İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü (İYTE), 70 ülkeden üniversite kütüphanecilerini çatısı altında toplayan Uluslararası Üniversite Kütüphaneleri Birliği’nin güz dönemi seminerine ev sahipliği yapacak. Türkiye’de ilk kez düzenlenen seminer 4-7 Eylül 2023 tarihleri arasında İzmir’de gerçekleştirilecek. Seminere çeşitli ülkelerden alanında uzman, üst düzey yönetici konumunda 76 profesyonel katılacak.
Cumhuriyetin 100. yılı etkinlikleri kapsamında, İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü öncülüğünde, İzmir Büyükşehir Belediyesi ve İzmir Milli Kütüphane’nin de işbirliğiyle düzenlenecek etkinlik, 1912 yılında kurulan ve ülkemizin “Milli” ünvanına sahip ilk kütüphanesi olan İzmir Milli Kütüphane Araştırma Salonu’nda yapılacak.
Bu yıl “Dönüştürücü Olarak Kütüphaneler” teması ile düzenlenen güz semineri, fikir alışverişinde bulunmak, profesyonel ağları genişletmek, yeni işbirlikleri oluşturmak, etkileşim olanağı sağlamak ve mevcut önemli zorlukları araştıran uluslararası projelerde birlikte çalışmak amacıyla gerçekleştiriliyor.
“Taş Devri’nden Yapay Zekaya” söylemiyle ve “Dönüştürücü Olarak Kütüphaneler” temasıyla düzenlenen seminerde “Yapay Zeka, Sohbet Robotları ve Kütüphaneler”, “Dönüştürücü Anlaşmalar”, “Yayın Modelleri”, “Açık Bilim ve EOSC”, “Araştırma Veri Yönetimi”, “Yeni Teknolojiler ve En İyi Uygulamalar”, “Araştırma Değerlendirme ve Etki”, “Üniversite Kütüphaneleri için Yeni Yönetim Becerileri” ve “Üniversite Kütüphanelerinin Sıralanması” başlıklı konular ele alınacak.
Seminerin açılış konuşmalarını Uluslararası Üniversite Kütüphaneleri Birliği (IATUL) Başkanı Dr. Anna Walek ve İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü (IYTE) Rektörü Prof. Dr. Yusuf Baran yapacak. Seminerde Milli Kütüphane’de görevli kütüphaneci Ezgi Ergin “İzmir’in Toplumsal Hafızası İçin Önemli Bir Anıt” başlıklı sunumuyla konuklara “merhaba” diyecek.

Seminere İzmir’den İYTE Kütüphanesi Daire Başkanı Gültekin Gürdal “Dönüştürücü Olarak Kütüphaneler”, İYTE Rektörü Prof. Dr. Yusuf Baran “Bilim Diplomasisi”, İYTE’den Prof. Dr. Tolga Ayav “Yapay Zeka ile CRIS Altyapılı Sistemlerin Etkisini Artırmak” başlıklı sunumlarıyla katılacak. İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Araştırma Görevlisi Nilay Cevher “Girişimci Kütüphanelerin En İyi Uygulamaları: ABD’deki Üniversite Kütüphanelerinden Örnekler” başlıklı ortak yazarlı bir bildiri sunacak. Milli Kütüphane, Hacettepe Üniversitesi, Koç Üniversitesi, İstinye Üniversitesi, İstanbul Bilgi Üniversitesi, Alzahra Üniversitesi, Modern Eğitim Fen (MEF) Üniversitesi, British Library, Sharjah Amerikan Üniversitesi, Max Planck Dijital Kütüphanesi’nden alanında uzman davetli konuşmacılar katılacak.
Prestijli bir sivil toplum kuruluşu
Merkezi Almanya’da bulunan Uluslararası Üniversite Kütüphaneleri Birliği (International Association of University Libraries – IATUL) bilgi hizmetleri ve kaynak yönetiminden sorumlu olan, kütüphane direktörleri veya üst düzey yöneticileri tarafından temsil edilen, dünyanın 70 ülkesinden üniversite kütüphanelerinin oluşturduğu gönüllü bir uluslararası sivil toplum kuruluşu.
1955 yılında açılan kurumun Dünya çapında 240’tan fazla üyesi bulunuyor. Uluslararası Üniversite Kütüphaneleri Birliği’ne Türkiye’den sekiz üniversite üye. Atılım Üniversitesi Kadriye Zaim Kütüphanesi, Bilkent Üniversitesi Kütüphanesi, Kadir Has Üniversitesi Bilgi Merkezi, Koç Üniversitesi Suna Kıraç Kütüphanesi, Sabancı Üniversitesi Bilgi Merkezi, İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü Kütüphanesi, Kastamonu Üniversitesi Merkez Kütüphanesi ve Necmettin Erbakan Üniversitesi Kütüphanesi IATUL üyesi.
