Bir sevdadır Ayancık

İnsanın eşinin Karadenizli olması aslında büyük bir şans. Ben de yaklaşık on altı yıldır o şanslılardan biriyim. Karadeniz’e gidiyorum, geziyorum, yürüyorum, yüzüyorum, dağlarına çıkıyorum, şelalerinde serinliyorum, ormanlarında nefes alıyorum. Karadeniz’i bir uçtan bir uca, Batum kapısına kadar gezdik, girip çıkmadığımız yayla kalmadı. Tarihi mekanları ise ihmal etmedik, mağaralarına girdik, milli parklarında oksijene doyduk, Sümela Manastırı’nı ise hiç unutmadık!

Yaman Okay Parkı’nda yorgunluk atılır

Derin ormanlık alanlarında çadır kurup kamp yaptık, sahilde karanlık sulara kendimizi atıp nefeslendik, dalından fındık yedik. Ancak tek tük de kalsa eski ahşap yapılarıyla süslü sokaklarında keyifle dolaştığımız Ayancık gerçekten bir sevda, denizi başka, yeşili bir başka güzel. Sırtını ormana dayamış, önünde leb-i derya uzanıp giden Karadeniz, efil efil esen rüzgarı ormandan gelen nemi harmanlar, serinletir, nefes aldırır insana. Yaman Okay Parkı’nda yorgunluk atar, bir demli çay ile sohbetlere dalar insan. Köylerinin tadına ise doyum olmaz, Ömerdüz’ü, İnaltı’sı, Türkmen’i, Zaviye’si birbirinden güzeldir. Köylere ulaşırken, yeşil bir tünelin içinden geçersiniz, bir yanınızda kayın ağaçları, diğer yanınızda karaçamlar uzanır gökyüzüne, bulutları alır getirir size.

Köknar ağaçlarının ardında Akgöl

Türkiye’nin dört bir yanında çok sayıda birbirinden güzel göller var; gündemden düşmeyen Salda ile Abant, Eğirdir, Burdur, Eber, Beyşehir en bilinenler. Ancak Ayancık’a 42 kilometre uzaklıkta öyle bir göl var ki, kimsenin bilmediği, adını bile duymadığı; Akgöl. Yemyeşil köknar ağaçlarının arasında kalmış, sanki gizlenmiş gibi süzülüp duran Akgöl.

Abant ve Uzungöl ile bir kıyaslama yapıldığında özgünlüğünü tamamıyla korumuş bu göl deniz seviyesinden bin iki yüz metre yükseklikte yer alıyor. Haftanın yoğun stresinden kurtulmak ve yorgunluk atmak isteyen Ayancıklılar cumartesi ve pazar günleri Akgöl’e akın ediyorlar. Biz de mıcırlı yoldan Akgöl’e ulaştık can dostumuz Gölge ile birlikte. Gölün üzerinde rüzgar ile birlikte sanki nazlanan, bir tablo güzelliğindeki nilüfer çiçeklerini izledik keyifle.

658 metre İnaltı Mağarası

Sinop’un şirin ilçesi Ayancık’ın güzellikleri saymakla bitmez. Akgöl’e birkaç kilometre uzaklıktaki İnaltı Mağarası’na ulaşabilmek için katedilen stabilize yola manzaranın keyfi için katlanılır. Yemyeşil ağaçlar sağlı sollu sizi selamlıyor yol boyunca, köknar ağaçları büyülüyor adeta. Şimdi İzmir’in o güzelim dağları yanarken aklıma düşüveriyorlar.

Mağaraya ulaşmak için aracımızı park ettikten sonra girişe kadar merdivenler ile tırmanıyoruz. Yine sağlı sollu yemyeşil bir tünel içinden gidiliyor mağaranın girişine kadar. Yeşili, dört bir yandan akıp giden buz gibi sularıyla adeta bir huzur beldesi. Diyorum ya, “Bir sevdadır Ayancık!”

Erfelek’te yorgunluk, Bektaşağa’da demli çay

İnaltı Mağarası’nın aydınlatması muhteşem ama biraz ürkütücü. Mağaranın girişinden sonuna kadar ahşap platform ziyaretçilere kolaylık sağlıyor, yaklaşık 658 metre rahatlıkla yürünüyor. Yürüyüş sırasında mağaranın gerçek konukları da ziyaretçilere kanat sesleriyle eşlik ediyor; bazen bir yarasa, bazen de bir baykuş sesi yankılanıyor.

Ayancık yolları daha çok görünür

Ayancık’a gelenler bir gün içinde hem İnaltı Mağarası’nı hem de Akgöl’ün keyfini çıkarabilirler. Günün yorgunluğunu Erfelek şelalelerinde atabilirler. Gecenin sonunda ise bir şeyler atıştırmak, ardından demli bir çay içmek için Bektaşağa göleti bulunmaz bir nimet. Eşim Ayşe’nin annesi, iki ağabeyi ve yeğenleri hala Ayancık’ta yaşamını sürdürüyor. Onlar orada oldukça bize Ayancık yolları daha çok görünür. Biz Ayancık’ı seviyoruz. Bir sevdadır Ayancık.

İnaltı Mağarası

Mağaraya Sinop’un turistik ilçelerinden biri olan Ayancık üzerinden gidiliyor. Ayancık İnaltı Mağarası arası otuz beş kilometre. Boyabat üzerinden gelirseniz aradaki mesafe elli beş kilometre. Mağaraya gitmek için öncelikle İnaltı Köyü’ne ulaşmanız gerekiyor. İnaltı Köyü’nden yaklaşık 500 metrelik bir yoldan sonra karşınıza İnaltı Mağarası çıkıyor. Bu arada İnaltı Köyü’de ismini İnaltı Mağarası’ndan almış, Köy mağaranın altında yer aldığı için böyle bir ismi uygun görmüşler.

Akgöl

İnaltı Mağarası ile Akgöl arasında sekiz kilometrelik bir mesafe var. Sinop tarafından geliyorsanız önce Ayancık’a uğramalı, ardından güneye dönmelisiniz.

Ayancık üzerinden geliyorsanız önce İnaltı Mağarası’na uğrayabilir, sonra Akgöl’e devam edebilirsiniz.

Zaten Ayancık’tan güneye doğru inerken sizi İnaltı ve Akgöl tabelaları karşılayacak. Sinop Akgöl arası yüz yirmi kilometre. Ayancık Akgöl arası ise kırk iki kilometre. Boyabat tarafından gelenler için yol daha kısa.

Tatlıca ve Erfelek şelaleleri

Tatlıca şelaleleri, Erfelek şelaleleri veya Tatlıca takım şelaleleri, Sinop’un Erfelek ilçesine bağlı Tatlıca köyü yakınlarındaki sıra şelalelerdir. Tatlıca irili ufaklı 28 ayrı şelale barındırmaktadır. Erfelek’e yaklaşık 10, Sinop’a ise 45 kilometre uzaklıktadır.

Bektaşağa Göleti

Sinop’un doğal zenginliklerinden biri olan Bektaşağa Göleti, Sinop’un diğer güzellikleri gibi mutlaka görülmesi gereken yerlerden. Son yıllarda turizme kazandırılan ve çevresel düzenlemesi yapılan Bektaşağa Göleti, aktivitesi bol olmayan, ancak kafa dinlemek için gelinecek yeşillikler içinde muhteşem bir yer.











Related Images:


Yayımlandı

kategorisi

yazarı:

Etiketler:

Yorumlar

Bir cevap yazın