Bir dizi etkinliğe katılmak üzere hafta sonu günü birliğine İzmir’e gelen Kültür ve Turizm Bakanı Nabi Avcı, turizm sektörünün temsilcileriyle akşam yemeğinde buluştu. Kaya Termal Otel’de düzenlenen “Turizm Sektörü Temsilciler Buluşması”nda konuşan Bakan Avcı, 2016 yılının turizm açısından ciddi darboğazdan geçilen bir yıl olduğunu söyledi. Bu darboğazdan geçerken tüm sektör temsilcilerinin gösterdiği direnç ve özellikle yetişmiş işgücünü korumak için gösterdikleri fedakarlığın önemli olduğuna değindi. Ülke turizmine ilişkin genel değerlendirmelerin yapıldığı toplantıda, ne İzmir’e ilişkin sorunlar ne de çözüm önerileri dile getirilebildi.
Destekler, çağrılar…

2016 yılında yürürlüğe koydukları turizm eylem planı ve destek paketiyle sektöre destek olduklarını anımsatan Kültür ve Turizm Bakanı Nabi Avcı, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Avrupa’da yaşayan 6 milyon vatandaşa yaptığı “Komşunu al da gel” çağrısının ciddi karşılık bulduğunu anlattı. “Türkler her yıl Avrupa’da en az 50 bin düğün yapıyor. Bir de resmi kayıtlarda görülmeyen düğün nişanlar var. Vatandaşların bu çağrıya duyarlı olduğunu 8-9 Mart’ta Berlin’de tur operatörleriyle yaptığımız görüşmelerde gördük” diyen Avcı, ITB Berlin Fuarı’na ilişkin değerlendirmelerini de paylaştı sektör temsilcileriyle.

Almanya’nın Berlin kentinde bu yıl 51. kez düzenlenen ITB Berlin Fuarı’nda Türkiye’nin çok büyük ilgi gördüğünü anlatan Nabi Avcı, “Fuarda her yıl bir onur konuğu ülke oluyor. 2010 yılında Türkiye konuktu. Bu yıl bu ülke Botswana’ydı. 9 Mart’ta da söyledim. Botswanalı dostlarımız yanlış anlamasınlar. Biri gelip baksa onur konuğu ülke Türkiye derdi” diye konuştu. Yaşanan tüm olumsuzluklara karşın 2017 yılının 2016’dan daha iyi olacağına ilişkin inancını koruduğunu dile getiren Kültür ve Turizm Bakanı, 2016 yılında Rus pazarının yaşadığı sıkıntıya da değindi. “2014 yılında 4,5 milyon Rus gelirken, 2015’te 3 milyon 600 bin, 2016’da 800 bine düştü. Çok dramatik bir düşüştü” diyen Avcı, iki ülke cumhurbaşkanlarının diyaloğuyla ilişkilerin toparlanma sürecine girdiğini belirtti, 2019 yılının Türkiye-Rusya ortak turizm yılı ilan edildiğini söyledi.
Turizmde çeşitlenme

Türkiye’nin uzun yıllar güneş, kum, denizle tanıtıldığını, ancak son yıllarda turizmcilerin de katkısıyla tanıtım stratejisinde radikal değişikliklere gidildiğine dikkat çeken Bakan Avcı, “444 mavi bayrakla Avrupa’nın en temiz denizlerine sahibiz. Gerek beşeri, gerek tesis ve altyapı olarak eşsiz bir ülkeyiz” dedi. Türkiye’nin kayak turizminden sağlık, termal, kongre, eğitim, spor turizmine, gastronomiye kadar büyük potansiyeli bulunan bir ülke olduğuna değinen Nabi Avcı, “2016 yılındaki kriz Türkiye’nin tüm yıla yayılacak bir turizm potansiyeline sahip olduğumuzu gösterdi” diye konuştu.
“Uçak başına destek bu yıl da var”

Sektörün sıkıntıları göz önüne alındığında geçen yıl verilen uçak başına desteğin bu yıl da süreceğini kaydeden Kültür ve Turizm Bakanı Nabi Avcı, “Bu destekleri bu yıl da sürdüreceğimizi erken tarihte açıkladık. Ayrıca destek verilen havaalanı sayısını da artırdık. Gerek tarifeli gerek tarifesiz uçaklara 6 bin Dolar destek vereceğimizi söyledik” dedi. Toplantıda yabancı tur operatörlerinin yaptığı bir araştırmadan da söz eden Avcı, “2014-2015 yıllarında Türkiye’ye gelmiş ama 2016’da tatilini Türkiye’de değil de İspanya ya da Yunanistan’da geçirmiş olanlar için bir araştırma yapmışlar. 2017 ve sonrasında tercihleri sorulduğunda Türkiye dediler. Türkiye’nin ne kadar avantajlı olduğunu gördüler. Ülkemizin imajındaki hasarı onarırsak, daha verimli yıllar yaşayacağımızı ümit ediyoruz” değerlendirmesini paylaştı.
Sorunlar büyük zaman dar

Yaşadıkları kriz nedeniyle büyük moral bozukluğu yaşayan turizmciler yemekten sonra Bakan Avcı’ya kısa zamanda olabildiğince çok soru sormaya çalıştı. İzmir’in sorunları çok fazla dile getirilemezken verilen yanıtlar da katılımcılara umut vermedi. Kruvaziyer turizmi için neler yapıldığı, rehberlerin yaşadığı sorunlar, kongre turizmi için neler yapıldığı, küçük aile işletmelerine verilecek destekler, sağlık turizmine ilişkin çalışmalar, turizmcilerin ihracatçı sayılmaları konusu, İzmir’e direkt uçuşlar gibi konular kısa zaman süresinde bakana yöneltilmeye çalışılan sorular arasında yer aldı.