Birlik çoğunlukla bir odak atölyesi niteliğinde seminerler düzenliyor. Dünyanın dört bir yanındaki profesyonel kütüphanecileri buluşturan güz seminerleri genellikle takvim yılının sonuna doğru yapılıyor. Bu yılki IATUL güz semineri İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü’nün girişimleriyle ilk kez Türkiye’de ve İzmir’de düzenlenecek.
•••
Kendileri gitti, fotoğrafları kaldı yadigar
“F:3 Fotoğraf Grubu” çatısı altında bir araya gelen üç fotoğrafçı Gökhan Ünal, Mehmet Yasa ve Selim Bonfil‘in “Zamana Direnenler” adını taşıyan fotoğraf sergisi, 8 Eylül 2023 Cuma günü İtalya’nın Floransa kentinde açılacak. Floransa Belediyesi ve Cupolone Fotoğraf Grubu’nun ev sahipliğinde düzenlenecek açık hava sergisi, Arno Nehri kenarında bulunan Giardino Lungarno del Tempio kent parkında, 8-21 Eylül 2023 tarihleri arasında açık kalacak.
İzmir Fotoğraf Sanatı Derneği (İFOD) üyesi olan ve birlikte fotoğraf çalışmaları yapmak amacıyla kurulan F:3 Fotoğraf Grubu’nun sergisi, daha önce İzmir’de ve Manisa’da da açılmıştı. Sergi bu kez İFOD’un kardeş fotoğraf grubu Cupolone’nin davetiyle İtalya’da fotoğraf severlerle buluşacak. “Zamana Direnenler” sergisinde kimi bugün tamamen yok olmuş bazısı da dönüşüme uğrayıp hala ayakta kalabilmeyi başarmış mesleklerin ustalarının iş başında çekilmiş fotoğrafları yer alıyor. Sergi aynı zamanda 50’ye yakın meslek erbabının malzemelerini, çalışma ortamını, kıyafetlerini, zamanın zanaatkarın yüzünde bıraktığı izlerini de detaylarıyla görme olanağı sunuyor.
Zamana direnen meslekler
Sergide arabacı-mekkari, ayakkabı boyacısı-lostracı, ayakkabıcı-sayacı, bakırcı, balıkçı, baloncu, berber-perukar-hallik, bıçakçı, bileyci-zağcı, bozacı, çalgı ustası, çiçekçi, çömlekçi, demirci-dökümcü, ekmekçi, dokumacı (halı-kilim), halı satıcısı, hububat-bakliyatçı-çerezci, kahvehaneci, kalaycı, kasapçı-ciğerci, katırlı çöpçü, kolonyacı-misk yağcı, manifaturacı-bezzaz, şerbetçi-limonatacı, macuncu, mısırcı, nalbant, nalıncı, pideci, pilavcı, sucu-saka, semerci-palancı, sepetçi, seyyar kahveci, simitçi, sokak çalgıcısı, sokak satıcısı-mahalleci-ayak esnafı, süpürgeci, terzi, tesbihçi, tulumbacılar, itfaiyeci, yorgancılar-hallaç, zerzevatçı-manav, seyyar fotoğrafçı-şipşakçıların fotoğrafları görülebiliyor.
“Önceliğimiz zanaatları tanıtabilmek”
Sergide yer alan siyah-beyaz eski fotoğrafların kaynağı yer alırken, ziyaretçiler yeni çekilen fotoğrafları gruptan kimin çektiğini bilemiyor. Çünkü fotoğraf altlarında fotoğrafçının adı yazmıyor. Grubun üyelerinden Mehmet Yasa, bunun nedenini, “Biz F:3 Fotoğraf Grubu olarak sergide yer alan fotoğrafları kim çektiğine bakmaksızın seçtik. Bu sergide bizim için önemli olan bu zanaatları olabildiğince tanıtabilmek, bir farkındalık yaratabilmek oldu. Sergideki fotoğrafları seçerken hangi fotoğrafın kimin olduğundan öte, hangi fotoğraf o mesleği daha iyi anlatıyor ona baktık” sözleriyle açıklıyor.
Geçmiş yıllarda bu meslek erbaplarını belgeleyen fotoğrafçıların tarihe not düştüğünü belirten Yasa, “Bu zanaatkarları ve meslekleri olabildiğince en iyi yansıtan kareleri çekmeyi çalışmışlar. Kimileri onları gerçek çalışma ortamlarında çekmişler, kimileri de zamanın fotoğraf koşullarından dolayı onları stüdyo ortamında, hareketsiz kalmalarını sağlayarak çekmişler” görüşünü dile getiriyor. Fotoğraf severlerin zevkle izleyecekleri sergi ve gösteriler düzenlemek amacıyla kurulan, fotoğraf aracılığıyla sevgi ve dostluğu paylaşmak isteyen F:3 Grubu’nun Türk kültürünün ve günlük yaşamının en önemli mesleklerini tanıtan sergisinin İtalya’nın ardından başka ülkelerde de açılması öngörülüyor.




