18 Ekimde başlayacak Basmane ve Çevresi Tarih, Kültür Sanat, Arkeoloji Günlerinde Sinyora Sinagogu ilk kez bir sanat olayına ev sahipliği yapacak. Fotoğraf sanatının büyük ustası Yusuf Tuvinin tarihi sinagogda yaklaşık 30 fotoğrafı sergilenecek.

Sergiye gelen sanat ve tarih severler, aynı avluya bakan Sinyora Giveret, Hevra, Algaze sinagogları içerisinde dışarıdan bakıldığı zaman görünmediği için Forestero Sinagogunun farkına varamayacaklar. Dünyada ikinci örneği olmayan aynı avluya bakan dört ayrı sinagog örneği kentlilerin ve yöneticilerin ilgisini bekliyor. Gözlerden ırak olduğu için hakkında yazılıp çizilmeyen görüntüsü paylaşılamayan Forestero Sinagogu üzerine bildiklerimizi yazalım.

Forestero, İspanyolca yabancı demektir: Yerli Yahudilerin gittiği sinagoglar dışında, dışarıdan gelenler için yapılmış sinagog da diyebiliriz. İzmire dışarıdan gelen Yahudilerin ibadet etmesi için düşünülmüş bu sinagog için değerli büyüğüm Selim Amado kendi ailesinden örnek vererek anlatmıştı.

Amado ailesi Fransada Bayonne kasabasından 17. Yüzyılda İzmire gelip Pınarbaşına yerleşmiş. Aralarından Rav David Amado gibi Yeshivanın (Din okulu) başkanı olmuş ünlü isimler var. Dedesi ve babası gençliğinde Foresteros Sinagoguna gelip dua ederlermiş. Pınarbaşından İzmire yerleştikleri zaman seçtikleri veya kabul edildikleri sinagog Foresteros Sinagogu olmuş. Demek ki o yıllarda Pınarbaşı gibi yakın yerlerden İzmire gelen Yahudiler yabancı statüsüne tabi tutulup ibadetlerini Forestero Sinagogunda yapmışlar

Sevgili Selim Amado, 1940 – 1950 yıllarında sinagogun alt katında bir odada her gün 10 haham veya dindar kişinin toplandığını, halkın mevlit gibi dini ihtiyaçlarında yardımcı olan “Asara Batlanim” (toplumun huzur ve iyiliği için dua eden on kişi) adlı grubu, 9 yaşında tifodan ölen ağabeyinin mevlidinin burada yapıldığını, orada bir de Genizanın bulunduğunu hatırlıyor.

Sinagog ve mezarlıklarda, depolarda eskimiş aşınmış İbranice yazılı metinlerin dini törenle gömülmeden önce saklandığı yere Geniza deniliyor. Yahudiler, eski yırtık din kitaplarını Genizaya getirir, bunları yılda bir kez dini törenle toprağa gömerlermiş. Zaman içersinde Foresteros Sinagogu yıkıldı. Gün geldi avlusu kurbanlık tavuk satan bir depo oldu

İzmir Yahudilerinin tarihçesi bir hayli eskiye gider ve yazmakla bitmez. Ben yine de sizlere 18 – 31 Ekim 2014 tarihlerinde Sinyora Giveret Sinagogunda açılacak Yusuf Tuvi sergisini kaçırmayın derim.
Yusuf Tuvi

1938 yılında İzmirde doğdu. İstanbul Teknik Üniversitesi Elektrik Fakültesini bitirdi (1960). 1974 yılında fotoğrafa başladı. Fotoğraflarının birçok uluslararası FIAP (Uluslararası Fotoğraf Sanatı Federasyonu) fotoğraf yarışmasında sergilenmesi üzerine, federasyonun AFIAP unvanı ile ödüllendirildi (1983). Fotoğrafları her yıl düzenli olarak Eczacıbaşı yıllıklarına seçiliyor. Ayrıca foto-röportajları Atlas, Skylife ve Ulusoy Travel gibi dergilerde yayımlanıyor. Defalarca gittiği New York kentinde çektiği fotoğrafları New York kitabında yer aldı. On yıldır, Amerikan turizm acentesi Grand Circle turistlerine, Türkiyenin her bölgesinden fotoğraflar içeren Our Land Our People (Doğamız İnsanımız) adlı saydam gösterisiyle ülkemizi tanıtıyor. Dört fotoğrafı İstanbul Modernin koleksiyonuna kabul edildi ve sergileniyor. Birçok kişisel sergisi bulunuyor, saydam gösterileri düzenliyor. İstanbul İFSAK ve İzmir IFOD dernekleri üyesi.
(Fotoğraflar: Yusuf Tuvi)Related Images:
Bir cevap yazın
Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.