Hayalleri bir diplomaya sığmayanlar için ikinci üniversite fırsatı

İkinci üniversiteye kaydını yaptır
hayallerinin önündeki sınırları kaldır


Anadolu Üniversitesi Açıköğretim Fakültesi (AÖF), hayalleri bir diplomaya sığmayanlar için ikinci üniversite fırsatı sunuyor. Herhangi bir yüksek öğretim kurumundan lisans, önlisans eğitimi alan ya da mezun olanların sınava girmeden yararlanabildiği ikinci üniversite programları için 02 Eylül 2019 günü başlayan, internet üzerinden ve AÖF bürolarından yapılabilen kayıtlar 18 Ekim 2019 Cuma günü sona eriyor.

Anadolu Üniversitesi AÖF’nin 2002 yılında başlattığı ikinci üniversite uygulamasında 18 lisans, 39 önlisans programı bulunuyor. Üniversitenin “Bir diplomaya sığmayan hayaller için ikinci bir üniversite” sloganıyla tanıttığı uygulama kapsamında şu gün aktif ve pasif olarak 1 milyona yakın öğrenci eğitim görüyor. Ankara ve İstanbul’dan sonra İzmir, Türkiye genelinde ikinci üniversite fırsatını en çok değerlendiren iller arasında yer alıyor.

Anadolu Üniversitesi AÖF’nin iki ya da dört yıllık ikinci üniversite programlarından yararlanmak isteyenler ikinciuniversite.anadolu.edu.tr web adresi üzerinden kayıt yaptırabiliyor. Bireylere bulundukları yerde, eğitimlerini özgürce sürdürme olanağı ve fırsat eşitliği sağlayan uzaktan eğitim ve açıköğretim sistemi programlarının kayıt bedeli 265 liradan başlıyor.

İsteklilerin kayıt yaptırabilecekleri Açıköğretim Fakültesi 39 önlisans programı arasında “Acil Durum ve Afet Yönetimi”, “Adalet”, “Sosyal Hizmetler”, “Tıbbi Dokümantasyon ve Sekreterlik”, “Web Tasarımı ve Kodlama”, “İlahiyat”, “Laborant ve Veteriner Sağlık” en çok tercih edilen bölümler arasında yer alıyor. Lisans programları arasında ise en çok “Sosyoloji” ve “Sağlık Yönetimi” tercih ediliyor. Bazı programlarda isteğe bağlı ya da zorunlu staj uygulaması bulunuyor.

Anadolu Üniversitesi Açıköğretim Fakültesi’nin İzmir’de Basmane, Bornova ve Konak’ta üç bürosu bulunuyor. AÖF Konak Bürosu’nun yöneticisi Hava Cangir, ikinci üniversite uygulamasında yeni programların ihtiyaçlar ve gelişmeler doğrultusunda, Yükseköğretim Kurulu (YÖK) kararıyla açıldığını kaydediyor. Bu yıl “İş Sağlığı ve Güvenliği” ile “Sosyal Medya Yöneticiliği” programlarının eklendiğini belirten Cangir öğrenim sistemine ilişkin şu bilgileri veriyor:

Artık öğrenci kitap taşımıyor

“Teknolojiyle birlikte öğrenmenin de tarzı değişti. Tüm eğitim materyalleri internet üzerinde. Artık öğrenci kitap taşımıyor. Sisteme kaydını yaptıran öğrenci ekampüs.anadolu.edu.tr adresi üzerinden PDF formatındaki kitaplara erişebiliyor. Sistemde sesli kitap, sesli özet, alıştırmalar, canlı dersler, ünitelerin özet videoları, infografik, mikroanimasyon, deneme sınavları, çıkmış sınav soruları gibi çok farklı materyaller var. Siz yeter ki öğrenmek isteyin, her türlü olanak sunulmuş durumda. Hatta materyalleri istediğiniz yerde çalışabilmeniz için ‘Anadolu Mobil’ uygulamasını cep telefonunuza da indirebilir, böylece istediğiniz her yerde özgürce çalışabilirsiniz.”

Hayalleri bir diplomaya sığmayanlar için ikinci üniversite fırsatı

Anadolu Üniversitesi AÖF’nin İzmir’de 1986 yılından bu yana hizmet veren Konak Bürosu’nun yöneticisi Hava Cangir, ikinci üniversiteye kaydını yaptırmak isteyen bireylere hafta içi 08.30-17.30 saatleri arasında hizmet verdiklerini söylüyor. Dileyen bireyler, aof.anadolu.edu.tr web adresindeki kayıt otomasyonu bölümünden kayıtlarını yaptırabiliyor. Kayıt işlemlerinin bürolardan tamamlanması gerekiyor.

İzmir’in ikinci üniversiteli öğrenciler bakımından ilk üç il arasında yer aldığına dikkat çeken Hava Cangir, öğrencilerimiz arasında 1938, 1947 doğumlular bulunduğunu anlatıyor. Cangir, “Enerjik, hepsi yaşam dolu ve öğrenmekten vazgeçmeyen insanlar. Büromuza geldiklerinde bizlere de örnek oluyorlar. Açıköğretim sistemi Türkiye için çok önemli” diyor.

736 bin çalışan öğrenci

Anadolu Üniversitesi AÖF sistemi, toplumun her kesiminden vatandaşa ve farklı dezavantajlı gruplara sunulan yükseköğretim olanaklarının sürdürülebilir nitelikte olmasını hedefliyor. Üniversiteye 2017-2018 güz dönemi yerleşen öğrencilerin yüzde 18’i ÖSYS seçme sınavı ile yerleşirken yüzde 82’i ise daha önce bir üniversiteden mezun olan ya da halen bir örgün programda okuyanlardan oluşuyor. Aktif öğrencilerin büyük çoğunluğunu “ikinci üniversite” fırsatı ile sisteme yerleşen yaşam boyu öğrenenler oluşturuyor.

Açık öğretim sisteminde 736 bin çalışan öğrenci bulunuyor. Bu öğrencilerin 12 bin 651’i askeri, 2 bin 277’si adli personel, 2 bin 705’ü akademisyen, 1508’i gazeteci, 161’i hakim, 27’si milletvekili, 17 bin 197’si mühendis, 16 bin 326’sı sağlık personeli ve 33 bin 626’sı öğretmen.

Eğitimde fırsat eşitliği ilkesiyle yola çıkan Anadolu Üniversitesi açıköğretim sisteminde yüz yüze yükseköğretime erişimi çok zor olan, yüzde 40 ve üzeri engeli bulunan yaklaşık 23 bin engelli öğrenci de eğitim görüyor. İkinci üniversite sistemine kaydını yaptıran öğrenciler, öğrenci kartlarıyla toplu taşım araçlarından indirimli bilet alabiliyor ve örgün eğitim gören öğrencilerin yararlandığı tüm haklardan yararlanabiliyor.

Related Images:


Yayımlandı

kategorisi

yazarı:

Etiketler:

Yorumlar

Bir cevap yazın