Kemeraltı’nın asırlık işletmelerine teşekkür

İzmir Tarihi Kemeraltı Esnaf Derneği, 90 yılı aşkın süredir Tarihi Kemeraltı Çarşısı’nda esnaflık yapan ailelerin son kuşaklarına çarşıya sunduğu katkıdan dolayı teşekkür etti, plaket verdi.

İzmir Devlet Opera ve Balesi Elhamra Sahnesi’nde düzenlenen programa İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer ile eşi Neptün Soyer, İzmir Vali Yardımcısı İsmail Çorumluoğlu, İzmir Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Yalçın Ata, İzmir Ticaret Odası Meclis Başkanı Selami Özpoyraz, Tarihi Kemeraltı Esnaf Derneği Başkanı Semih Girgin ile esnaf ve yurttaşlar katıldı.

İzmir Tarihi Kemeraltı Esnaf Derneği Başkanı Semih Girgin, “Uzun zamandır Kemeraltı bu kadar gündemde kalmadı. İzmir Büyükşehir Belediyesi, İzmir Ticaret Odası, İzmir Valiliği, Konak Belediyesi gibi birçok kurum bir masa etrafında Kemeraltı’nın geleceği üzerine ciddi sorumluluk aldı. Biz de gerekli katkıları koymaya çalışıyoruz. Kemeraltı’na gösterdiğiniz destek ve sahiplenme için minnettarım” dedi.

Soyer: Asıl hikayeyi yaratan sizlersiniz

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer de çok heyecanlı olduğunu belirterek başladığı konuşmasında Kemeraltı’nı bugüne getiren esnafa teşekkür etti. Soyer, “Şehirleri şehir yapan şey binalar değil. Şehirleri şehir yapan o insanlar, o gelenek, o kültürdür. Ve onun en güzel örnekleri, bu akşam bizimle birlikte. İnsan kendini zor tutuyor. Boğazı düğümleniyor. Bu kadar uzun zamandır bunu sürdürmek, gelecek nesillere bırakmak çok büyük bir gurur vesilesi. Kemeraltı ile hep 2 bin 500 yıllık bir çarşı diye övünürüz. Ama asıl hikayeyi yaşatan, yaratan ve sürdüren burada gördüklerimiz, sizlersiniz. Her birinizle gurur duyuyoruz. Bu şehrin mayası sizlersiniz. Bu şehrin kökü sizlersiniz. İyi ki varsınız” diye konuştu.

Tunç Soyer konuşmasında bölgede süren çalışmalara da değindi, şunları söyledi:

“Kemeraltı’nda gövdemizi taşın altında koyduk. Yaptığımız çalışma hakikaten ağır bir çalışma. Kazdığımız caddelerde, sokaklarda yüz yıl önceki kanalları görüyoruz. Yüz yıl önceki alt yapıyı görüyoruz ve anlıyoruz ki yüz yıldır dokunulmamış. Çok ağır bir tablo. Ekipler, burada çok zor koşullar altında çalışıyor. Ama yürüyoruz, emin adımlarla yürüyoruz. TARKEM, esnaf odamız, muhtarlarımızla büyük bir koordinasyon içerisinde çalışıyoruz. Belediyenin farklı kurumları da burada çalışıyor. Herkesin el birliğiyle yürüdüğü bir yolculuk. Çok az kaldı. Yeni yılı burada kutlayacağız. İzmir yeni yıla Kemeraltı’nda girsin istedik. Onun için çok hazırlık yapıyoruz” dedi.

Kemeraltı pırıl pırıl günlerine kavuşacak

2024 yılında Kemeraltı esnafından katı atık bedeli alınmayacağını anımsatan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, yapılacak çalışmalara ilişkin şu bilgileri verdi:

“Dokuz ayrı noktada ücretsiz internet hizmeti devreye giriyor. Zeybek Anı Evi’ni açacağız. Tarihi Pasaj Restoran’ı açacağız. Turist otobüsleri için Konak Tanıtım Bürosu önünde altı otobüslük bir yer hazırladık. Gelecek aydan itibaren bunu da hayata geçireceğiz. Şıkır şıkır, cıvıl cıvıl bir Kemeraltı yaracağız. Eskinin görkemine uygun bir Kemeraltı yapmamıza çok az kaldı. Yaptığımız tüm çalışmalarla sizlere layık olmaya çalışıyoruz. Bizden sonraki kuşaklar da hayırla ansınlar istiyoruz. Diliyorum ki Kemeraltı o pırıl pırıl günlerine çok yakında kavuşacak. Sizlerin gözü arkada kalmasın. Bunu el birliği ile başaracağız. Çok daha güzel bir Kemeraltı’nı hep birlikte kuracağız.”

Esnaf korosundan ilk konser

Konuşmaların ardından İzmir Tarihi Kemeraltı Esnaf Derneği bünyesinde kurulan Tarihi Kemeraltı Esnaf Türk Müziği Korosu, konuklar için “100. Yıl Cumhuriyet Konseri”ni sundu. Koro Devlet Opera ve Balesi Elhamra Sahnesi’ndeki ilk konserini sanatçı Derya Derin şefliğinde verdi.

Kemeraltı Esnaf Derneği’nin plaketle onurlandırdığı Tarihi Çarşı’da 90 yılı aşkın süredir esnaflık yapan işletmeler ve temsilcileri şunlar:

Mehmet Irmak – Ali Galip (1884)

Uluer Ailesi – As Optik (1905)

Aykut Yenice – Çorbacı İsmet Usta (1912)

Ali Ragıp Kitapçı – Yavuz Kitapevi (1913)

Abdurrahman Aydoğan – Kahvecioğlu Kahve (1921)

Başar Manisalı – Manisalı Gıda (1922)

Kevin Borg – Borg Kuyumculuk (1922)

Emin Ali Kulalıoğlu – Camcı Mefruşat (1923)

Önder Madran – Madran Gömlek (1923)

Emre Dal – Dal Manifatura (1925)

Hamza Rüstem – Derin Rüstem (1925)

Sinan Yeşilçavdar – Kurukahveci Hüseyin Efendi (1926)

Vasfi Susup – Kazmirci Erkek Giyim (1927)

Ali Özkanlı – Ankara Gıda Pazarı (1928)

Sakıp Taş – Emin Ticaret Tenekeci Sakıp Taş (1929)

Rafael Palombo – Palombo Ticaret (1930)

Haluk Eron ve Davit Habif – Fikri Eron Tuhafiye (1930)

Hakan Kutucuoğlu – Kutucuoğlu Bijuteri (1931)

Üner Özer-Üner Moda (1933)

Related Images:


Yayımlandı

kategorisi

yazarı:

Etiketler: