Dünya Otizm Farkındalık Günü’nde özel etkinlik

Tüm Dünyada 2 Nisan “Dünya Otizm Farkındalık Günü” olarak anılıyor. Otistik çocukların eğitim gördüğü Konak Moris Bencuya Özel Eğitim Uygulama Okulu bu yıl “Farkındalığı Bırak! Fark Yarat” çağrısıyla bir etkinlik düzenliyor. 3 Nisan 2023 Pazartesi günü saat 20.30’da gerçekleşecek etkinlik Ahmed Adnan Saygun Sanat Merkezi Büyük Salon’da izlenebilecek. Okul öğrencilerinden oluşan koro, bir öğrencinin annesi ile yapacağı tango, öğretmenlerin ve öğrencilerin halk oyunları gösterisi, sunumu otistik bir gencin yapacağı geceye renk katacak. Program Devlet Türk Müziği Konservatuarı, Ege Üniversitesi Mezunları Derneği, Kabul, Eşitlik, Dahil Olma, İstihdam – Otizm Derneği’nin (KEDİ) yanısıra, okul yöneticileri ile gönüllülerin katkısıyla düzenleniyor. Etkinlikte, okula her hafta giderek öğrencilere bisiklet sürmekten, fotoğraf çekmeye, halk oyunlarından izciliğe pek çok farklı alanda gönüllü destek veren Otizm Gönüllüleri Gurubu’nun büyük emeğinin bulunduğu belirtiliyor.

Otizmin ne kadar farkındayız?

Moris Bencuya Özel Eğitim Uygulama Okulu Müdürü Ercan Mermer, 2 Nisan günü başlayan “Otizm Farkındalık Ayı”nda otizmle ilgili araştırmaların desteklenmesi, otizm konusundaki farkındalığın arttırılması ile erken teşhis ve tedavinin yaygınlaştırılmasının hedeflendiğini söyledi. Günümüzde her 44 çocuktan birine otizm tanısı konulduğuna dikkat çeken Mermer, bu özel güne ilişkin şu görüşleri dile getirdi: “Düşünmememiz gereken nokta, otizmde artış bu kadar hızlıyken bizler otizm farkındalığının neresindeyiz ve farkındaysak otizmle ilgili fark yaratabiliyor muyuz? Tüm paydaşlarımızla ‘farkındalığı bırak fark yarat’ davetiyle yola çıktığımız bu süreçte amacımız sadece 2 Nisan’da otizmi hatırlamak, farkındalık yaratmak değil el ele, gönül gönüle otizm adına fark yaratmak.”

Okulun otizim eğitiminde özel bir yeri var

Halk arasında “Konak Otistik Çocuklar Okulu” olarak da bilinen Konak Moris Bencuya Özel Eğitim Uygulama Okulu, Milli Eğitim Bakanlığı Özel Eğitim ve Rehberlik Hizmetleri Genel Müdürlüğü bünyesinde hizmet veriyor. Kurum İzmir’de otistik çocuklara eğitim veren üç okuldan biri. 2009 yılında Ziya Gökalp İlköğretim Okulu’na ait olan binada hizmet vermeye başlayan okulun kullanılmayan binası hayırsever iş insanı Moris Bencuya tarafından onarılmış. Onarımın ardından 2011 yılında okul “Konak Moris Bencuya Otistik Çocuklar Eğitim Merkezi” olarak eğitim-öğretime başlamış. İzmir’de 2021 yılında yaşanan depremin ardından zarar gördüğü için ana binası yıkılan okulun eğitimi halen zorunlu olarak Ziya Gökalp İmam Hatip Ortaokulu’nda sürüyor.

Ağırlıkla otistik çocukların öz bakım becerilerine yönelik eğitimin verildiği okulda öğrencilerin kendi başlarına yemek yiyebilmeleri, spor yapıp kişisel becerilerini geliştirebilmeleri, toplumda tek başına yer alacak bir birey olmaları hedefleniyor.

Okulun kadrosunda otistik çocuklar için rehber öğretmen, özel eğitim sınıf öğretmeni, beden eğitimi öğretmeni, müzik öğretmeni, görsel sanatlar öğretmeni, seramik ve cam teknolojileri öğretmeni, yiyecek ve içecek hizmetleri öğretmeni bulunuyor. Genel eğitim programından yararlanamayan zorunlu öğretim çağındaki orta-ağır otizm tanılı çocuklara I., II. ve III. kademe olarak gelişimsel eğitim programı uygulanıyor.

Related Images:


Yayımlandı

kategorisi

yazarı:

Etiketler: