Birleşmiş Milletler Dünya Turizm Örgütü (World Tourism Organization: UNWTO) raporuna göre, dünyayı gezen turist sayısı 2019 yılında 1.5 milyar kişi düzeyine ulaştı. Bir önceki yıla göre yüzde 4’lük artışa denk gelen bu sonuçla 2019 “güçlü bir büyüme yılı” olarak değerlendiriliyor. Küresel turizm gelirleri toplamının 1,7 trilyon ABD doları düzeyine yükseldiği tahmin ediliyor.
UNWTO’nun Ocak ayında yayınlanan ve “Dünya Turizm Barometresi” olarak adlandırılan raporuna göre, dünya turizmi 2019 yılında yüzde 4 büyüdü. Orta Doğu’da yüzde 8 ve Asya ve Pasifik’te yüzde 5 büyüme kaydedildi. Avrupa’da ve Afrika’da uluslararası girişler yüzde 4 artarken, Amerika turizmi yüzde 2 büyüme kaydetti.
Brexit konusundaki, jeopolitik ve ticari gerilimler ve küresel ekonomik yavaşlama büyüme oranları üzerinde etkili oldu. 2019 yılı dünyanın sayılı tur operatörlerinden Thomas Cook’un ve Avrupa’daki birkaç düşük ücretli havayolunun çöküşüyle sektörde büyük değişimlerin yaşandığı yıl oldu.
Tercih edilen ülkelerden biriyiz
UNWTO’nun “Uluslararası Turizmde Öne Çıkanlar” raporuna göre, en çok ziyaret edilen on ülke Fransa, İspanya, Amerika Birleşik Devletleri, Çin, İtalya, Türkiye, Meksika, Almanya, Tayland ve İngiltere olarak sıralanıyor. En çok turizm geliri elde eden ülkeler arasında ilk on sırayı ABD, İspanya, Fransa, Tayland, İngiltere, İtalya, Avustralya, Almanya, Japonya ve Çin alıyor.
Turizm gelirleri sıralamasında gerilerdeyiz
Türkiye, turistler için sunduğu uygun fiyatlar ve turizm çeşitliliğiyle en çok tercih edilen ülkeler arasında. En çok ziyaret edilen ülkeler sıralamasında altıncı sırada yer alan Türkiye, ülkelere göre turizm gelirleri dünya sıralamasında ise daha alt sıralarda yer buluyor.
Genel anlamda uluslararası ilişkilerde yaşanan gerginliklerin son bulması ve kur yükselişi “ucuz tatil cenneti” konumuna gelen Türkiye’nin çekiciliğini arttırıyor. Ancak, yabancı ve vatandaş ziyaretçi sayısındaki artış turizm gelirlerinin de artması anlamına gelmiyor. Türkiye İstatistik Kurumu, Merkez Bankası, Kültür ve Turizm Bakanlığı’nca derlenen verilerle oluşturulan tablolardaki rakamlar da bu gerçeği ortaya koyuyor.
Türkiye turizmi yüzde 12,22 büyüdü
Ülke turizmi 2019 yılında 6 milyon 688 bin 913’i vatandaş, 45 milyon 58 bin 286’sı yabancı olmak üzere 51 milyon 747 bin 199 ziyaretçi ağırladı. Turist sayısında 2018 yılına göre yüzde 12,22’lik bir artış kaydedildi. Türkiye’ye en çok turist gönderen ülkeler Rusya, Almanya, Bulgaristan, İngiltere ve İran olarak sıralanıyor.
İzmir’in turist sayısı yüzde 35 arttı
İzmir turizmi 2019 yılında 750 bin 553’ü vatandaş, 1 milyon 224 bin 634’ü yabancı olmak üzere toplam 1 milyon 975 bin 187 ziyaretçi ağırladı. 2019 yılında İzmir’in toplam ziyaretçi sayısı 2018 yılına göre yüzde 17 arttı. İzmir’e en çok turist gönderen ülkeler Almanya, İngiltere, Hollanda, İran, Fransa olarak sıralandı.
