Eşref Paşa adı İzmir’in tarihinde şerefle yaşar

Bulaşıcı hastalıklarla mücadele etmenin zor olduğu yıllarda ticaret ve liman şehri İzmir’de başta Frengi (Sifilis) olmak üzere zührevi hastalıklar görülmeye başlandı. Özellikle frengi hastalığı yabancı denizciler tarafından dünyanın dört bir tarafına yayılmış, ölümcül, tarihçesi bir hayli eski olan, yaygın bir hastalık…

İnsandan insana bulaşan zührevi hastalıklara karşı önlem olarak İzmir’de “Emraz-ı Zühreviye” adıyla bir hastane açılması düşüncesi, hastanenin 1908 yılında hizmete girmesiyle gerçekleşti… Daha sonraki yıllarda hastaneye, belediye başkanlığı süresince mevcut hastanelerin modernleştirilmesi, özellikle toplu yaşam merkezlerinin temizliği ve sağlık hizmetlerine önem vermesiyle tanınan, bir çok konuda kente yararı dokunmuş Belediye Reisi Eşref Paşa’nın adı verildi.

Kurulduğu yıllarda sayıları az olan bu hastanelerin farklı bir disiplinle yönetilen sağlık birimleri olduğunu biliyoruz. Randevu evleri ve benzeri yerlerde yakalanan hayat kadınları önce Zühreviye Hastanesi’ne getirilir, yapılacak testler nedeniyle birkaç gün burada zorunlu olarak konuk edilirlerdi. Şimdi artık bu tür çağ dışı uygulamalar yok, hemen her hastanenin zührevi hastalıkları tedavi eden birimleri var…

Ocak ayında Eşref Paşa Hastanesi’nde başarılı bir diz ameliyatı oldum, daha öncede bu hastaneye ufak tefek sağlık sorunlarım için gidip geliyordum. Sıraya girmeye tahammülü olmayan, “Evde hastam var”, “Çocuğumu komşuya bıraktım”, “Doktora bir şey sorup çıkacağım” bahanesiyle sıra kapan uyanıkların dışında, hijyenik ve güvenilir bir hastane olduğunu söyleyebilirim.

Ziyaretlerimde ve doktor sırası beklerken, gözüm nedense hep Tepecik Höyüğü üzerinde olur. Bulamayacağımı bildiğim halde, hastanenin arşivine daha çok zührevi hastalıklar hastanesi olarak kullanıldığı yıllara ait fotoğraf ve belgelere ulaşmayı hayal ederdim…

2005 yılından itibaren personel sayısını arttırmış, yüksek teknoloji ile donatılmış yeni poliklinik binasını hizmete açan, sağlık alanında devamlı kendini yenileyen İzmir Büyükşehir Belediyesi Eşref Paşa Hastanesi’nin Sağlık Bakanlığı bünyesine geçeceği söylentisini sanırım sizler de duydunuz. Bu söylentilere son verecek, İl Özel İdaresi tarafından hastanenin belediyeye devrine dair 2 Şubat 1950 tarihli belgeyi sizlerle paylaşıyorum:

Belediye meclisi sayın heyetine:

Mülkiyeti belediyemize ait bulunan ve fakat uzun yıllardan beri idareyi husisiyece idare olan Eşref Paşa Hastanesi’nin gerek işletme masraflarının artması ve gerekse binalarda yapılması icap edecek tamir ve tadillerin, bu yerin belediye uhdesi olması bakımından yapılamaması ve nihayet bütçelerinin çok sıkışık bir hal arz eden genel durumu karşısında bu hastanenin belediyemize devrinden başka bir çare olmadığı, İl Genel Meclisi bütçe komisyonlarında mütalaa olunmuş ve bu konu üzerinde karşılıklı olarak görüşülmek ve bir neticeye varılmak üzere 113. 972 lira sarf ettiği anlaşılmıştır.

Hastahane Baştababetinin özel idareye 1950 senesi için takdir ettiği 136.000 liraya mukabil encümenimizde 1950 de, 1949 senesinde sarf edilen miktar para ile idare etmenin mümkün olduğu kanaatine vasıl olduğundan, masrafı daimisi için 113.972 lira verilmesine ve derhal tamiri iktiza eden poliklinik binasının ıslah ve tamirine sarf edilmek üzere ait olan faslına 4000 liranın da ilave edilmesine ceman 1950 bütçesinin heyeti umumiye sinin 225.000 lira üzerinden kabulüne ve hıfzıssıhha kanununun tadil edilen 6. maddesi hükümlerine göre polikliniklerden ve hastanede yatacak paralı hastalardan ve diğer tedavi ve muayenelerden hasıl olacak varidatının da Özel İdarece yapıldığı gibi hastahane baştababetinin yine mevzuat dahilinde lüzum göstereceği hastane ihtiyaçlarına sarf edilmesinin muvafık olması kanaati ile tanzim edilen iş bu raporumuz yüksek encümene saygı ile arz olunur.

Başkan Reşat Leblebicioğlu: Mütalaa var mı?

Tahir Bor – Eşref Paşa adı İzmir’in tarihinde şerefle yaşar. Meşrutiyet devrinde bu hastane, Özel İdareye devredildiği vakit üzüntü duyulmuştu, şimdi yine sahibi aslisine verilmiş olduğunu görmekle en büyük zevk ve iftiharı duyuyorum. Hastaneyi devralmak hususundaki kararından dolayı şehir meclisi üyelerine teşekkür ederim.


Eşref Paşa hakkında 60 yıl önce düşüncesini açıklayan meclis üyesi rahmetli Tahir Bor Bey’le aynı düşüncedeyim: “Eşref Paşa adı İzmir’in tarihinde şerefle yaşar.”

(Fotoğraf: Atilla Özdemir)

* Okuyun; Başak Ocak, Özlem Yıldırır Kocabaş “İzmir’in Gurabay-i Müslim Hastahanesi’nden İzmir Devlet Hastahanesi’ne ”

* Ege’nin arkeolojik ve kültürel zenginliklerini kent insanına tanıtıp sevdiren, aramızdan zamansız ayrılan bilge insan Şükrü Tül’ü Cumartesi günü son yolculuğuna uğurladık. Sevenlerine baş sağlığı diliyorum, ışıklar içerisinde uyusun.

Related Images:


Yayımlandı

kategorisi

yazarı:

Etiketler:

Yorumlar

Bir cevap yazın