Karahocagil: İzmirliler’i GAP bölgesine bekliyoruz

“8. Uluslararası Halil İbrahim Buluşmaları” için Şanlıurfa’ya giden gazeteciler, etkinliğin ikinci gününde Güneydoğu Anadolu Projesi (GAP) Kalkınma İdaresi Başkanı Sadrettin Karahocagil ile bir araya geldi. Karahocagil, Ekonomi Muhabirleri Derneği üyelerine GAP Projesi’ndeki son durum, topraklardaki tuzlanma sorunu, organik pamuk üretimi, teşvikler, Suriye’den gelen mültecilerin kentte yarattığı etki, sınırı aşan sular sorunu, kuraklık nedeniyle barajlardaki son durum, Halfeti ve Ilısu Barajı’nın altında kalacak tarih, bölgenin yatırımcı üzerindeki imajı gibi konularda bilgi verdi.

Güneydoğu Anadolu Projesi (GAP) Bölge Kalkınma İdaresi Başkanı Sadrettin Karahocagil, Pınar Süt’ün Şanlıurfa Organize Sanayi Bölgesi’nde yaptığı yatırımın bölge için çok önemli olduğunu, başka İzmirli yatırımcıları da beklediklerini söyledi. Özellikle yabancı yatırımcının bölgeye gelme konusunda sıkıntıları olduğunu dile getiren Sadrettin Karahocagil, İzmirli yatırımcının da bu anlamda çekimser davrandığına değindi.

Eski İzmir Valisi Cahit Kıraç ile “Doğu-Batı El Ele Projesi”ni imzaladıklarını ve işbirliği sürecinin İzmir Valisi Mustafa Toprak ile de sürdüğünü belirten Karahocagil, birlikte çalıştıkları İl Özel İdaresi’nin kapanmasının ise kendileri için sıkıntı yarattığını vurguladı. Aynı sıkıntıyı bölgelerinde de yaşadıklarını belirten Sadrettin Karahocagil, Kasım ayında İzmir’de açacakları Amin-Amen Sergisi için geldiğinde iletişimi canlandırmak için Vali Toprak ile yeniden görüşmek istediğini belirtti.

Pınar iyi bir yol açtı

Pınar Süt’ün bir süre önce Şanlıurfa’da başlattığı yatırımın çok önemli olduğunu söyleyen GAP İdaresi Başkanı, “Pınar iyi bir yol açtı. Ardından Eti de geldi. Ben Pehlivanoğlu’yla da görüşmüştüm. İnşaallah gelecekler. Ayrıca İzmir’le pamuk ilişkisi sürüyor hala” diye konuştu. Bölgede yaşanan istikrarsızlık nedeniyle iş adamlarının kafasında olumsuz imaj oluştuğuna değinen Sadrettin Karahocagil, bu imajı yıkmak için özel bir çalışma hazırlığında olduklarını söyledi.

Yatırımcıların sınırda yaşanan savaş nedeniyle çekinceleri bulunduğunu söyleyen Karahocagil, “Şimdi yeni bir tanıtım, markalaşma projesi başlattık. İllerin, ilçelerin, firmaların yaptığı markalaşma çalışmalarını destekleyeceğiz, teknik destek, tek tek hibe destek vereceğiz. Kuracağımız ajansın iki görevi olacak. Bir markalaşma çalışmalarını desteklemek ve bir de özellikle nitelikli ve büyük ölçekli yatırım getirmek. Bir destek ofisi gibi. 2015 başından itibaren oluşturacağız” dedi. Karahocagil, kurulacak ajansın 6 milyon liralık bütçesi olduğunu da belirtti.

GAP’ın İzmir’le pamuk ilişkisi sürüyor

Organik tarım konusunda yakın çalışma içinde bulundukları İzmirlileri tekstil yatırımları konusunda hareketlendirmek istediklerini anlatan GAP Kalkınma İdaresi Başkanı Sadrettin Karahocagil, kurulacak tekstil kentte 5 bin kişiye istihdam sağlanacağını ve burada İzmirli yatırımcıların da olmasının sevindirici olduğunu belirtti. Pınar Süt’ün yapacağı yatırımın kent için büyük önem taşıdığına ve yol açtığına değinen Karahocagil, Pehlivanoğlu firmasıyla da görüştüklerini ve kente gelmelerini beklediklerini söyledi.

İzmir’le pamuk ilişkisinin sürdüğünü anlatan GAP İdaresi Başkanı, özel idarelerin kapanmasının kendileri için sıkıntı yarattığına da değindi, iletişimi canlandırmak için İzmir Valisi Mustafa Toprak ile görüşmek istediğini belirtti. Başta pamuk olmak üzere organik ürünler konusunda şimdiden harekete geçmelerinin çok önemli olduğuna da değinen Sadrettin Karahocagil, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Organik pamuk üretimi çok düşük yüzde 1 – 2 civarında, ama bu bile Türkiye organik pamuğunun yüzde 70’ini tutuyor, çok fazla değil. Dünyada da çok fazla değil açıkçası. Zamanla daha ciddi ve katma değerinin yüksek olacağını düşündüğümüz için şimdiden giriyoruz bu çalışmalara. Şimdi girmezsek on yıl sonra çok gerilerde kalacağız. Sadece organik pamuk diye düşünmeyin. Üzüm, bal, zeytin, zeytinyağı, nar; bunların tamamını da organik üretiyoruz. Üreticileri bu süreçte dünyadaki ciddi organizasyonların tamamına götürdük. Ama yaptığımız çalışmalar olumlu sonuç verdi. Şimdi bu fuarlara kendi olanaklarıyla gidiyorlar. Bunlar önemli. Bu konuda gerçekten başarılı hikayeler duyacağız.”

