Ege İhracatçı Birlikleri’nin (EİB) “Türk Lezzetleri – Turquality Projesi”nde Türk gıda ürünlerinin dünyanın en büyük gıda ithalatçısı olan ABD’de daha fazla tercih edilmesi amaçlanıyor. EİB çatısı altındaki altı gıda ihracatçı birliğinin katıldığı proje Ticaret Bakanlığı’nca da destekleniyor.
Projenin eşgüdümünden sorumlu olan ve “Türk lezzet elçisi” olarak tanımlanan Ege Mobilya Kağıt ve Orman Ürünleri İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Üyesi Kazım Gürel, Ege Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Mehmet Ali Işık ve Amerika’da yaşayan Alman asıllı Şef Reimund Pitz ile birlikte basın toplantısı düzenledi.
Basın toplantısında projeyle ilgili son gelişmeleri paylaşan Gürel, EİB olarak, dünyanın en önemli tüketici pazarı olan ABD’de gıda ürünlerimizin tanıtmak amacıyla yürütülen Turquality projesi kapsamında 2018 yılında başlayan ve sürdürülen çalışmaları anlattı. Pazar araştırmasında elde edilen verilerin analizi sonucunda doğrultusunda dört yıllık bir tanıtım stratejisi oluşturduklarını söyledi.
Kazım Gürel, projenin temel hedefinin yıllık 160 milyar dolar gıda ürünleri ithal eden ABD’da “Türk lezzetleri topluluğu” oluşturmak olduğunun altını çizdi. “Bu doğrultuda bir yandan sektöre öncülük eden profesyonelleri Türk ürünleri hakkında bilgilendirerek farkındalık yaratırken bir yandan da kurumsal işbirlikleri aracılığı ile uzun vadeli ortaklıklar kurduk” diyen Gürel, sözlerini şöyle sürdürdü:
“İlk olarak Las Vegas Üniversitesi Turizm ve Otelcilik Okulu ile eğitim programında Türk mutfağı ve Türk ürünlerine yer verilmesi üzerine iş birliği başlattık. Ardından Nevada Restoran Birliği ile ortaklık kurduk. Son olarak ulusalda görünürlüğümüzü artırmak Amerikan Aşçılık Federasyonu ve Chain des Rotisseurs et lokantaları zincirilyle partnerlik anlaşması imzaladık. Faaliyetlerimiz ve işbirliklerimiz sayesinde temel hedefi olan Türk lezzetleri topluluğunun temelleri oluşturmakla ciddi bir mesafe kat etmiş olduk.”
Pazarda yaşanan en önemli sorunun farkındalık olduğunu belirten Kazım Gürel, “Birçok firmamız hemen hemen tüm alt sektörler bazında ABD’ye ihracat gerçekleştiriyor, fakat gerek aracılar gerekse son tüketiciler nezdinde tüketilen ürünlerin Türkiye’den geldiği bilinmiyor” diye konuştu. Gürel, farkındalık sorununu çözmek ardından güçlü bir markalaşma sürecine girmek için çalıştıklarını dile getirdi.
Pazarda ürün çeşitliliğini ve toplam ihracatı artırmak için son tüketiciler nezdinde de farkındalığı artırmanın büyük önem taşıdığını söyleyen Kazım Gürel, ABD’de HoReCa sektöründe Türk lezzetleri köşeleri oluşturduklarını belirtti. Gürel, “Böylelikle ürünlerimizle sadece Türk Mutfağının değil tüm dünya mutfaklarının tariflerinin hazırlanabileceğini son tüketicilere deneyimleme fırsatı sunmuş olacağız” diye ekledi.
Türkiye’de gerçekleştirdiği görüşme ve ziyaretlerde edindiği izlenimleri paylaşan Şef Reimund Pitz, burada gördüklerinden yararlanacağını ve Türkiye’de öğrendikleriyle ilgili olarak ABD’de seminerler vereceğini söyledi. “Amacımız Türk ürünlerini dünyaya tanıtmak değil yeniden sunmak” diyen Pitz, Ege Mobilya Kağıt ve Orman Ürünleri İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Üyesi Kazım Gürel ve Türk Lezzetleri – Turquality Projesi Koordinatörü Ayhan Karabulut’u başarılarından dolayı kutladı.
EİB Organik Ürünler ve Sürdürülebilirlik Koordinatörü Ege Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Mehmet Ali Işık, gıda sektörlerinin ihracatını artırmak için yaptıkları projelerden birinin hedef pazar odaklı Turquality projeleri olduğunu söyledi. Geçtiğimiz süreçte Turquality Projesi’ni beş gıda birliğinin bir araya gelmesiyle Japonya, Güney Kore ve Çin’e dönük gerçekleştirdiklerini anlatan Işık, “Projemizin başarısı uluslarararası da tescillendi American Culinary Federation (ACF) tarafından ‘Yılın Endüstri Partneri’ ödülüne layık görüldü” dedi.
Turquality projesiyle Türk mutfağının Amerika’da üniversitede ders olarak okutulmasını sağladıklarını belirten Mehmet Ali Işık, Türk mutfağına hâkim Amerikalı şefleri sektöre kazandırdıkmarını söyledi. Işık, “Bu projemizdeki bir diğer hedefimize ‘Hangi yemeği yaparsanız yapın, Türk lezzetleriyle yapın’ söylemiyle ulaşmaya çalışıyoruz” diye konuştu.
Ege Hububat Bakliyat Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Muhammet Öztürk, Ege Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçıları Birliği Başkanı Bedri Girit, Ege Mobilya Kağıt ve Orman Ürünleri İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Nurettin Tarakçıoğlu da birliklerinin ihracatı arttırmaya yönelik çalışmalarını anlattı.