İletişim fakültesindeki derslerde bize, yüz yüze iletişimin en etkili yöntem olduğu anlatılmıştı. O nedenle haber kaynaklarından bilgi ve haber alırken öncelikle yüz yüze iletişimin kullanılması, bu mümkün olamıyorsa telefonla haberleşmeye başvurulması gerektiği belletilmişti. Zira terminolojide yüz yüze olanı, sıcak iletişim diye adlandırılıyor. Tabii o zamanlar internet yoktu. İnternet Türkiyeye 1995 yılında ben 4. sınıfta iken girmişti.
Yüz yüze iletişimin yerini tam olarak tutamasa da sanal iletişim bunun için en etkili araç haline geldi. Sanalda kurulan bağ ete kemiğe bürünüyor; fiziksel mekanda da bir araya geliniyor, sinerji büyütülüyor…
İşte, yazının girişindeki cümlenin arkasında yatan da bu…
İzmirin ilk çocuk kitabevi açılıyor

Serap Yeşilsakız Özel, Arzu Kara Kavadarlı, Sinem Tekol Şenol ve Burçay Erenay Güngüler, İzmirde bir ilki başaracak; Alsancak Zuhal Yorgancıoğlu Sokağında bu ay sonunda Hayal Kurdum adlı çocuk kitabevini açacak. Serap, etkinlikler ve dramanın da yer alacağını, tiyatrolarla işbirliği yapacaklarını söylüyor. İleride kitap basmayı da düşündüklerini ekliyor. Alsancakta bebeğinizi yere bırakabileceğiniz mekan yok diyen Serap, kitabevinde bebekler için de alan olacağını müjdeliyor. Serapın, zararlı kimyasallar içermeyen, doğal malzemelerle yapılmış kırtasiye malzemeleri ithal edip sattığı Ekolojikiz ürünleri de bu dükkanda yer alacak.
Burçay, kitabevi için çocuk kitapları yazarı Mavisel Yener, Turkuvaz Yayın editörlerinden Ahmet Yeğin, Çağdaş Drama Derneği Başkanı Emel Balanın danışmanlık yaptığını vurguladı. Burçay, aynı zamandaFacebookta kurduğu Yardım Kelebeği grubuyla, ailelerin artık ihtiyaç duymadığı bebek ve çocuk ürünlerini, bunlara gereksinimi olanlarla buluşturuyor, kermesler düzenliyor.
Hollandalı Anne Verboven de İzmirde yapılmayanı yapmış. Bakmış ki Türkiyede, anneler ve bebekler için uygun ergonomide kangurular yok, hemen kolları sıvamış. İthal ettiği kanguruları ve bebeklerin rahatı düşünülerek yapılan beşik ve karyolaları, kurduğu www.hepsianneden.com aracılığıyla ailelerle buluşturuyor.
Gücümüz kabul edilsin
Eşiyle birlikte Seferihisarın Gödence köyünde, Divolio markasıyla butik zeytinyağcılık yapan Bahar Tapkaç, ürünlerinin hikayesini, divolio.blogspot.com blogunda anlatıyor. Bahar, aynı zamanda Bostanlıda çocuklar için açtığı etkinlik merkezi Jou Jouyu işletiyor.
Grubun fotoğrafçı üyesi, bu köşedeki fotoğrafların da sahibi Hatice Öktem Kılıçarslan ise ailelerin en mutlu, en özel zamanlarını ölümsüzleştiriyor. İzmirin az sayıdaki doğum fotoğrafçılarından biri o. Hamilelik ve doğumun yanı sıra çocuklar için özel albüm çekimleri de yapıyor. Ona, FacebooktaHatice Fotoğraf grubundan ve www.haticefotograf.comdan ulaşabilirsiniz.
Ve bu annelerden bir grup oluşturan aktivist anne, Aylin Atasağun… Aylin benim ta Ankaradan, üniversiteyi okurken kaldığım yurttan arkadaşım.Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesi mezunu Aylin, 10 yıldır özel eğitim öğretmeni. İstanbulda yaşarken bir gün İzmirli canına tak etti ve geçtiğimiz günlerde, 3 yaşındaki oğlu Ata ile birlikte soluğu memleketinde aldı. İstanbulda kalan eşi ile kısa süreli ayrılıkları göze alarak buraya taşınma kararı aldılar. Aylin, mesleğine şimdilik ara verdi ama boş durmak onun yapısına aykırı. Anne bloglarının en çok tıklanan ve beğenilen sitelerinden olan www.aylinanne.com ile İstanbulda yakaladığı etkinliği burada da sürdürecek gibi görünüyor. Bebek ve çocuk ürünleri şirketlerinin İstanbuldaki blogger anneleri çok ciddiye aldıklarını, ürünleri için bir nevi eşik bekçisi gibi gördüklerini belirtiyor. Bunu burada da kuralım, İzmirli blogger annelerin bebek-çocuk ürünlerinde kamuoyu oluşturma işlevini ve gücünü kabul ettirelim diyor.
İzmirli blogger anneler, bundan böyle her ayın ilk cuması bir araya gelecek. Kentte çocuk dostu mekanların yoksunluğundan yakındı herkes. Bu soruna biraz daha mercek tutulacak, çocuk dostları deşifre edilecek, örnek olması sağlanacak belki… Kim bilir, çocukların mutluluğunu ve sağlığını hedefleyen ne güzel fikirler çıkacak… Haberleri bu köşeden takip edebilirsiniz.
Bir cevap yazın
Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.