Demiryolu eğitiminin parlayan yıldızı: Refahiye MYO

Kent içi toplu ulaşımda raylı sistemler her geçen gün daha çok tercih edilir oluyor. Hızlı, güvenli, temiz ve çevreci oluşu, kaza riskini azaltması, yolculuk süresinden sağladığı kazanç, enerji ve akaryakıt tasarrufu sağlaması, karayolunda trafiği azaltması, düşük işletme maliyetleri, gürültü kirliliğini azaltması yatırım maliyetlerinin yüksekliğine karşın, kent yöneticilerini raylı sistemlere yatırım yapmaya zorluyor. İstanbul, Ankara, İzmir, Bursa daha fazla yolcu taşıması nedeniyle ağır raylı sistemlere yönelirken, nüfus yoğunluğu daha az olan Eskişehir, Konya, Antalya, Gaziantep, Kayseri, Samsun gibi kentler hafif raylı sistemi kent içi ulaşımda tercih ediyor.

İşin uzmanlarınca “klasik tramvayın modernleşmiş hali” olarak tanımlanan raylı sistemlere olan ilgi arttıkça bu alanda istihdam edilecek personelin yetişmesi için eğitim veren kurumlara ilgi de artıyor. Belediyelerin, özel sektörün kent içi ulaşımda raylı sistemlere gösterdiği ilginin yanı sıra Devlet Demiryolları’nın son 10,5 yılda gerçekleştirdiği atılımlar sektöre yönelmek isteyen gençleri daha da heyecanlandırıyor. Devlet Demiryolları yetkilileri yaratılan demiryolları seferberliğine halkın da büyük ilgi gösterdiğine dikkat çekiyor. 2003 yılında 77 milyon yolcu demiryolunu kullanırken, bu sayının 2011’de yüzde 58 artışla 121 milyonu bulduğu, 2012’de taşınan yolcu sayısının ise 140 milyona ulaştığı belirtiliyor.

Devlet Demiryolları’na ait konvansiyonel ve yüksek hızlı tren hatları 2013 yılı itibariyle 12 bin kilometreye ulaşmış durumda. Kurumun 2013 yılında çıkan kanunla serbestleşmesi, dev kuruluşların bu alana yatırım yapması beklentisini getiriyor. Yatırım da işsizlik endişesi taşıyan gençler için istihdam anlamına geliyor. Anadolu Üniversitesi Eskişehir Porsuk Meslek Yüksekokulu, Cumhuriyet Üniversitesi Sivas Meslek Yüksekokulu ve Erzincan Üniversitesi Refahiye Meslek Yüksekokulu raylı sistem programlarıyla iki yıllık eğitiminden sonra öğrencilerini neredeyse iş garantili diplomayla mezun ediyor.

Bu okulların Sivas, Erzincan ve Eskişehir’de açılmış olması elbette tesadüf değil. Bu kentler Devlet Demiryolları’nın çok ciddi yatırımlarının bulunduğu, halkın büyük bölümünün demiryollarından doğrudan ya da dolaylı olarak ekmek yediği kentler. Sektöre nitelikli ara eleman yetiştirmek amacıyla açılan okulların meslek liselerinden yatay geçişle öğrenci alıyor olması da, iş sıkıntısı yaşayan meslek liseli gençler için önemli bir olanak.

Refahiye’nin parlayan yıldızı

Demiryolu Yapım ve İşletim Personeli Dayanışma ve Yardımlaşma Derneği (YOLDER) Başkanı Özden Polat ile birlikte ziyaret ettiğimiz Erzincan Üniversitesi Refahiye Meslek Yüksekokulu’nda görüştüğümüz gençler, okul yöneticileri, Anadolu’nun ortasında büyük kentlerin olanaklarından yoksun bir üniversitede yapılmaya çalışanlar, insanda bir yandan heyecan bir yandan umut doğuruyor. Gördüklerimizi, izlenimlerimizi bu yıl üniversite tercihi yapacak gençler için paylaşmak istedik.

