak (CHP), Büyükçekmece – Hasan Akgün (CHP)
Olumsuz tepkileri en çok artan on belediye başkanı: Beyoğlu – Ahmet Misbah Demircan (AKP), Bağcılar – Lokman Çağırıcı (AKP), Bahçelievler – Osman Develioğlu (AKP), Konak – Hakan Tartan (CHP), Keçiören – Mustafa Ak (AKP), Büyükçekmece – Hasan Akgün (CHP), Bakırköy – Ateş Ünal Erzen (CHP), Beylikdüzü – Yusuf Uzun (AKP), Sultanbeyli – Hüseyin Keskin (AKP), Bşakşaher – Mevlüt Uysal (AKP)
Twittera yeni katılan belediye başkanları: Arnavutköy Ahmet H. Baltacı (AKP), Bayındır Mehmet Kertiş (AKP), Bayrampaşa – Atilla Aydıner (AKP), Buca – Ercan Tatı (CHP), Elmadağ – Gazi Şahin (AKP), Gölbaşı – Yakup Odabaşı (MHP), Kağıthane – Fazlı Kılıç (AKP), Karabağlar – Sıtkı Kürüm (CHP), Kızılcahamam – Coşkun Ünal (MHP), Şile – Can Tabakoğlu (AKP), Sultangazi – Cahit Altunay (AKP),
Araştırmadan kesitler
İstanbulda 39, Ankarada 25 ve İzmirde 30 ilçe belediyesi bulunuyor. Bu belediyelerden İstanbulda 38, Ankarada 14 ve İzmirde ise 13 ilçe belediye başkanının twitter hesabı var.
Araştırma kriterlerine göre İstanbuldan 37, Ankaradan 7 ve İzmirden 9 ilçe belediye başkanının Twitter hesabı araştırma kapsamına alındı.
Ankaradaki 14 AKPli belediye başkanından 7 tanesinin Twitter hesabı var. Bunlardan ikisi araştırma kriterlerine uyuyor
Ankaradaki 7 MHPli belediye başkanından 4 tanesinin Twitter hesabı var, bunlardan 3 tanesi kriterlere uyuyor
Ankaradaki 4 CHPli belediye başkanından 3 tanesinin Twitter hesabı var, bunlardan 2 tanesi doğrulama kritelerlerine uyuyor.
İstanbuldaki 26 AKPli belediye başkanının hepsinin Twitter hesabı bulunuyor.
İstanbuldaki 12 CHPli belediye başkanından bir tanesinin Twitter hesabı yok.
İstanbulda 1 DSPli belediye başkanı var, onun da Twitter hesabı bulunuyor.
İzmirdeki 29 CHP belediye başkanından 17 tanesinin Twitter hesabı yok. Twitter hesabı olan CHPli belediye başkanlarından 8 tanesi doğrulama kriterlerine uyuyor.
İzmirde 1 AKPli belediye başkanı bulunuyor, onun da Twitter hesabı vardır ve doğrulanmış.
Keçiörenin en çok olumlu tepki almasının en büyük nedeni, Keçiören AKP Gençlik Kolları üyelerinin Twitterı aktif olarak kullanarak Keçiören halkı ve esnafına yaptıkları ziyaretleri, verdikleri hediyeleri ileti olarak Belediye Başkanına bildirmeleri.
Şişlinin olumlu tepki almasında Şişli Kent Konseyi Kadın Meclisinin katkısının olduğu görülmüş. Yapılan sosyal etkinliklerin fotoğrafları Belediye Başkanına ileti olarak bildirilmiş.
Her ne kadar araştırma Nisan ve Mayıs ayını kapsasa da Gezi Parkında başlayan olayların Mayıs ayının son günlerine denk gelmesinden dolayı Beyoğlu Belediye Başkanı tepki almış.
Kadıköy Belediye Başkanı, kaldırım sorunları ve alkol yasağından dolayı tepki almış.
Üsküdar Belediye Başkanı, Türkiye Gazetesinin yaptırmış olduğu çeşmeyi yıkmasından ötürü tepki almış.
İstanbul Üniversitesi Enformatik Bölümünden Doç. Dr. Fatih Gürsulun önderliğinde İÜ İletişim Fakültesinden Doç. Dr. Gülin Terek Ünal, İstanbul Üniversitesi Enformatik Bölümünden Atacan Karındaş ve İÜ Enformatik Bölümü Araştırma Grubundan Öğr. Gör. Kemal Şahin tarafından gerçekleştirilen araştırmanın 2014 yerel yönetim seçimlerine kadar periyodik olarak süreceği belirtildi. (Hüseyin Erciyas)
CHP’li belediyeler sosyal medyadan yararlanamıyor
yazarı:
Etiketler:
Bir cevap yazın
Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.