Seferihisar Cittaslow çıtasını yükseltti

Cittaslow Genel Kurulu’nda 27 ülkeden konuklarını ağırlayan Seferihisar, konukseverliğiyle göz doldurdu

Seferihisar Belediyesi, 7-9 Haziran 2013 tarihleri arasında iki büyük uluslararası etkinliğe ev sahipliği yaptı. Cittaslow Genel Kurulu ile birlikte Uluslararası Suluboya Festivali’nin ikincisi düzenlendi ilçede.

Cittaslow Genel Kurulu’nun gala yemeğinde bir araya geldiğimiz Seferihisar Belediye Başkanı Tunç Soyer, iki etkinlikten de başarıyla çıkmanın verdiği rahatlıkla gülümsüyordu. Delegelere seslenirken Seferihisarlılar olarak bu etkinliğe uzun zamandır hazırlandıklarını anlatan Soyer, “Bizim gibi bir ilçenin boyunu aşan bir organizasyondu. Görüyorum ki buradan hepiniz iyi duygularla ayrılıyorsunuz. Hepinizi tekrar bekliyor, teşekkür ediyorum” diyordu.

Yaşamımıza “Cittaslow” yani “Sakin Şehir” kavramını sokan ve bu hareketin de Türkiye’deki başkenti olan Seferihisar, 27 ülkeden 167 yabancı konuğun yanı sıra Türkiye’deki dokuz sakin şehirin temsilcilerini ağırladı hafta sonu. Seferihisar’daki genel kurul, Türkiye için yeni bir turizm çeşitliliği olan bu hareketin ilçelerin vizyonunu nasıl değiştirdiğini gösterdi herkese. Genel kurulun gerçekleştiği evrede ilçeden izlenimlerimizi paylaşalım sizlerle…

“Dikkat! Seferihisar’dasınız, yavaşlayın”

İlçenin girişinde gelenleri karşılayan “Dikkat! Seferihisar’dasınız, yavaşlayın” panoları göze çarpıyor. Seferihisar’da ve Sığacık’ta üzerinde “Gönüllü” yazan tişörtleriyle oradan oraya koşuşturan gençler kentteki tatlı telaşı hissettiriyor.

Sığacık Mahallesi’ndeki meydan Uluslararası Suluboya Festivali için gelen ressamların birbirinden güzel, rengarenk tabloları ve sanatseverleriyle cıvıl cıvıl. Bir yanda atölye çalışmaları yapılıyor, bir anda sohbetler sürüyor.

Tezgahlarını konuklar için açan Kale içindeki kadınlarsa, sıcağa aldırmadan sergiliklerini düzenlemeyi sürdürüyor. Baklavalar, patlıcanlı börekler, kalem gibi sarmalar, erişteler, sakızlı tarhanalar kutularında, son demlerini yaşayan otlar kovalarda müşterilerini bekliyor. Ortalık pazar günü olduğu gibi kalabalık olmasa da kimse somurtmuyor.

“Sakin Şehir felsefesi bu olmalı” diyorum, pozitivist bir yaklaşım…

Burası gerçekten sakin şehir

Cittaslow Genel Kurulu’na katılan kentler ilçede yeni hizmete giren ve ilçedeki gençlere de ciddi anlamda iş olanağı yaratan Euphoria Resort Otel’de izliyorlar etkinliği. EXPO adaylık sunumunun yanı sıra Türkiye’deki diğer Sakin Şehirlerin sunumları izleniyor.

Dünyanın dört bir yanından bu güzel ilçeye gelmişken yoğun etkinliklerden fırsat kollayıp bir yandan da denize ya da havuza girmeye çalışıyor konuklar. Hepsi Seferihisar’daki uyumlu, sakin havadan çok etkilenmişler.

Sığacık’ta Güney Kore’nin Hadong kentinden gelip genel kurula katılan Choulsoo Kim’le İzmir’de yaşayan tercüman Jung Jason aracılığıyla kısa söyleştik. “İstanbul’u biliyorum, İzmir’i duymuştum. Ama Seferihisar’ı tanımıyordum. Burası gerçek bir sakin şehir. Çok da güzel” diyor.
Yabancı konuklar getirdikleri broşürlerle ülkelerini, sakin şehirlerini tanıtmaya çalışırken broşürlerde hep yeşilliklerini, geleneksel el sanatlarını ve yemek kültürünü öne çıkardıkları gözleniyor.

SlowFood Pazarı’nda başka sakin şehirler

Genel kurulun ikinci gününde Türkiye’den Sakin Şehirler Ağı’na katılan dokuz kent Sığacık Kaleiçi’nde kendilerine ayrılan bölümde pazarlarını oluşturuyorlar. Belki bu pazarın yeterince duyurulmaması belki de etkinliğin pazar yerine cumartesi gerçekleşmesi katılımcı sayısını azaltmış. Kale içinde pazar günleri gördüğümüz o kalabalık yok.