Bakan Nabi Avcı, sağlık turizmiyle ilgili olarak Sağlık Bakanlığı bünyesinde bir Sağlık Turizmi Başkanlığı kurulduğunu ve bu alanda çalışacak kurumlara ilişkin standartların belirlendiğini söyledi. Bakanlığın bu yıl sağlık turizminin de tanıtılacağı 112 fuara katılacağını ve tüm fuarlarda ürün çeşitliliğinin vurgulanmaya çalışan düzenlemeler yaptıklarını anlattı. Genç rehberlerin çok mağduriyet yaşadığına değinen Avcı, bakanlığı döneminde Milli Eğitim Bakanlığı ile bir protokol hazırladıklarını ve öğrencilerin okul gezilerinde turizm rehberlerinden yararlanılmasını istediklerini anımsattı. Konuklardan gelen, turizm rehberlerinin uluslararası fuarlarda değerlendirilmesinin doğru bir öneri olduğunu belirtti.

İzmir’e direkt uçuş konusunun sadece İzmir için değil başka yerler için de konuşulduğunu belirten Bakan Avcı, THY’nın İzmir ile ilgili direkt uçuşları için özel olarak konuşacağını da söyledi. Kruvaziyer turizminin gelişmesi için uçaklara verilen desteğin kruvaziyer turizmine verilmesi için çalıştıklarını, ancak bu konunun bakanlar kurulu kararıyla olacağını belirten Bakan Avcı, şu an kruvaziyerle ilgili olumlu sinyaller gelmediğini belirterek, “Herkes 16 Nisan’ı bekliyor. Sonrasında siyasi hava ne olacak görmek isityorlar” dedi.
İsrail’e yaptıkları ziyarette kruvaziyer konusunun da konuşulduğunu anlatan Bakan Avcı, “İsrail’den en çok gelen turist sayısı geçmiş yıllarda 600 bindi. En çok olsun bir milyon. Bunun simgesel bir anlamı var. İsrail’den turist geliyorsa başka ülkeler için olumlu bir imaj oluyor” diye konuştu. Kongre turizmine destek konusunun yeniden ele alınacağına da değinen Bakan Avcı, mayıs ayından sonra kongre turizminin ciddi anlamda rahatlayacağını düşündüğünü belirtti. Küçük aile işletmeleri için de destek konusunun önemini bildiklerini kaydeden Avcı “Ancak bu konuda apart evler açısından ciddi güvenlik sorunu ve kayıt dışılık var. Bu konuda çalışmalar yapılıyor. Bu sadece Türkiye’nin sorunu da değil” diye ekledi.
Kültür ve Turizm Bakanı Nabi Avcı, toplantıda İzmir Valisi Erol Ayyıldız, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, Adalet ve Kalkınma Partisi İzmir Milletvekili Necip Kalkan, İzmir Ticaret Odası Başkanı Ekrem Demirtaş, İzmir İl Kültür Turizm Müdür Vekili Murat Karaçanta, TÜROFED Başkan Yardımcısı Mehmet İşler, Türkiye Seyahat Acenteleri Birliği (TÜRSAB) Bölgesel Yürütme Kurulu Başkanı İsmail Hakkı Karadeveci, Adalet ve Kalkınma Partisi İzmir İl Başkanı Bülent Delican ile bir araya geldi.

Turizm sektörünü buluşturan toplantıya İzmir Turizm Tanıtım Vakfı (İZTAV), Ege Turistik İşletmeler ve Konaklamalar Birliği (ETİK), Türkiye Seyahat Acenteleri Birliği (TÜRSAB), İzmir Turist Rehberleri Odası (İZRO), Ege Turizm Derneği (ETO), Ege Sağlık ve Turizm Derneği (ESTUD), Ege Gastronomi Turizmi Derneği (EGEGTD), Alaçatı Turizm Derneği yönetici ve temsilcileri katıldı.
Sektör temsilcileri, kimi istek ve önerilerini bakan toplantıdan ayrılırken birer dosyayla iletmeye çalıştı. Toplantıda genel olarak ülke turizminin sıkıntıları dile getirilirken, İzmir’e özel neredeyse hiçbir sorun ve çözümden söz edilmediği dikkat çekti.
(Fotoğraflar: Hüseyin Erciyas)
Related Images:
Bir cevap yazın
Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.