
Çok eski ve zengin kültürü olan Mısır’ın tarih boyunca hep zengin bir yeme içme kültürü olmuştur. Antik Mısır’ın mezar ve tapınak duvarlarında işlenmiş günlük yaşamı anlatan duvar resimlerinde görülen gıdaların pek çoğu halen Mısır’da evlerde tüketilmektedir.
Mısır’ın kendine has mutfağı tarih boyunca diğer kültürlerin, özellikle de Ortadoğu’daki komşularının etkisi altında kalmıştır. Persler, Yunanlılar, Romalılar, Araplar, Osmanlılar, Mısır mutfağı üzerindeki etkilerini yüzlerce yıl önce göstermeye başlamışlardır.

Ekmeğin Arapçası olan “aish” sözcüğü, aynı zamanda yaşam anlamına da gelir. Ekmek her öğünde, çeşitli şekillerde tüketilir. En yaygın ekmek pidedir. Çoğunlukla tam buğday unundan yapılır. Uzun, ince, Fransız usulü baton ekmekler de yaygındır.
Mısır’da işlek cadde ve çarşılarda büfe ve seyyar satıcılarda da çeşitli yiyecekler, atıştırmalıklar, çerezler, taze sıkma meyve suyu satılmaktadır.
Mısır’da en çok bakla, bamya, bezelye, salatalık, hurma, muz, narenciye, üzüm ve incir yetiştirilir.
Nil’de ve Akdeniz kıyılarında balıkçılık yaygındır. Eski zamanlardan günümüze dek balık da Mısırlıların sofralarında eksik olmamıştır. “Fasik” denilen, tuzda kurutulmuş balık, Firavunlar döneminden günümüze dek halen en revaçta olan bir balık yemeğidir.

Ful Mudamma, fava fasulyesinin yağlı, krem soslu bir yemeğidir. Özellikle kırsalda oldukça sevilen ve kahvaltıda tüketilen bir yemektir.
Shavarma ise bizdeki dönerin aynısıdır. Tahin, yoğurt, sarmısaklı mayonez gibi soslarla servis edilmektedir.
Baba Gannuj tahinli patlıcandır ve bir başlangıç yemeği olarak Mısır’da oldukça yaygındır.
Mahşi ise bizde ki zeytinyağlı dolmalar ile hemen hemen aynıdır. Pirinç, taze kişniş veya maydanoz, soğan, domates içlik olarak kullanılmaktadır.
Torli ise Osmanlı mutfağından Mısır’a geçmiş bir yemek. Yani bildiğimiz türlü yemeği. Karışık sebzeler ile domates sosunda pişiriliyor.
Kebaplarda bir başka lezzet olarak öne çıkıyor. Osmanlı etkisi özellikle kebap alanında halen devam etmektedir. Bizim kebaplar ile oldukça benzerdir. Halen şiş tavuğa ‘şiş tawuk’ diyorlar. Tavuğun yanı sıra kuzu ve dana etinden de kebap yapılmaktadır.

Basbusa ise revaniye benzer bir tatlı. İrmikten yapılan bu tatlı hindistan cevizi ile tatlandırılıyor ve üzerine badem serpiştirilerek servis ediliyor.
Ayrıca çeşitli salatalar, turşular, peynir, nar ekşisi, zeytinyağı ve zeytin tatma olanağımız oldu. Meyve olarak muz ve taze hurma çok tüketilmektedir. Akdeniz kıyılarından gelen portakallar lezzetliydi.
Yukarıdaki yemeklerin dışında seyahatimiz boyunca Lübnan mutfağı ve Avrupa mutfağından da yemekler tatma olanağımız oldu. Mısır gezimizde yemekle ilgili bir sıkıntı yaşamadık. Damak tadımıza yakın yemekler yedik.
Bir cevap yazın
Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.