Alanda Perşembe, Vize, Yenipazar, Gökçeada, Seferihisar ve yeni sakin şehir Halfeti’nin sergilikleri açık. Daha çok kaymakamlık ve belediyeler ile sakin şehir etkinliklerinin yürütülmesi için kurulmuş derneklerin temsilcileri var sergiliklerde.

Halfeti son Cittaslow kent

Önce Halfeti sergiliğine yöneliyoruz. Turizm cenneti kentin kaymakamlığında görevli Mustafa Gül bilgi veriyor:
“Halfeti Cittaslow Birliği’ne katılan 166. kent. Türkiye’den en son biz katıldık, henüz bir ay oldu. Kültürel zenginliğimiz çok fazla, bunları kaybetmek istemiyoruz. Eski Halfeti, doğal güzelliklerin bozulmadan yaşandığı bir yer. Nüfusu 600 kişi. Turizm çok fazla ama iş maddiyata da dökülsün istemiyoruz. Cittaslow birliğinin belirli standartları var. Onlara uyarsak ilçemizi koruyabiliriz.”

Sığacık’a ilk defa geldiklerini ve ilçenin doğal güzelliklerinden çok etkilendiklerini anlatan Gül, “Buraya gelince neler yapabileceğimizi gördük. Seferihisar bu konuda çok yol almış. Diğer şehirleri de gezip yapılanları izlemek istiyoruz” diyor. Halfeti’nin fıstıkları, yöresel tadları, el işleri sergileniyor sergiliklerinde.

Yenipazar artık turizm rotalarında

Halfeti’nin yanındaki stand, Ege’den. Aydın’ın Yenipazar ilçesi de Sakin Şehirler’den. 2012 yılındaki Genel Kurul’da Polonya’da kabul edilmişler Cittaslow Birliği’ne. Sergiliğin başında Yenipazar Kadın Çevre, Kültür ve İşletme Kooperatifi’nin Başkanı Sevil Takurçal ile Yenipazar Cittaslow Derneği’nden Sevil Terzioğlu var. Sevil Takurçal, şimdilik 23 üyesi bulunan kooperatiflerinin Sakin Şehir sürecinde kurulduğunu söylüyor.

Malum, sakin Şehir örgütlenmesi küçük ilçelerde en çok kadın emeğinin değerlenmesine olanak tanıyor. Yenipazar da da süreç aynı şekilde işliyor. Sevil Takurçal, “Önceleri kooperatifimize pek ilgi yoktu. Şimdi bizi yolda gören kadınlar, sandıktaki oyalarını, yazmalarını getirir oldu. Hatta yeni üretimlere başladılar” diye ekliyor.

Yörelerine özgü kırmızı toz biber, hurma, nohutlu ev ekmeği ve yöresel el işi bebeklerini getirmişler Seferihisar’a. Sakin Şehir olduktan sonra ilçeye gelen ziyaretçi sayısının arttığını söyleyen Takurçal, “Bizim oralar pidesiyle ünlüdür. Pideciler daha çok iş yapar oldu. Hafta sonu gelen gelene” diyor.

Sevil Terzioğlu ise derneklerinin belediye desteğiyle kurulduğunu ve halka bu süreci anlatmak için çalıştıklarını söylüyor. “Belediye Başkanımız Yüsran Erden de burada olduğu gibi kadınları çok destekliyor. Kadınlar ilçemizde çok yetenekli. Zaten bu işleri yapıyorlardı şimdi her zaman yaptıkları işten para da kazanır oldu. Öte yandan turizmcilerin rotasında da yer almaya başladık. İzmir’den gelen konuklarımız arttı” diye ekliyor.

Vize, Kırklareli’nin de marka değerini arttırdı

Kaleiçi’nde sergilik kuran bir başka sakin şehir Vize. Geçen sene İtalya’da düzenlenen genel kurulda birliğe katılan Vize, oldukça hazırlıklı gelmiş Seferihisar’a. Vizeliler baskılı hediyelik eşyaları, yöresel ürünlerinin yanı sıra ünlü içecekleri Hardaliye’yi getirmişler. Hardaliye, Atatürk’ün “milli içeceğimiz” dediği bir tür üzüm şırası.