İzmir’de turizm hareketlerine ilişkin Ocak ayı verileri, 2020 yılında çift haneli büyüme eğiliminin işaretlerini verdi. İzmir İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü’nden edinilen bilgiye göre, İzmir’e 2020 yılının ilk ayında gelen toplam ziyaretçi sayısı 2019 yılına göre yüzde 35 arttı. Yabancı ziyaretçi sayısı yüzde 39 artarken vatandaş ziyaretçi sayısı yüzde 33 artış gösterdi.
Sağladığı döviz girdisiyle ülke ekonomisine ciddi katkı veren turizm sektörü, dış ticaret açığının kapanmasında da önemli bir rol oynuyor. Turist sayısındaki artış turizm gelirlerinde artış anlamına gelmiyor. Turizm gelirlerini arttırmak için ülkemizin zengin turizm potansiyelininin değerlendirilmesi, turizm çeşitliliğini arttırılması gerekiyor. Turist başına sağlanan geliri arttırmanın yolu da gelir düzeyi yüksek, para harcayan, nitelikli turistleri ağırlamaktan geçiyor.
Hedeflenen rakamlar arttırılıyor
Kültür ve Turizm Bakanlığı’nca 2007 yılında hazırlanan Türkiye Turizm Stratejisi belgesinde 2023 yılında 63 milyon turist, 86 milyar dolar dış turizm geliri hedeflenmiş, turist başına 1350 dolar harcamaya ulaşılması öngörülmüştü. 2018 yılında 2023 yılı hedefi “50 milyon turist, 50 milyar dolar turizm geliri” olarak dile getirilmişti.
Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Ersoy, 2019 yılı Ocak ayında 2023 yılı hedefini bu kez “70 milyon turist, 70 milyar dolar gelir” olarak açıklamıştı. Bakan Ersoy, Eylül ayı sonunda yaptığı açıklamada da, 2023 yılı için turist sayısı hem de gelirlerde hedefi yukarı yönlü revize ettiklerini söylemiş, “2023 yılında Türkiye’nin 75 milyondan fazla turisti ağırlamasını ve 65 milyar dolarlık bir turizm gelirine ulaşılmasını hedefliyoruz” demişti.
“63 milyon turist, 86 milyar dolar turizm geliri” söylemi kişi başına 1365 dolar, “50 milyon turist, 50 milyar dolar turizm geliri” ve “70 milyon turist, 70 milyar dolar gelir” söylemleri kişi başına 1000 dolarlık gelire işaret ediyordu. “75 milyon turist, 65 milyar dolar turizm geliri” söylemiyle kişi başına 866 dolarlık gelire razı olunduğu sonucuna varılabiliyor.
Hedefler tutturulabilir mi?
Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, 2019 yılında 51 milyon 747 bin 199 ziyaretçi alan Türkiye turizmi tüm zamanların rekorunu kırdı. Turizm stratejisi belgelerindeki 50 milyon, 63 milyon, 70 milyon, 75 milyon turist sayısına ulaşılıp ulaşılamayacağını konjonktürel gelişmeler gösterecek.
Döviz girdisi ve istihdam sağlayıcı özellikleriyle, doğrudan ve dolaylı katkılarla turizm sektörünün ülke ekonomisindeki yeri ve önemi büyük. Cari açıkların ve işsizliğin azaltılmasında önemli rol oynayan turizm sektörü artık bu yüzden kalkınma stratejilerinde önemli yer tutuyor.
Ekonomik sıkıntıların, kırılganlıkların yaşandığı, yeni endüstriyel yatırım, üretim ve istihdam olanaklarından söz edilmeyen dönemde ümitlerin bağlandığı turizm sektöründe revize edilerek sürekli yükseltilen hedeflerin tutturulmasını dileyelim…
Bir cevap yazın
Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.