Uzun yıllar önce erken yaşta yitirdiğimiz değerli meslek büyüğüm, gazeteci Ziynet Sertel’in önerisiyle aldığım, ancak bir türlü okuma fırsatı bulamadığım bir kitaptı “Bahriye”. Karma eğitim tartışmalarının, çocuk yaşta evliliklerin, yaşamı laiklikten uzaklaştırma çabalarının gündemimizden düşmediği şu günlerde okuyunca “Bahriye” Hoca’nın yaşamına mal olan mücadeleleri daha da hüzün verdi.
İzmirli değerli yazar, iletişimci ve akademisyen Elfin Tataroğlu‘nun kaleme aldığı “Bahriye – Aydınlanma yolunda bir ömür” kitabı Asi Kitap’tan yayımlanmış. Üçok İlahiyat Fakültesi’nde cübbe giyen ilk kadın akademisyen, yaşamını Atatürk devrimlerinin İslam diniyle çelişmediğini kanıtlamaya adamış güçlü bir Karadeniz kadını. Kitap Bahriye Üçok’un şu sözleriyle başlıyor: “O Türk kadınına meslek sahibi olmanın, sanatın, bilimin ve sosyal hayatın kapılarını ardına kadar açtı… Türk kadınının Atatürk’le elde ettiği haklar, Batılı kadınların bile yakın yakın yıllara değin elde edemediği düzeydedir.”
Yazar Elfin Tataroğlu, kitabının Doç. Dr. Bahriye Üçok’un yaşamının anlatıldığı biyografik bir çalışma olduğunu belirtiyor. Bahriye Üçok, mütareke döneminde Sivas’ta doğmuş, erken cumhuriyet döneminde Ordu’da büyümüş, İkinci Dünya Savaşı sürerken Ankara’da Dil ve Tarih Coğrafya Fakültesi’ni bitirmiş, öğretmenlik yapmış, sol rüzgarlar eserken siyasete girmiş, darbeler, savaşlar görmüş, TRT Ankara Radyosu’nda yaptığı “Din ve Ahlak” saati programlarıyla halkı aydınlatan, ömrünü Atatürk inkılaplarının İslam’la çelişmediğini anlatmaya vakfetmiş bir aydın.
Tataroğlu, kitapta, sıklıkla sorulan “Nasıl öldü?” sorusunun yerine, hayatına ve mücadelesine ışık tutarak “Nasıl yaşadı?”sorusunun yanıtını aradığını belirtiyor. Kitap aynı zamanda bugün çoğumuzun üzüntüyle dile getirdiği “Bu noktaya nasıl geldik?” sorusuna da yanıt veriyor. “Bahriye – Aydınlanma yolunda bir ömür” kitabı Karadenizli mücadeleci bir kadın olan ve kendisini ülkesinin aydınlanmasına adamış Doç. Dr. Bahriye Üçok’un yaşamını anlatan ilk roman olma özelliği taşıyor.
***
Fakir Baykurt Roman Ödülü “Bul beni anne”nin
Çiğli Belediyesi’nin düzenlediği Fakir Baykurt Roman Ödülü’nü bu yıl “Bul beni anne” adlı dosyasıyla yazar Dursaliye Şahan kazandı. Yarışmanın ödül töreni Fakir Baykurt’un yaşama veda edişinin yıldönümü olan 11 Ekim 2023 tarihinde düzenlenecek. Kazanan dosya geçmiş yıllarda olduğu gibi Çiğli Belediyesi Kültür Yayınları kapsamında kitap olarak basılacak.