Refahiye Meslek Yüksekokulu 1995 yılında kurulmuş. İkili öğretimin yanı sıra raylı sistemler işletmeciliğinde verdiği uzaktan eğitim programı okulun en çok ilgi gören bölümü olmuş. Uzaktan eğitim programı, ikinci eğitim kapsamında yer alıyor. Bu bölümde eğitim gören 170 öğrencinin yüzde 15’nin Devlet Demiryolları çalışanı olduğunu söylüyor okulun müdürü ve Uzaktan Öğretim Birim Koordinatörü Yrd. Doç. Dr. Sebahattin Karanlık.

Ziyaretimizde bize Uzaktan Öğretim Program Koordinatörü ve Müdür Yardımcısı Öğretim Görevlisi Sedat Turan ile Okul Sekreteri Ercan Direk eşlik ediyor. Hepsinin ortak söylemi, “Bu okuldan mezun olan öğrencinin işsizlik sorunu diye bir sıkıntısı yok” oluyor sözleşmişçesine. Devlet Demiryolları, okuldan mezun olan öğrencilerin girmeyi hedeflediği ilk kurum. Tabii Kamu Personel Seçme Sınavı’nda (KPSS) başarı göstermek koşuluyla. TCDD ile yaptıkları bir protokolle okul müfredatının demiryollarının gerçekleriyle uyumlu hale getirildiğini anlatan Okul Müdürü Sebahattin Karanlık, eğitimlerde de Devlet Demiryolları’ndan destek aldıklarını belirtiyor.

İlk kuruluş amaçlarının Devlet Demiryolları’ndaki lise mezunlarının ön lisans mezunu olması için çalışma yapmak olduğunu anlatan Yrd. Doç. Dr. Sebahatin Karanlık, demiryollarında çalışan 7 bin orta öğretim mezunu olduğunu belirtiyor ve şu bilgileri veriyor:

“Uzaktan öğretim dersleri saat 17.00’den sonra başlıyor. Öğrencilerimiz kendilerine verdiğimiz bir şifreyle web üzerinden sisteme giriyorlar. Derslerin saatini önceden duyuruyoruz. Hocamız boş bir odada öğrencisiyle bilgisayardan eğitime başlıyor. Bu amaçla iş adamlarının desteğiyle kurduğumuz bir stüdyomuz da bulunuyor. Bire bir özel eğitim veriliyor neredeyse. İnteraktif olduğu için canlı yayında öğrenci sorularını da sorabiliyor. Programlar kayıt altına alındığı için farklı zamanlarda da dersi tekrar izleme olanağı var. Final sınavları okulumuzda yapılıyor. Türkiye’nin her yerinden öğrencimizle bu final sınavlarında tanışıyoruz bizler de.”

Yrd. Doç. Dr. Karanlık, iki yıldır açık bulunan uzaktan eğitim programlarına önümüzdeki yıl Yol Programı’nın da ekleneceğini, bu programın da Devlet Demiryolları’nda çalışan ve meslekte yükselme sınavlarında kıdem yükseltmeyi hedefleyen personele sesleneceğini belirtiyor. YOLDER Başkanı Özden Polat, yol programı açıldığı zaman YOLDER’in de eğitimli ve akreditasyonu olan demiryolcu üyeleriyle destek vermek istediğini belirtiyor.

Kız öğrencilere pozitif ayrımcılık istiyoruz

Refahiye Meslek Yüksekokulu’nun özellikle raylı sistemler bölümünden mezun öğrencileri için önümüzdeki 20 yıllık süreçte iş problemi görünmediğini dile getiriyor Okul Müdürü Sebahattin Karanlık. “Devlet Demiryolları’nda, kent içi raylı sistemlerde çalışma olanakları bulunuyor öğrencilerimizin. Tek bir problemimiz var, kız öğrencilerimizi şimdilik Devlet Demiryolları işe almıyor. Tüm çabamız bunu aşmak için” diyor. Okuldaki öğrencilerin yüzde 90’nın erkek olduğunu söyleyen Yrd. Doç. Dr. Karanlık, “TCDD’nin hangi ilkesine aykırı bilemiyorum, ama bu konuda pozitif ayrımcılık talep ediyoruz” diyor. Okullarından bugüne kadar mezun olan 6 kız öğrencinin kendilerinin de çabasıyla işe yerleştirildiğini vurguluyor Yrd. Doç. Dr. Sebahattin Karanlık.

