Ege İhracatçı Birlikleri (EİB) 2023 yılı ihracat performansı değerlendirme toplantısında konuşan Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkanı Jak Eskinazi “2024 yılında da hedefimiz mevcudu korumak olacak. Ancak, 2024 yılında mevcudu korumak, 2023 yılındaki kadar kolay olmayacak” dedi. 2022 yılı için “altın yıl”, 2023 yılı için “kayıp yıl” söylemleri olduğunu anımsatan Eskinazi, “2024 yılı için de ‘bir ümit yılı’ tanımlaması yapmak istiyorum” diye konuştu.
EİB’nin “2023 yılı ihracat performansı değerlendirme ve 2024 yılı öngörüleri” toplantısı Hyatt Regency İzmir İstinyePark Otel’de düzenlendi. 2023 yılını yaklaşık 18,3 milyar dolar ihracatla geride bırakmaya hazırlanan birliğin değerlendirme toplantısına Ege Demir ve Demirdışı Metaller İhracatçıları Birliği, Ege Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçıları Birliği, Ege Hazırgiyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği, Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği, Ege Hububat Bakliyat Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği, Ege Tütün İhracatçıları Birliği, Ege Maden İhracatçıları Birliği, Ege Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçıları Birliği, Ege Mobilya, Kâğıt ve Orman ürünleri İhracatçıları Birliği, Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçıları Birliği, Ege Deri ve Deri Mamulleri İhracatçıları Birliği başkanları katıldı.
Eskinazi: Hedef bu yıl da mevcudu korumak
Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkanı Jak Eskinazi 2023 yılını değerlendirdiği konuşmasında “2023 yılının Cumhuriyetimizin 100. Yılı olması nedeniyle bizlerin daha fazla anlam yüklediği bir yıldı” dedi. 2023 yılına girerken hedeflerini “mevcudu korumak” olarak” olarak açıkladıklarını anımsatan Eskinazi sözlerini şöyle sürdürdü:
“Bir yılın sonunda karşınıza geldiğimizde ihracat rakamlarımızda mevcudu koruyabilmiş olmanın buruk mutluluğunu yaşıyoruz. 2024 yılı için sizlere daha güzel mesajlar vermek isterdim ancak 2024 yılında da hedefimiz mevcudu korumak olacak. Ancak, 2024 yılında mevcudu korumak, 2023 yılındaki kadar kolay olmayacak. İhracatçılarımızda 2023 yılının yorgunluğu var. Sermayelerimiz azaldı. Enerjimiz tükendi. 2024 yılının ilk yarısında yüksek enflasyonist ortamın süreceği anlaşılıyor.”
2024 yılına zam yağmuruyla girildiğine dikkat çeken Eskinazi “Maliyet artışları sonrasında nihai ürünlerimizi daha yüksek fiyatlara müşterilerimize teklif etmek durumunda kalıyoruz. 2024 yılına zam yağmuru ile girdik. Son maliyet artışlarıyla nihai ürünlerimizde yüzde 25-30’luk fiyat artışları olacak. Tabii bu artış oranını her müşterimize kabul ettirmemiz mümkün değil. Müşteri kayıpları yaşamamız büyük olasılık. Anlayacağınız 2024 senesi çok parlak bir yıl olmayacak” diye konuştu.
2024 yılının “acı ilacın içileceği” bir yıl olacağına dikkat çeken Eskinazi, seçimin yapılacağı 2024 yılında Merkez Bankasını zorlu bir sürecin beklediğini belirtti. Türkiye’nin 2024’de yatırım yapması gerektiğini ancak yatırımcının tedirgin olduğunu vurgulayan Jak Eskinazi sözlerini şöyle sürdürdü: “İş hayatına yeni sektörler geliyor. Yeni iş yapış şekilleri geliyor. Yeni yatırımlar bu gidişata göre kurgulanmalı. Bize düşen görev bu konuda ihracatçıları yönlendirmek. Türkiye’nin rekabetçi olabilmesi için yatırımlara devam etmesi lazım.”
2024 yılı hedefi 267 milyar dolar
Eskinazi “Türkiye’nin 2024 yılı için belirlediği 267 milyar dolar ihracat hedefinin 260 milyar dolarını yakalaması başarı olacaktır” dedi.
Toplum olarak orta gelir tuzağından kurtulmak için ihracatta minimum yüzde 10 artışı yakalamak zorunda olduklarını anlatan Eskinazi, ihracatta yüzde 10 artışı yakalayacak ekonomik iklimin çok uzağında olduklarına dikkat çekti.
Türkiye’nin 2023’de yaşadığı 11 ili sarsan deprem felaketinin insanların yaşamında silinmez izler yarattığını anımsatanan Eskinazi “2023 yılında deprem ihracatımızın 6 milyar dolar kayıp yaşamasına yol açarken, Türk ekonomisi 100 milyar doların üzerinde bir kaynağı bu 11 ilimizin tekrar ayağa kalkması için ayırmak zorunda” dedi.
