Dijitalleşmeye uyum sağlayamayan yok olacak

Gazeteci Emin Çapa, dijitalleşme konusunda tüm dünyada çok ilginç gelişmeler olduğunu bu gelişmelere ayak uyduramayanların yok olacağını söyledi. İzmir’in hızla gelişen dijital dünyaya uyum sağlayabilecek çok ilginç iş fırsatlarına sahip olduğunu belirten Çapa, “İzmir’de birçok iş fırsatı var, kaynıyor. Yaratıcı endüstriler İstanbul’da ve İzmir’de olacak, başka yerde olamaz” dedi.

Ekonomi yorumcusu, televizyoncu ve gazeteci Çapa, Ege İhracatçı Birlikleri’nin (EİB) 2017 yılı değerlendirme toplantısı sonrası birlik üyelerine “Yeni dünyayı anlamak, yeni dünyayı anlamlandırmak” konulu bir sunum yaptı. Kaya İzmir Termal Otel’deki sunumunda Çapa, ekonomik verileri, ülkemizdeki ve dünyadaki ekonomik verileri değerlendirirken dijital dünyadaki yeni gelişmeleri de çarpıcı örneklerle anlattı.

Karanlık günler geldi

Konuşmasında “Dijitalleşmeye uymayanlar için karanlık günler geldi” diyen Çapa, “Bugün herkes 4.0’ı konuşuyor, ona ayak uydurmaya çalışıyor. Ama 4.0 yarının meselesi değil, bugünün meselesi.Yarının meselesi karanlık fabrikası” diye konuştu.

Almanya’da ve Amerika’da yapılan bir araştırmadan söz eden Çapa, “Araştırmaya göre 2050 yılına gelindiğinde Almanya’nın milli gelirinin yüzde 40’ı, hiç bilmediğimiz sektörlerden gelecek. Yine Ekim ayında Amerika’da bir araştırma yayımlandı. 2017 yılında doğan 100 çocuğun yüzde 65’i bugün hiç bilmediğimiz işleri yapacak diyor araştırma raporu. Dünyadaki bu muazzam dönüşümü anlamak gerek” dedi.

Dünyada yaşanan değişim sonrasına değinen gazeteci Emin Çapa, “Fortune 500 listesine 1957-1997 arasına girmiş tüm kurumların sadece yüzde 37’si bugün faaliyette” derken, dijitalleşmeye ayak uyduramayan firmalar içinse karanlık günlerin geldiğini belirtti. Çapa, sözlerini Çin’den verdiği bir örnekle sürdürdü: “4.0 yarının meselesi değil, bugünün meselesi.Yarının meselesi karanlık fabrikası. Çinli bir cep telefonu modülleri üretim tesisi, dünyanın ilk tam karanlık fabrikası oldu. Fabrikada çalışan sayısı 650 kişiden 60’a düştü. Hatalı üretim beşte bire indi, sıfırlanacak. Fabrikanın çalışanları robotlar, temizlik işçileri ve pazarlamacılar. Fabrika karanlıkta çalışacak çünkü üretimde çalışanlar da robotlar.Şu an dünya çılgın bir şekilde robotize oluyor.Şu an çılgın bir yere doğru gidiyoruz. Bunun ağır bir bedeli olacak insanlar için. Bu süreci nasıl yöneteceğimizi henüz bilmiyoruz.”

Bir sorun var

Türkiye’de yayınlanan ekonomik verilerde bir sorun olduğunu belirten Emip Çapa, “Merkez Bankası, sitesine bir ekonomik görünüm koydu. Yüzde 11’lik bir büyüme görülüyor ama herkes mutsuz, tüketici güveni yerlerde, herkes karamsar. Burada bir sorun var.Çalışanların milli gelirden aldığı pay, ülke yüzde 11 büyürken neden düşüyor?” diye sordu.

Teknolojiye yatırım yetersiz

Türkiye İstatistik Kurumu’nun 2014 yılında yayımladığı son verilere göre Türkiye’deki firmaların teknoloji seviyesi yüksek ürünlere yaptığı yatırımın yetersiz olduğunu belirten Emin Çapa, “Teknoloji seviyesi yüksek ürünlere 1,7 milyar lira, orta yüksek ürünlere 19,4 milyar lira, orta-düşük ürünlere 22,8 milyar lira, düşük ürünlere 22,4 milyar lira yatırmışız” dedi.

Türkiye’de 11 milyon 026 bin kişinin yıllık gelirinin 1,800 dolar olduğu bilgisini paylaşan Çapa, “İnsanlar bu gelirle ne alabilir? Bir sorun var, beceremiyoruz demek ki. Ama becerebiliriz, teknolojiyle başarabiliriz” dedi.

İzmir önemli fırsatlara sahip

Dijitalleşme konusunda İzmir’in önemli iş fısatlarına sahip olduğunu belirten Emin Çapa, “İzmir’de birçok iş fırsatı var, kaynıyor. Yaratıcı endüstriler başka yerde olamaz. Tıp bitiyor, yaşam bilimleri diye birşey geliyor. Ama bunun için bir ekosistem yaratılması gerekiyor. İzmir bunun için çok uygun” görüşünü paylaştı.

“Artık yeni yetkinliklere ihtiyaç var. Hızla dijitalleşmeye geçmemiz gerek” diyen Emip Çapa, sözlerini “Ne iş yaparsanız yapın dijitalleşmeye geçmeniz gerek.Bu konuda acayip fırsatlar var. Yapmazsak seçim şansımız yok. Yap ya da yok ol. Hepimizin çıkarı burada ama iş dünyası da yapmıyor, yeterince yönelmiyor bu konuya” diye sürdürdü.

Related Images:


Yayımlandı

kategorisi

yazarı:

Etiketler:

Yorumlar

Bir cevap yazın