Dünya iyilik hareketinin merkezi Şanlıurfa

Dostluğun kalbine yürüyüş başladı. Şanlıurfa’da sekiz yıldır geleneksel olarak düzenlenen Uluslararası Halil İbrahim Buluşmaları bu yıl Kobani’den, ölümden kaçıp Urfa’ya gelen ve Şuruç’taki kamplara yerleştirilen mültecilerin teşekkür dualarıyla daha farklı bir anlam kazandı. Şanlıurfa Büyükşehir Belediye Başkanı Celalettin Güvenç, “Son 3-4 gündür yaşadıklarımıza bakılırsa fazla söze hacet yok. Şanlıurfa dünya iyilik hareketinin merkezi oldu” dedi.

Dostluğun kalbine yürüyüş

“İyilik” çatısı altında toplanan dünyanın dört bir yanından vakıf, dernek ve sivil toplum kuruluşlarını bir araya getiren ve “iyiliği ödüllendiren” Halil İbrahim Buluşmaları bu yıl 26 – 27 Eylül 2014 günlerinde düzenleniyor.

Ekonomi Muhabirleri Derneği İzmir Şubesi üyesi meslektaşlarımızla katıldığımız etkinlik 26 Eylül sabahı Şanlıurfa Büyükşehir Belediye Başkanı Celalettin Güvenç’in düzenlediği basın toplantısıyla başladı. Urfa Kent Müzesi’nde düzenlenen toplantıda Güvenç hem son günlerde kentte yaşanan olağanüstü durumu özetledi hem de Halil İbrahim Buluşmaları’nın Urfa için önemini anlattı.

Celalettin Güvenç, sınıra gelen insanların mülteci değil vatandaşlarının yakını olduğunu, Urfalıların sınırda teyze kızını, hala oğlunu karşıladığını söyledi öncelikle. Urfalıların kendilerinin de ihtiyaç sahibi olmasına karşın, ekmeğini akrabalarıyla bölüştüğüne değinen Güvenç, bu duyarlılıkla kentin tam anlamıyla iyilik hareketinin merkezi olduğunu belirtti.

Propaganda filimi gibi

Yaşananların Kemal Sunal’ın Metin Akpınar ile birlikte çevirdiği “Propoganda” filimini anımsattığını ancak burada yaşananların filmedki gibi komik değil trajikomik olduğuna değinen Başkan Güvenç şu bilgileri paylaştı:

“233 kilometrelik Suriye sınırımızda gerçek anlamda ortadan ikiye cetvelle ayrılarak sınır çizilmiş kardeşler ikiye ayrılmış. İnsanlar mülteci karşılamak için değil dayısının oğlunu, teyze kızını, amcasını karşılamak için sınıra gittiler. ‘Vatandaşlarımızın akrabaları akrabalarımızdır’dedik. Bu samimiyetle işe yaklaştık. Provokasyon atraksiyon hiçbir iftira Şanlıurfa’nın gösterdiği bu refleksi reddedemez, gölgede bırakamaz. ”

Urfa’da Kobani öncesi Viranşehir, Ceylanpınar, Akçakale ve Harran’da açılan dört kampta bugün resmi olarak 75’er bin mülteci kalıyor. Öte yandan 100 binin üzerinde kişinin de kamp dışında kaldığı biliniyor. Urfalılar, gelen son mültecilerle kentte 350 bin olduğu tahmin edilen Suriyeli sayısının aslında resmi rakamların çok üzerinde olduğunu söylerken, yollarda parklarda çoluk çocuk oturan evsiz barksız insanları görmek hepimizi üzüyor.