Dijitalleşmede baş döndürücü değişim
Yaşanan tüm olumsuzluklara karşın ihracatçıların arı gibi çalıştığını kaydeden Jak Eskinazi birliğin yıl içinde yaptığı çalışmalara da değindi. “Dünya, dijitalleşme noktasında da başdöndürücü bir değişim ve dönüşüm yaşıyor” diyen Eskinazi sözlerini şöyle sürdürdü: “İhracatçılarımızın dijital ortamda yetkinliklerinin artması için çalışacağız. 2023 yılı sonunda PTTAVM ile bir toplantı düzenledik. 6 trilyon dolara ulaşan dünya e-ihracatının neredeyse yarısına sahip olan Çin pazarına önemli bir giriş yapan PTTAVM ile üyelerimize yeni bir bakış açısı vermek istiyoruz. Dijital pazarlama neyi gerektiriyorsa, rakiplerimiz Çin pazarında nasıl tanıtım yapıyorlarsa EİB olarak biz de üzerimize düşeni yapacağız. 2024 yılında Çin’de ofis açarak bu süreci başlatmak istiyoruz.”
Birliğin 2023 yılı performansını da anlatan Eskinazi şu bilgileri paylaştı:
“Tüm bu çabalarımız sonrasında 18,3 milyar dolarlık dövizi ülkemize kazandırdık. Ege Demir ve Demirdışı Metaller İhracatçıları Birliğimiz 2 milyar 515 milyon dolar ihracatıyla zirvedeki yerini korurken, Ege Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçıları Birliğimiz 1 milyar 546 milyon dolarla ikinci oldu. Üçüncülük bu yıl adeta fotofinişle belirlendi.
Ege Hazırgiyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliğimiz ve Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliğimiz üçüncülük için kıyasıya bir yarışa girdi. Kazanan 10 milyon dolarlık farkla Ege Hazırgiyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği oldu.
Ege Hazırgiyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği 1 milyar 340 milyon dolar, Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği 1 milyar 330 milyon dolar dövizi ülkemize kazandırdı. Ege Hububat Bakliyat Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliğimiz 1 milyar 68 milyon dolar, Ege Maden İhracatçıları Birliğimiz 1 milyar 66 milyon dolarlık performansla 1 milyar dolar barajını geçen diğer birliklerimiz oldu. Birliklerimiz çatısı altında temsil edilmeyen Kimya sektörü 1 milyar 693 dolar, otomotiv yan sanayi sektörümüz 1 milyar 46 milyon dolarlık ihracat performanslarıyla öne çıkan diğer sektörlerimiz olarak öne çıktı.
Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçıları Birliğimiz yüzde 102’lik ihracat artışıyla ihracatını 336 milyon dolardan, 680 milyon dolara çıkardı ve 2023 yılında ihracat artış rekortmeni oldu. İhracatını yüzde 41’lik artışla 360 milyon dolardan 509 milyon dolara çıkaran Ege Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliğimiz ihracatını en çok artıran ikinci birlik oldu.”
Ege İhracatçı Birlikleri’nin 2023 yılındaki ihracatında 7 bin 258 firmanın emeği olduğuna değinen Jak Eskinazi “2023 yılında bin 484 firmamız ilk kez ihracat yaparken, bu firmalarımız ihracatımıza katkısı 580 milyon dolar oldu” diye konuştu.

2024 “Bir Ümit Yılı”
“2022 yılı için “Altın Yıl”, 2023 yılı için “Kayıp Yıl” söylemlerimiz olmuştu. 2024 yılı içinde “Bir Ümit Yılı” tanımlaması yapmak istiyorum” diyen Eskinazi 2024’ün dört çeyreğinde farklı beklentileri olduğunu, ancak dördüncü çeyrekte belki hafif kar etme döneminin başlayacağını vurguladı. Eskinazi sözlerini şöyle tamamladı:
“Tüm bunlar 2024 için çizdiğimiz iyimser tablo. Karamsar değilim. 2023’ün böyle bir yıl olacağını baştan görmüştük. 2024’ü ise biraz önce ifade ettiğim gibi ‘bir ümit’ yılı olarak görüyoruz. Hem mevcudu koruyacağız, hem de ümit edeceğiz. Başka çare yok. Şu an herkesin mevcudu korumak gibi bir derdi var. 2024’te ihracatçı bir nebze rahatlayacak. Yıl karamsar başlayacak ama sonunda ferahlık var. Türkiye kaybettiği döviz kuru avantajını geri kazandığı takdirde 2025’ten itibaren önümüzü daha rahat görürüz.
Orta vadeli plan sonundaki 302 milyar dolarlık ihracat hedefi rahat gerçekleşir diye öngörüyoruz. Ekonomik tablo kötü olabilir. Ancak ümidimizi yitirmiyoruz. Türkiye Cumhuriyeti’nin 100 yıllık tarihinin 84 yılında var olan, üretmiş ve ihracat yapmış bir kurum olarak Cumhuriyetimizin ikinci yüzyılında da üretmeye, daha çok çalışmaya ve ihracat yapmaya devam edeceğiz.Cumhuriyetimizin birinci yüzyılında olduğu gibi ikinci yüzyılında da büyümenin anahtarı yine ihracat olacak.”