Üniversite Refahiye’ye refahı da getirmiş

Meslek Yüksekokulu’nun tüm bölümlerinde okuyan bin öğrencisinin bulunduğunu belirten Yrd. Doç. Dr. Karanlık’a üniversitenin Refahiye’ye getirdiği refahı da soruyoruz. Şunları anlatıyor bize:

“Refahiye’nin nüfusu 4 bin, bizim öğrenci nüfusumuz bin. Ciddi bir rakam bin öğrenci Refahiye için. Kentin sosyal yaşamına büyük katkısı var. Ben üç yıl önce geldiğimde kenti dolaşmıştım önce. Bu süreçte önce vitrinler değişti, internet kafeler açıldı. Pastane sayısı ikiye çıktı. Minübüs seferleri beş kata çıktı. Kredi Yurtlar Kurumu’nun 100 kişilik yurdu 300 kişiye çıktı, beş özel yurt açıldı. Kentte fabrika yok, sanayi yok. Öğrenciler kentin ekonomik hayatının da can damarı oldu.”

Demiryollarına hafif raylı sistemlere öğrenci yetiştiren okulun bahçesinde bir kısmı ahşap bir kısmı beton traversli sembolik bir demiryolu, rayların üzerinde de eski bir drezin duruyor. Ancak okul müdürünün de öğrencilerinde isteği bahçede eski de olsa bir lokomotif görmek.

Kız öğrencilerin endişesi TCDD’de işe girememek

Okulu gezerken yemekhanede bir araya gelen kız öğrencilerle karşılaşıyoruz. Emine Mine Arıcak, Melike Yerlikaya, Buket Karadağ, Duygu Yalçın ve Esila Nur Fındıkçı objektifimize gülümserken, hemen endişelerini dile getiriyorlar. Hemen hepsi bir yakınının bu okuldan mezun olduğunu, iyi bir maaşla kısa sürede işe girdiğini belirtiyor.

Okulun ikinci sınıfında okuyan ve bu yıl mezun olacak olan Melike Yerlikaya ise, Erzincan Anadolu Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi’nin Raylı Sistemler İşletmeciliği Bölümü’nden mezun. Sınavsız geçiş hakkından yararlanıp meslek Yüksekokuluna kayıt olmuş. Sınıf arkadaşlarına sözcülük ediyor, “Kızlar olarak tek endişemiz atanma konusu. Yoksa okulun iş garantili olduğunu biliyoruz. Stajımızı Devlet Demiryolları’nda yaptık. Biz lojistik, hareket, gişe ya da telgraf evinde çalışabiliriz. Özel işletmeler de bizim için uygun. Ama hepimizin hedefi öncelikle KPSS’yi geçip Devlet Demiryolları’nda çalışmak. Bunun için biz de okul müdürümüz gibi pozitif ayrımcılık istiyoruz” diyor.

Refahiye, Devlet Demiryolları Genel Müdürü Süleyman Karaman’ın doğduğu yer. Erzincan ise İzmir Milletvekili, eski Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım’ın memleketi. Bizler elçilik yapalım istedik bu gençlerin isteklerine. Refahiye’de onca iyi niyetli çabayla bir şeyler yapmaya çalışan idari personelin ve iş umudundaki gençlerin dileklerinin Ankara’dan bir an önce duyulmasını dileyelim.

Related Images:


Yayımlandı

kategorisi

yazarı:

Etiketler:

Yorumlar

Bir cevap yazın