Hayat bir mücadele

Mücadele, herhangi bir amaca erişmek veya bir kuvvete karşı koyabilmek için bir kişi veya topluluğun güçlü, sürekli çabası, savaşım olarak tanımlanıyor, Türk Dil Kurumu’nun Türkçe Sözlüğü’nde. Hepimiz bir hayat mücadelesinin içindeyiz, zorluklarla, hastalıklarla savaşarak yaşamımızı sürdürüyoruz. Fakat herkesin mücadele derecesi farklı oluyor.

Ben size, örnek bir mücadele hikayesi anlatmak istiyorum. Hikayemiz bir yanında alkışlanası ve örnek alınası bir başarıyı, diğer yanında da bu başarıyı ödüllendiren güçlü bir kamuoyu vicdanını barındırıyor. Günümüz teknolojisinin, doğru kullanıldığında nasıl olumlu mecralara ulaşabildiğini göstermesi bakımından da örnek bir olay bu.

Önce hikayemizin kahramanı Serdar Fırtına’yı tanıyalım. Karşıyaka Lisesi’nde okuyor. Görme engelli. Okul birincisi.

Yardımcı rol gibi görünse de, asıl kahraman kadar hikayede ağırlığa sahip olan baba Sinan Fırtına ise emekli deniz astsubayı. Serdar’ın başarısının olmazsa olmazı. Onu okula götüren, yemeğini yediren, okuldan alıp eve götüren. Her gün okul dönüşünde ona dersleri okuyarak tekrarlayan, sınavlara çalıştıran, matematik gibi şekillerle izah edilmesi gereken kavramları dahi büyük bir ustalıkla anlatabilen, fedakarlığın uç noktalarında bir baba.

Hikayenin kahramanlarından bir diğeri de, Serdar Fırtına’ya mücadeleci öğrenci ödülü vermek için sanal ortamda kurulan Karşıyaka Lisesi mezunları grubu KARLİS’i harekete geçirip, yapılan bağışlarla görme engellilere yönelik programın yüklendiği bir dizüstü bilgisayar hediye edilmesini sağlayan, KARLİS grubunun kurucusu İnşaat Mühendisi Erkan Atik. Karşıyaka Lisesi öğrencilerinin de katıldığı törenle bilgisayarını Fırtına’ya takdim eden Erkan Atik, kitleleri harekete geçiren, takdir edilecek bu davranışıyla herkese örnek oldu.

Karşıyaka Lisesi’nin mezunlarından ALS hastası Doktor Alper Kaya adına bu yıl ilk kez verilen “Mücadeleci ve Örnek Öğrenci Ödülü”, okul yönetiminin belirlediği diğer iki liseli Mizgin Solmazer ve Başak Kuru’ya da takdim edildi. Başak ve Mizgin, yine KARLİS grubu üyesi Fırat Tuna’nın Antalya’daki beş yıldızlı otelinde güzel bir tatil geçirdi.

ALS hastalığı ve Alper Kaya

Adına anlamlı bir ödül verilen, hayatı örnek alınması gereken mücadelelerle dolu olan Alper Kaya bir göz doktoru. 1990 yılında ALS tanısı konan ve 5 yıl ömür biçilen Kaya, Öncelikle 1993 yılında Göz Hastalıkları Uzmanı olarak ihtisasını eline aldı ve 2004 yılına kadar tekerlekli sandalyede de olsa doktorluğa bilfiil devam etti. Zamanla yavaş yavaş sinir hücrelerini kaybetti ve elleri de tutmaz oldu. Fakat mücadeleden hiç vazgeçmedi. Dr. Alper Kaya, sol elinin işaret parmağıyla “İşaret Parmağım” adlı bir kitaba imza attı.

Şu anda ise parmaklarını da kullanamıyor. Nefes alması ise tamamen motora bağlı durumda. Fakat o reflektör yardımı ile bilgisayar kullanmaya devam ediyor ve ALS hastalarına sanal ortamda yardım etmek için çabalarını sürdürüyor.

Avukat olmak istiyor

Engellilere yönelik pek çok kolaylığın sağlandığı günümüzde, gün geçmiyor ki engeline rağmen başarı öykülerine imza atan birileriyle karşılaşmayalım. Tanınmış şarkıcı Metin Şentürk, İstanbul Milletvekili Lokman Ayva, istendiğinde ne kadar başarılı olabileceğinin örneklerini sergiliyor.

Karşıyaka Lisesi’nin başarılı öğrencisi Serdar Fırtına da üniversitede Hukuk Fakültesi’ni hedefliyor. Üç yaşında halk arasında tavuk karası olarak tabir edilen hastalığa yakalanarak yavaş yavaş görme yetisini kaybeden, şu anda sadece flaş ve uzun huzmeli farları fark edebilen Serdar, babası Sinan Fırtına ve ona her konuda yardımcı olmaya çabalayan fedakar bilgisayar öğretmeni Gülay Öztüre sayesinde basamakları bir bir tırmanıyor.

Hayatın bir mücadele olduğunu henüz üç yaşında kavrayan Serdar, hiçbir şekilde yılgınlık göstermiyor.

Bu azimle, Serdar bütün zorlukları başarır.

Buna gönülden inanıyorum.

[Fotoğraflar: Vehbi Moğol]

Related Images:


Yayımlandı

kategorisi

yazarı:

Etiketler:

Yorumlar

Bir cevap yazın