Belediyenin kentteki sivil toplum örgütleriyle birlikte Urfalılarla el ele verip savaştan kaçıp gelen insanlara yardımcı olmaya çalıştığını, bebek beşiğinden oyun parkına her ihtiyaçlarını karşılamak için çalıştıklarını anlatıyor Celalettin Güvenç. Güvenç’in Şanlıurfa’nın iyilik konusunda gösterdiği başarısı nedeniyle Kentte Dünya İyilik Hareketi Konfederasyonu kurma düşüncesi var. Şu görüşü paylaşıyor Büyükşehir Belediyesi Başkanı Celalettin Güvenç:

“Tüm dünyada genelde uluslararası organizasyonların merkezi batı kökenlidir. Artık bizim ülkemizin de uluslararası organizasyonlara ev sahipliği yapan illere sahip olması gerekiyor diye düşünüyorum. İyilik harketlerinin merkezi de Türkiye’ye getirilmelidir. Hatta iyilik hareketinin merkezi Şanlıurfa olursa yakışır diye düşünüyorum. Çünkü Urfa, insanlığın ve medeniyetin de başladığı yer. ”

Suriyeli mülteciler ana konu

Halil İbrahim Buluşmaları’nın geleneksel yürüyüşünde de akşam düzenlenen ödül töreninde de ana konu Suriyeli mülteciler ve Türkiye’nin yaptığı yardımlar bu yıl. Etkinliğe katılan Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan da, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik de Türkiye’nin 1,5 milyon kişiye çok kısa sürede organize olarak kucak açtığına dikkat çekiyor.

Türkiye’nin sınırlarının ötesinde bir çatışma, kaos ve iç savaş ortamının bulunduğunu, bu ortamda Türkiye’nin bir istikrar abidesi olarak yükseldiğini söyleyen Yalçın Akdoğan, Şanlıurfa insanının kardeşlik, birlik ve beraberliğin, huzur ve güvenliğin ne demek olduğunu herkese gösterdiğini dile getiriyor.

Ödül töreninde Gazzeli doktorlara teşekkür

İki gün süren Halil İbrahim Buluşmaları’nda program oldukça yoğun. Vatandaşların yoğun katılımıyla gerçekleşen yürüyüşün ardından Balıklıgöl’de açılış töreni düzenleniyor. Gece ise İyilik Ödülleri dağıtılıyor. Yardımlaşma ve dayanışma alanında hayata geçirilen başarılı projelere, yedi kategoride ödül veriliyor.

Ödül töreninde en büyük ilgiyi gören kuruluşlardan biri Gazze Şifa Hastanesi oluyor. İsrail saldırısı sırasında binlerce yaralıya ellerinden gelen tüm yardımı yapmaya çalışan doktorların fedakarlıkları anlatılıyor. Türkiye’nin her zaman Gazze’nin yanında olduğu mesajını veriyor bakanlar.

Tören biterken aklıma Urfa’ya gelirken havaalanında tanıştığım ve uçuş saatini beklerkeen ayaküstü sohbet ettiğim, Soma’dan Diyarbakır’a atanan genç öğretmen bayanla konuştuklarımız geliyor. Keşke diyorum, bu ödüllerden biri Soma’da arkadaşlarını kurtarmak için gözünü kırpmadan ölüm madenine giren madencilere verilseydi… Sanırım iyilik konusunda onlar da bir ödülü hak ediyorlar…

Bu yıl Halil İbrahim Buluşmaları Töreni’nde yaptıkları iyilik nedeniyle şu kurum ve kuruluşlar ödül alıyor :

Yılın Derneği, İyilik Ödülü: İnfak Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı,
Yılın Vakfı İyilik Ödülü : Endonezya Yardım Kuruluşu
Yılın KamuKurumu Sosyal Sorumluluk İyilik Ödülü: İstanbul Büyükşehir Belediyesi
Yılın Hayırsever İş Adamı İyilik Ödülü: Ethem Sancak (Sancak Holding)
Ulaslararası Hayırsever İyilik Ödülü : Gazze Şifa Hastanesi
Kurumsal Sosyal Sorumluluk Proje İyilik Ödülü : LC Waikiki
Jüri Özel Ödülü: Gebze Kaymakamlığı

Related Images:


Yayımlandı

kategorisi

yazarı:

Etiketler:

Yorumlar

Bir cevap yazın