Doğu Anadolu fay hattı üzerinde meydana gelen, on ilde yıkıma, can kaybına ve yaralanmaya yol açan depremler sonrası ülkedeki pek çok kurum ve kuruluş yardım için seferber oldu.
İzmir Büyükşehir Belediyesi, afet bölgesine destek için deprem konteynır aracından yangın arazözüne, mobil yemek tırından erzak paketine pek çok yardım aracı ve malzemesini bölgeye gönderdi. Tüm İzmirliler’in katılabileceği bir “umut hareketi” başlatılırken, İzmir’den 100 bin kişilik gıda desteğinin yola çıktığı belirtildi.
Çiğli Belediyesi, depremden etkilenen vatandaşlar için acil ihtiyaç listesinde yer alan kışlık kıyafet, mont, bot, battaniye, uyku tulumu, ısıtıcı, pil, powerbank ve hijyen malzemesi desteği istedi. Destek olmak isteyen vatandaşların Çiğli Belediyesi Sosyal Yardım İşleri Müdürlüğü’nü arayabileceği ya da mahalle muhtarlıklarına, Ataşehir Mahallesi’ndeki Atatürk Spor Salonuna ve Uğur Mumcu Mahallesi’ndeki Sağlık İşleri ek hizmet binasına gidebileceği duyuruldu.
Depremzedeler için yardım kampanyası başlatan Karabağlar Belediyesi, yardım malzemesi listesini paylaşarak bu yardımların Karabağlar Belediyesi’nin Refet Bele, Adnan Süvari ve Mimkent semt merkezlerinin yanı sıra, Yunus Emre Kapalı Pazaryeri altındaki Sosyal Butik ve Bozyaka Pazaryeri altındaki Sosyal Yardım İşleri Müdürlüğü’ne elden teslim edilebileceği dile getirildi.
Bayraklı Belediyesi, depremzedeler için başlatılan yardım kampanyasına vatandaşların destek vermesini istedi. İlk aşamada battaniye, yorgan, mont, ışıldak, bebek bezi, hijyen malzemesi, ısıtıcı, uyku tulumu, kışlık kıyafet, kalın çorap, bot ve polar giysilerin toplanarak deprem bölgesine ulaştırılacağı belirtildi. Kullanılmamış malzemelerin Bayraklı Belediyesinin Osmangazi Hizmet Binası’na teslim edebileceği dile getirildi.
İzmir Valiliği, ilden afet bölgesine yapılacak yardım faaliyetlerinin valiliğin eşgüdümünde yürütüleceğini açıkladı. Açıklamada, sivil toplum kuruluşları ve kurumlarca yapılacak yardımların bekletilmesi, yardımların türü ve içeriği ile ilgili olarak valililikten yapılacak duyuruların dikkate alınması istendi.
Dokuz Eylül Üniversitesi’nden (DEÜ) ilk aşamada 20 kişilik doktor ve 17 kişilik hemşire ve paramedik grubu yaraları sarmak için Hatay’a gitti. DEÜ Mağara Araştırma Topluluğu ile alanda deneyimli teknik ve idari personeli de 25 kişilik ekiple Gaziantep’teki arama/kurtarma çalışmalarına destek vereceği belirtildi. Buz ve Kaya Tırmanış Çalıştayı için Erzurum’da bulunan DEÜ Sağlık, Kültür ve Spor Dairesi ekibinin farklı ülkelerden gönüllü tırmanış sporcularıyla karadan Gaziantep’e ulaştığı bildirildi.