Hocamla çay sohbet derken eski kitap raflarının arasında İzmir Sahaflar Derneğinin 19 yıl önce hazırlamış olduğu 452 nadir kitabın yer aldığı Müzayede kitapçığını gördüm. Hafızamı şöyle bir yokladığımda bu kitap müzayedesinde görevli olarak katılışım aklıma geldi.
24-Eylül-1994, Cumartesi öğleden sonra saat 14.00 de Tarihi Kemeraltı Çarşısı Şükran Lokantası avlusunda yapılan Müzayedede Osmanlı kitaplar,Yabancı dilde kitaplar, imzalı, ithaflı kitaplardan tam 452 eser açık arttırma usulü satışa sunulmuştu. Müzayedeyi yöneten İzmirli Sahaf Nail Esmer ağabeyimdi. Müzayede danışma kurulu ise Sahaflar Derneği üyelerinden Yaşar Aksoy, Mehmet Beşeri, İlhan Doğruyol, Nail Esmer, Aşkın Aktay olmuştu. Kitap müzayedesi İzmir Ticaret Odası öncülüğünde, 2.Kemeraltı Günleri çerçevesinde İzmir’in ünlü tarihi lokantalarından olan Şükran Lokantası önünde peyler verilerek başladıydı.
Müzayede de genelde herkes birbirini üç aşağı, beş yukarı tanıyordu. Mesela o günkü Müzayedede Ege-İzmir Yemek kitaplarını satın alan Karşıyakalı Gazeteci A.Nedim Atilla günümüzde gerek Akşam Gazetesi sayfalarında gerekse yerel televizyonlarda yeme-İçme kültürü üzerine proğramlarıyla ünlenmiştir. Moda tabirle İzmir’in ve Ege yemeklerinin Gurmesidir.
19 yıl öncesindeki bu İzmir’in neredeyse Cumhuriyet devrindeki ilk kitap müzayedesinde Şükran Lokantasında görevlilerce kayıt yapılıp bayrak alınarak içeri girildi. Yoksa Müzayedeye kayıt yaptırmayanlar kitap açık arttırımına katılamazlardı.
Müzayede yöneticisi Nail Esmer ağabeyimin Sattım sözünden sonra çan’a vurmasıyla satış gerçekleşmiş olurdu. Mesela çan sesinden sonra arttırmalar gözönüne alınmazdı. İzmir’in 2’inci Tarihi Kemeraltı Çarşısının ise ilk kitap müzayedesinde satılan kitapların fiyatları üzerine % 2 KDV ve % 2 Belediye rusumu eklenir alıcıdan tahsil edilmiştir.
Hey gidi günler hey!.. yıllar sonra tesadüfen elime geçen bu anlattığım kitap müzayedesinin katalog kitapçığının içinde kurşun kalemle kitap isimlerinin karşısına Satıldı, Satılmadı notları yazılarak işaretlenmiş.
İşte bu kitap müzayedesinde 452 kitaptan iki tanesine göz koymuştum. İlki Bezmi Nusret Kaygusuz’un 1957 senesinde İzmir Gümüşkaynak Matbaasında basılan ŞEYH BEDRETTTİN SİMAVENİ isimli eseri ki 200 bin liraya Satıldı ibaresiyle işaretlenmiş…Diğeri ise Mithat Cemal Kuntay’ın SARIKLI İHTİLALCİ ALİ SUAVİ 1946 senesinde İstanbul Güven Basımevince yayınlanmış. Fiyatı 250.000 Satılmadı olarak yazılıp işaretlenmiş. Bir an 19 yıl öncesine gittim bu Satılmadı ibaresini görünce…Evet, bu kitabı alan çıkmamıştı ama , müzayede yöneticisi Nail Esmer ağabeyim organizasyona desteklerimden ötürü bu satılmayan Sarıklı İhtialci Ali Suavi kitabını diğer sahaf arkadaşlarınında rızasını alartak bendenize HEDİYE etmiştir. Bu kitap hala Kütüphanemde duruyor.
Onca kitabın arasından bu kitabın sence özelliği neydi diye soracak olursanız? Tarihte Osmanlı Jöntürk hareketinin liderlerinden olan Ali Suavi benim doğduğum İç Ege’deki Simav kasabası Rüştiyesi (Ortaokulu)nde 1855 yılında bir dönem öğretmenlik edişinden olduğu kadar Simavlı bir eşraf kızıyla nişanlı olmasına rağmen İstanbul’a dönmek uğruna Esma hanım isimli nişanlısından ayrılıp gitmiş olmasını anlatan biyografisi ve benim eski Simav Ortaokulu öğrencisi olmamdandır…
Bir cevap yazın
Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.