Hindistan’ın GDO’yu ülkesine sokması nedeniyle Türkiye’nin organik pamukta daha ciddi bir yer edindiğini de anlatan Karahocagil, “Organik pamukta organik tekstil de bizim daha ciddi çalışmamız lazım. Bizim katma değeri arttırmamız lazım. Yani tekstili de böyle fason üretmek yerine markalaşmamız lazım. Bu biraz da Türkiye’nin sorunu. Biz elimizden geldiğince yapmaya çalışıyoruz” diye konuştu.

Tuzlanma bitti, damlama sulama önemli

GAP Bölgesi’nde tarım topraklarında yaşanan tuzlanma sorununa ilişkin de bilgi veren Karahocagil, hazırladıkları 55 bin hektarlık drenaj projesinin 35 bin hektarının yaşama geçtiğini, acil olan 15 bin hektarlık bölümün ise 2009 – 2010 yıllarında tamamlandığını belirtti. GAP İdaresi Başkanı Sadrettin Karahocagil, tuzlanmanın sorun olmaktan çıktığını söyledi.

Bölgede iklim değişikliğinin her yıl biraz daha hissedildiğine de değinen Karahocagil, damlama sulama konusunda en az yüzde 50 gibi bir hedef koymaları gerektiğini ve bu yıl konuya ilişkin bir proje yapacaklarını söyledi. Barajlardaki su seviyesinin İstanbul’daki gibi korkutucu olmadığını anlatan Sadrettin Karahocagil, sulama sezonunun bittiğini ve bu senenin atlatıldığını söyledi. Sınırları aşan sular sorunu konusunda da görüşlerini paylaşan Karahocagil, “Ben suyun ileriki zamanlarda sorunlara yol açmaktan çok ülkeleri bir araya getireceğine inanıyorum” diye konuştu.

Hasankeyf’e 1,5 trilyonluk bütçe

Sohbet sırasında gelen bir soru üzerine Hasankeyf’in geleceği konusunda da bilgi veren Sadrettin Karahocagil, bölgede 24 ayrı yerde kazı çalışmasının bulunduğunu ve İdare’nin Hasankeyf kazı çalışmalarını desteklediğini belirtti. Bu yıl kazı çalışmaları için 1,5 trilyon liralık bütçe ayırdıklarını belirten GAP İdaresi Başkanı, “Türkiye hükümeti burada kazı için çok ciddi para harcıyor 24 kazı var orada, suyun altında kalan yer de kalmayan yer de kazılıyor. Biz sadece Hasankeyf’i karşılıyoruz. İnanılmaz bir zengin arkeolojik eser mirasımız oluştu. Bunların arada bir kongresini yapıyorlar. Mesela böyle bir yatırım olmasa, Türkiye’nin böyle 24 yerinde kazı olmazdı. Bölgenin bütün kültürel mirasını kurtarmaya çalışıyoruz” dedi.

Ilısu Barajı’nın Dicle üzerinde Atatürk Barajı işlevini göreceğini vurgulayan Sadrettin Karahocagil, barajın ciddi su toplama kapasitesi bulunduğunu söyledi, Birecik Barajı üzerinde de nehir turizmi projelerinin olduğunu söyledi.

Suriyeliler tarımdaki işçi açığına çözüm

Suriyelilerin bölgeye gelecek olmasının başta endişe yarattığını ve işsizlik sorunu yaratacağını düşündüklerini söyleyen Sadrettin Karahocagil, tersi bir durum yaşandığını dile getirdi. Pamukta artık işçi sıkıntısı çekilmediğini belirten GAP İdaresi Başkanı, konunun avantajları ve dezavantajları bulunduğunu söyledi. Karahocagil, Suriyelilerin tamamının çıplak gelmediğini, ticareti çok iyi bilen Suriyelilerin ise işlerini taşıdıkları kentlerde kiraları yükselttiği bilgisini verdi.

GAP’ta son durum

Türkiye Cumhuriyeti tarihinin en büyük projelerinden GAP konusunda bilgi verirken, sulama projelerinin yüzde 23’ünün hayata geçtiğini belirten Sadrettin Karahocagil, “700 kilometre üzerinde ana kanal yaptık, 2.3 milyon hektar su toplulaştırma yaptık. Silvan Barajı inşaatını nihayet başlattık. Yaklaşık 650 bin hektar alanın alt yapısını hazırladık. Şimdi bunların şebeke çalışmalarına başladık. Bizim eylem planında sulamaya hazır hale getirilecek deniyordu. Sulamaya hazır hale getirdik. İkinci eylem planıyla da sulamaya başlıyoruz. Zaten 2018’de bütün bu projeleri bitirip klasik GAP’ı bitirmeye çalışıyoruz” dedi.

Amin Sergisi İzmir’e gelecek

Sadrettin Karahocagil, GAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı ve Ankara Fotoğraf Sanatçıları Derneği (AFSAD) işbirliğiyle düzenledikleri Amin-Amen Sergisi’nin Kasım ayında İzmir’de açılacağını belirtti. Karahocagil, 13 yıllık bir zamana yayılan projede yer alan 800 eserin bölgedeki inanç zenginliğini yansıtıp hoşgörü mesajı verdiğini dile getirdi.

Related Images:


Yayımlandı

kategorisi

yazarı:

Etiketler:

Yorumlar

Bir cevap yazın