Sergilikte bilgi veren Kırklareli Yatırım Destek Ofisi uzmanlarından Semiha Ahmet, Vize Belediyesi’nin Cittaslow çalışmalarını Trakya Kalkınma Ajansı ile birlikte yürüttüğünü anlatıyor. Semiha Ahmet, bu çalışmaların Kırklareli’nin de marka değerini arttırdığını dile getiriyor. Birliğe katıldıktan sonra ilçede Cittaslow açısından ciddi bir farkındalık başladığını belirten Uzman Ahmet, “Bu vizyonla birlikte ziyaretçi sayısı arttı. Kendi kimliğine, tarihine, kültürüne daha çok sahip çıkmaya başladı.Tur organizasyonlarına dahil edildi Vize. Geleneksel pazarımız vardı şimdi bu pazar içinde yerel üretici daha da çoğalmaya başladı” diyor.

Seferihisar’ı çok beğendiklerini de dile getiren Semiha Ahmet, “Halk burada bu hareketi içselleştirmiş. Bu siyasi bir oluşum değil, halka inmiş bir hareket. Burada halkın bu hareketi anladığını, sevdiğini ve benimsediğini gördük. Bu böyle olursa zaten devam eder.” görüşünü paylaşıyor.

Gökçeada ev pansiyonculuğuyla ünlü

Gökçeada, Kale içinde görüştüğümüz bir başka Sakin Şehir. İzmir’de düzenlenen turizm fuarlarının sürekli katılımcısı, şaraplarıyla, ev pansiyonculuğuyla ünlü Gökçeada birliğe 2011 yılında katılmış. Dünyanın ilk ada Cittaslow’u olma özelliğini taşıyor. Gökçeada Belediyesi Halkla İlişkiler Müdürü Av. Gökçe Erünsal, Cittaslow vizyonuyla birlikte adada haraketliliğin daha da arttığını belirtiyor. Ada halkının Cittaslow kriterlerine uygun bir ortamda, geleneksel değerlerini koruyarak yaşadığını anlatan Erünsal, “Her şeyden önce ciddi bir markamız oldu. Süreç henüz kısa. Hepimiz daha iyi noktaya gelmek için çalışıyoruz” diyor.

Çıtayı yükselttik

Genel kurul sürecini değerlendirmesini istediğimiz Seferihisar Belediye Başkanı Tunç Soyer, “Bundan sonra genel kurul yapacakların işi zor. Çünkü çıtayı çok yükselttik” diyor ve ekliyor:
“Biz daha önce üç genel kurula katıldık. Ne Kore, ne Polonya ne de İtalya’da gerek yemek, gerek otel ve hizmet standardı bu kadar yüksek değildi açıkçası. Ama hepsinden önemlisi gönüllülerimiz muhteşemdi. 15’inden 70’ine kadar 36 gönüllümüz elinden gelen tüm çabayı gösterdi. Farklı yaş ve mesleklerden bu insanlar Seferihisar’da yabancı konuklarımızı ağırlamak için canla başla çalıştılar. Kaleiçi’nde kadınlarımız normalde satış günleri pazar olmasına karşın sırf biz istedik diye, konuklarımız için tezgahlarını açtılar. Hepsine teşekkür ediyorum.”

Gelen konukların en çok neden etkilendiğini sorduğumda tek bir yanıt veriyor Tunç Soyer: “Konukseverlik.” Biz konukseverlik kavramını genelde Türkiye’ye özgü diye düşünsek de, bu kavramın Cittaslow’un altı ana başlığından birisi olduğuna dikkat çekiyor Soyer. Sakin Şehir üyeleriyle Orhanlı Köyü’nde kurulan Doğa Okulu’na yaptıkları ziyarette köylülerin konukseverliğinin, sunulan ikramların konukları çok etkilediğini dile getiriyor.

Ülkenin sıcak gündemi, Sakin Şehir kavramıyla örtüşmese de, genel kurul vesilesiyle Seferihisar çok önemli bir turizm hareketi olan Cittaslow hedefiyle ne kadar doğru bir tercih yaptığını bir kere daha kanıtladı. Yıllardır bin 500 yatağa sahip ilçe “yerelliğini” koruyarak, planlı, sistemli ve sürdürülebilir bir kalkınma modeli olan Cittaslow hareketiyle son iki yılda yatak kapasitesini 3 bine çıkarmayı başardı.

Genel kurul sonrası 59 kriter üzerinden geçerli not alıp birliğe katılan üye sayısı 174’e çıktı. Cittaslow ağına katılmak için Kıbrıs Yeniboğaziçi Belediyesi de dosyasını teslim etti. Darısı diğer küçük ilçelerin başına…

Yazar Saadet Erciyas’ın önceki “Kent-Yaşam” yazıları:  

[catlist id=18 pagination=no]

Related Images:


Yayımlandı

kategorisi

,

yazarı:

Etiketler:

Yorumlar

Bir cevap yazın