Prof.Sancar ve Alyanak gemileri Körfez’de

İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin deniz ulaşımına kazandırdığı 15 yolcu gemisinden son ikisi de hizmete girdi. Gemilere İzmir’in eski belediye başkanlarından İhsan Alyanak ile ülkemizin Nobel Kimya Ödüllü Profesörü Aziz Sancar’ın ismi verildi. Büyükşehir bu gemilerle üçü arabalı vapur olmak üzere 18 gemilik filosunu tamamladı. Toplu ulaşımda deniz taşımacılığının payının arttırılması ve mevcut filonun modern, çevreci ve engelli kullanımına uygun gemilerle yenilenmesi amacıyla “Deniz Ulaşımını Geliştirme Projesi”ni uygulamaya koyan İzmir Büyükşehir Belediyesi, bu kapsamda sipariş verdiği 15 yolcu gemisinden son ikisini de törenle hizmete aldı.  

İzmir’in eski belediye başkanlarından İhsan Alyanak ile ülkemizin Nobel Kimya Ödüllü Profesörü Aziz Sancar’ın isminin verildiği gemiler, Bostanlı İskelesi’nden seferlerine başladı.

Çürümez paslanmaz malzeme

Gemilerin hizmete başladığı törende konuşan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, gemilerin katamaran tipi karbon kompozit malzemeden yapıldığını ve çok dayanıklı olduğunu söyledi. Başkan Kocaoğlu, “Metal yorgunluğu gibi bir durum söz konusu olmayacak. Çünkü çürümez ve paslanmaz. 13 gemi 22 knot sürat kapasitesine sahip iken, bugün hizmete aldığımız Prof. Aziz Sancar ile İhsan Alyanak gemilerimiz 30 knot süratle seyir ediyor. Dolayısıyla uluslararası sularda, orta ve dış Körfez’de sefer yapabilecek kapasitede. Arabalı vapurlarımızla birlikte bütün Körfez’de Büyükşehir Belediyesi’ne ait bütün gemileri yenilemiş olduk.Bugünden itibaren 18 adet kendi gemimizle seyrü sefer yapmaya devam edeceğiz” diye konuştu.
 
Raylı sistem 16 kat büyüdü

Konuşmasında büyük kentlerin en büyük sorunlarından biri olan ulaşım sorununu çözmek için İzmir’de hayata geçirdikleri projeleri anlatan Başkan Kocaoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Körfez’den  maksimum düzeyde yararlanmak istiyoruz. Raylı sistem yatırımlarını artırmak istiyoruz.Şu anda vapur ihtiyacımızı 50 senelik karşılamış durumdayız.İlave gerekirse iki, üç tane takviye yapılacaktır. Raylı sistemde çok büyük sıçrama yaptık 11 kilometre raylı sistemimizi 164 kilometreye  çıkardık. Yani 16 kat büyüdük. Yılbaşında 14 kilometrelik Konak Tramvayı ile birlikte raylı sistem ağımız 178 kilometre olacak. Narlıdere metrosunun ihalesine çıktık. İhale bittiğinde derin tünel olarak inşaata başlayacağız. Buca’nın ulaşım sorununu çözmek için  Buca Tınaztape – Çamlıkule’den Üçyol’a kadar da 13 kilometre derin tünel metro yapacağız.Projeleri bitti şu anda, bakanlıklarda onay aşamasında.Onun da 2018 yılında temelini atacağız.”

Vapurların geceleyeceği yer yok

Körfez’de deniz ulaşımını güçlendirmek için yeni iskeleleri de devreye alacaklarını belirten Başkan Kocaoğlu, “Karantina İskelesi 2018 hizmete girecek ama deniz ulaşımını artırmak için en önemli nokta Mavişehir İskelesi. Karşıyaka kıyı planları onaylanmadığı için inşaatına ve taramasına başlayamıyoruz. Güzelbahçe İskelesi bitmek üzere.En büyük sorunumuz 18 vapurumuzun geceleyeceği yer yok. Fırtına çıktığında kaptanları evden çağırıp vapurları Körfez’e salıyoruz.Oysa balıkçı barınağı boş ve yedi yıldır burayı almak için uğraşıyoruz” diye konuştu.
 
Uluslararası sefer yapabilecek

İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin “Deniz Ulaşımı Geliştirme Projesi” kapsamında üretilen 15 yolcu gemisinden 13’ü iç körfez seferleri için tasarlandı. Haziran ayında teslim alınan, Karşıyaka – Göztepe – Üçkuyular arasında sefer yapan İhsan Alyanak gemisi ve filonun son gemisi Prof.Dr.Aziz Sancar, Yüksek Hızlı Tekne (HSC) koduna uygun olarak inşa edildi ve sertifikalandırıldı.30 knot hıza ulaşan her iki gemi de uluslararası sefer yapabilecek. Gemiler yakıt ikmali yapmadan 400 mil gidebiliyor.
 
400 yolcu alıyor

Filonun diğer gemileri gibi yapı ana malzemesi, çelikten daha sağlam, alüminyumdan daha hafif, daha dayanıklı, daha uzun ömürlü ve işletme maliyetleri düşük ‘karbon kompozit’ malzemeden üretilen İhsan Alyanak ile Prof.Dr.Aziz Sancar gemisi, 400 yolcu ve 4 adet tekerlekli sandalyeli yolcu kapasitesine sahip.

Tam elektronik kontrol sistemi ve manevra yeteneği bulunan gemi, bu sayede iskelelere çok kısa sürede yanaşma ve ayrılma işlemini gerçekleştirebiliyor.

Gemiler iki kattan oluşuyor ve ana güvertede kapalı alan, üst güvertede ise kapalı ve açık alan bulunuyor.

Görme engelli yolcular için hissedilebilir yüzey ve gerekli yerlerde Braille Alfabesi ile yazılmış kabartmalı uyarı ve yönlendirme işaretleri de mevcut.

Gemilerde iki adet erkek, iki adet kadın ve bir adet engelli tuvaleti ile bebek bakım masası da yer alıyor.

İzmir’in yeni gemilerinde yolculuk sırasındaki ihtiyaçların giderilmesi için büfe ve soğuk–sıcak içeceklerin satıldığı otomatik satış büfeleri ile televizyon ve kablosuz internet donanımı da oluşturuldu.

Gemilerde 10 adet bisiklet park yeri, iklimlendirme sistemi ve birbirinden bağımsız evcil hayvan kafesleri bulunuyor.

Related Images:


Yayımlandı

kategorisi

yazarı:

Etiketler:

Yorumlar

Bir cevap yazın