Çiğli Belediye Başkanı Utku Gümrükçü yarışmanın 2020 yılından bu yana edebiyatın insana kazandırdığı değerleri çoğaltmak amacıyla düzenlendiğini söyledi. 2023 Fakir Baykurt Roman Ödülü için 44 dosyanın başvurduğu yarışmanın seçici kurulu Adnan Binyazar, Öner Yağcı, Hidayet Karakuş, Işık Baykurt ve Bahri Karaduman’dan oluştu. Seçici kurul “Bul beni anne” dosyasına ödül verme gerekçesini şöyle açıkladı:
“Öne çıkan dosyalar içinde Dursaliye Şahan’ın ‘Bul beni anne’ adlı dosyası içeriğiyle, ülkemizde, dünyada hiç bitmeyen sokak çocuklarının eğitimi, sokak kadınlarının acıları, insanlık durumları açısından; ekonomik, sınıfsal bir bakışla ele alan anlatıdaki ayrıntıların yeni, özgün bir dille işlenmesi açısından beğenildi. Romanda, sokakta büyümesine karşın temiz kalan bir çocuğa, sokak kadınlarının insancıllıklarıyla kucak açmasını, aralarında gelişen dayanışmayı, dostluğu vermesiyle yetkin bularak oy çokluğuyla ödüle değer gördü.”
Bu yılın “Fakir Baykurt Roman Ödülü”nü kazanan gazeteci yazar Dursaliye Şahan, Sivas’ın Geyikpınar köyünde doğdu. Anadolu Üniversitesi Radyo Televizyon Bölümü’nden mezun olan Şahan, İstanbul’da banka memurluğu, Londra’da temizlik işçiliği, öğretmenlik ve gazetecilik yaptı. Yazar, göçmenlik yıllarında, kadın, ırkçılık ve göçmenlik temalarının ağır bastığı öyküler, tiyatro oyunu ve romanlar yazdı.
Roman ve öykü kitapları bulunan yazar, edebiyat alanında çok sayıda ödülün de sahibi. “Şerbet”, “Ayarsız kadınlar cemiyeti”, “Parantez aşklar”, “Tottenham çocukları”, “Ah o kadınlar”, “Hikaye hırsızı”, “Ve tanrı aşkı yarattı” yayımlanmış eserleri arasında. Dursaliye Şahan, çocuklar, engelliler ve yetişkinler için yazı atölyeleri düzenliyor.
Çiğli Belediyesi’nin ilki 2020 yılında düzenlenen Fakir Baykurt Roman Ödülü’nü 2020 yılında Turan Ali Çağlar “Amasanga – Bir başka adıyla Amazon“, 2021 yılında Ali Balkız “Büyümek istedim” adlı eserleriyle kazanmıştı. Geçtiğimiz yıl seçici kurul ödüle değer eser bulamadığını açıklamıştı.
•••
Yılmaz Sunucu öykü yarışmasının teması göç
Uşaklı öğretmen yazar Yılmaz Sunucu’yu anmak, adını yaşatmak, değerlerini genç nesillere taşımak, edebiyatımıza yeni/özgün eserler kazandırmak amacıyla düzenlenen “2. Yılmaz Sunucu Öykü Yarışması” bu yıl “göç” temasıyla düzenleniyor. Kendisini Atatürk’ün izinde, cumhuriyet ülküleri doğrultusunda “sokaktaki öğretmen” olarak tanımlayan Savaştepe Köy Enstitüsü mezunu Yılmaz Sunucu, 2015 yılında yaşamını yitirmişti. Yarışmaya katılacak eserlerin ödül almamış, dereceye girmemiş, basılı olarak yayımlanmamış ve herhangi bir dijital ortamda paylaşılmamış olması gerekiyor. Katılımcılar başvuru ve öykülerini yilmazsunucuoykuyarismasi@gmail.com adresine gönderebilecek. Yarışmaya son başvuru tarihi 10 Ağustos 2023. Ayrıntılı bilgiye www.yilmazsunucu.com adresinden ulaşılabilir.
•••
Rüştü Şardağ Kısa Öykü Yarışması
Balçova Belediyesi ve Rüştü Şardağ Kültür, Sanat ve Eğitim Derneği’nin düzenlediği “Rüştü Şardağ Kısa Öykü Yarışması” için başvurular sürüyor. Bestekar ve eğitimci Şardağ’ın beste ya da güftelerinden birinin temasını işleyen kısa öykü yarışmasına katılım için son başvuru tarihi 15 Eylül 2023. Yarışmanın seçici kurulu Bahri Karaduman, Bilsen Başaran, Gönül Çatalcalı, Şengül kıran ve Yıldız İlhan’dan oluşuyor. Rüştü Şardağ’ın bestesi kendisine ait 28, başka besteciler tarafından bestelenen 21 eseri bulunuyor. Para ödüllü yarışmaya katılmak isteyenler www.rustusardag.org adresinden ayrıntılı bilgi alabilirler.
