İzmir Valiliği, orman yangınlarının önlenmesi amacıyla bazı orman alanlarına girişin yasaklandığını açıkladı. İzmir İli Orman Yangınlarıyla Mücadele Komisyonu’nca alınan karara ve önlemlerin uygulanmasına aykırı davranan, zorluk gösteren ya da uymayanlar hakkında işlem yapılacağı belirtildi.
İzmir Valiliği’nden yapılan açıklamada, yeri, konumu ve sınırları belirtilen ormanlık alanlara yetkililerden başkasının girmesinin kesinlikle yasak olduğu vurgulandı. Karar uyarınca, bu ormanlar çevresinde ve içinden geçen yollarda, orman kenarında mola vermek ve piknik yapmak yasaklandı.
Vatandaşlar yalnızca kendilerine ayrılan piknik alanlarından gerekli önlemleri alarak yararlanabilecek. Bu piknik alanlarında yakılan ateşler tamamen söndürüldükten ve kullanılan alan temizlendikten sonra piknik yeri terk edilecek.
Orman içi, orman bitişiği ve ormanla ilişiği olmayan köyler / mahalleler de dahil olmak üzere anız, bağ – bahçe, zeytinlik ve tarla temizliğinden meydana gelen dalların ve her türlü bitki örtüsünün yakılması yasaklandı.
Orman alanı çevresindeki tesislerle sanayi kuruluşları ormanı etkileyebilecek yangınlara karşı gerekli önlemleri alacak, söndürme ve koruma ekiplerini kuracak ve orman aralarında koruma bandı oluşturacak.
Enerji nakil hatlarının yapım ve bakımıyla ilgili kuruluşlar hatların özellikle ormanlık alanlardan geçen bölmelerinde gerekli bakımları gerçekleştirecek, yetkililerce istenilmesi durumunda hattaki enerjiyi kesecek.

Belediyeler, orman içi, orman kenarı ve bitişiğinde bulunan çöp toplama alanları çevresinde koruma bandı oluşturacak ve yangın riskine karşı gerekli iş makinelerini hazır bulunduracak.
Orman idaresi, jandarma ve emniyet birimlerince oluşturulan devriye sistemi etkin bir şekilde uygulanacak. Gerekirse kaymakamların emirleriyle tüm kamu personel ve olanaklarından, önleyici hizmetlerle yangınlara karşı müdahalede yararlanılabilecek.
Yangın bildirimi ücretsiz 112 Acil telefonlar aracılığıyla da yapılabilecek.
01 Haziran 2024 – 31 Ekim 2024 tarihleri arasında girişlerin yasaklandığı ormanlık alanlar şunlar:
Aliağa: Merkez ormanları
Aliağa: Pınarcık ormanları
Bayındır – Torbalı: Korucuk
Bergama: Fındıklıdere + Çağlan çevresi + Ağaçlandırma alanı
Bornova: Çiçekli,
Bornova: Kavaklıdere
Buca – Gaziemir: Buca – Sarnıç
Dikili: Kartal Ormanı
Foça: Foça Ormanı
Karşıyaka, Bayraklı: Atatürk Ormanı
Karşıyaka: Menemen – Yamanlar – Karagöl
Kemalpaşa: Armutlu – Bayramlı yol güzergâhı
Kemalpaşa: Kurudere köyü sınarlarındaki tüm ormanlar, Kestane Deresi
Kemalpaşa: Nif Dağı
Kemalpaşa: Parsa
Kınık: Karadere
Kınık: Kırkgeçit – Çatalçam
Menderes: Başpınar
Menderes: Karacadağ
Menderes: Oğlananası
Narlıdere, Balçova, Konak, Güzelbahçe, Karabağlar: Çatalkaya
Seferihisar: Dikmendağı
Seferihisar: Doğanbey Ormanı
Selçuk : Meryemana
Tire: Mehmetler
Urla: Uzunkuyu
Çiçekli ormanları içindeki İzmir Kent Ormanı’nın bu yasak kapsamında olmadığı belirtildi. Kritik hava hallerinde gerekirse yasaklama getirilebileceği dile getirildi.