•••
Kütüphanede etkinlik var
• Lozan Haftası etkinlikleri kapsamında İzmir Milli Kütüphane’de “100. Yılında Lozan Barış Antlaşması” temalı bir konferans düzenlenecek. 24 Temmuz 2023 Pazartesi günü düzenlenecek konferansın konuğu Prof. Dr. Ergün Aybars olacak. Etkinlik saat 17.00’de başlayacak.
• Urla Halk Kütüphanesi 7-10 yaş grubu çocuklar için akran zorbalığına dikkat çeken bir atölye çalışması düzenliyor. “Arkadaşlık pusulası” sloganıyla gerçekleştirilen “Yön bulma atölyesi” üç haftalık bir etkinlik. İlki 17 Temmuz’da düzenlenen atölye çalışmasının diğer eğitimleri 24 ve 31 Temmuz Pazartesi günleri 11.30 – 12.30 saatleri arasında yapılacak. Çocukların sağlıklı akran ilişkileri geliştirmelerini ve akran zorbalığıyla baş etmelerini desteklemek için düzenlenen atölye çalışmasında Urla İlçe Sağlık Müdürlüğü’nden Psikolog Özge Öztunç ve Sosyal Hizmet Uzmanı Sergen Yalçın soruları yanıtlayacak.
• Urla Halk Kütüphanesi’nde ayrıca Perşembe günleri 3-6 yaş grubu çocuklar için kitap okuma etkinlikleri yeniden başlıyor. Kütüphanenin serin ve keyifli ortamında gerçekleştirilecek okuma etkinliği 10.30 – 11.30 saatleri arasında.
• İzmir’in ilk çocuk kütüphanesi Karşıyaka çarşı içindeki Hoca Mithat İlçe Halk Kütüphanesi’nde hem çocuklar hem de büyükler için etkinlikler sürüyor. 26 Temmuz 2023 Çarşamba günü “kitap okuma saati”nde “Çok hayal kuran çocuk” kitabı okunacak. 28 Temmuz 2023 Perşembe günü, Asuman Nesibe Özdil liderliğindeki okuma saatinde “Rüya bakanlığı” kitabı dinlenecek. Kütüphanenin büyüklere yönelik “Pilates ile sağlıklı duruş” etkinliği ise 27 Temmuz 2023 Perşembe günü yapılacak. Pilates eğitmeni Ezgi Dönmez‘in gerçekleştireceği ücretsiz etkinlik 20 katılımcıyla sınırlı. Hoca Mithat İlçe Halk Kütüphanesi’nin etkinlikleri için 0 232 369 09 02 nolu telefondan bilgi alabilirsiniz.
• İzmir Kültür Sanat Fabrikası Kütüphane İç Mekan’da 28 Temmuz 2023 Cuma günü 7-12 yaş grubundaki çocuklar için “Meraklı yengeç drama atölyesi” düzenlenecek. 14.00 -15.30 saatleri arasındaki masal anlatım etkinliğine katılacakların yanında resim kağıdı ve boya kalemlerini getirmesi gerekiyor. Mekandaki güncel etkinlikler https://etkinlik.izmirkultursanatfabrikasi.gov.tr/etkinlik sayfasından izlenebilir.
• İzmir Kültür Sanat Fabrikası’nda 25 Temmuz 2023 Salı günü “Çizgi roman için figür ve beden dilinin kullanımı” başlıklı sunum ve söyleşi gerçekleşecek. Resim Heykel Müzesi’ndeki etkinliğin konuğu Doç. Korkut Öztekin. 16 yaş üstü gençlere yönelik ücretsiz desen, performans ve sunum etkinliği 17.00 – 18.00 saatleri arasında izlenebilecek.