İzmir dokuzlaması…

Geçtiğimiz 9 Eylül Çarşamba günü Güzel İzmir’imizin Yunan işgalinden kurtuluşunun 87. yıldönümünü coşku ile kutladığımızı sanmıyorum… Bir yandan İstanbul’daki sel felaketinde hayatını kaybeden 31 vatandaşımız, öte yandan Siirt, Hakkari ve Van’da bölücü eşkiyaca şehit edilen on askerimizin yürekleri yakan katledilişleri…

Tüm bu olumsuzluklara rağmen 9 Eylül törenleri olağan seyrinde gerekleşti. Fakat bu olağan anma günü olağanüstü kutlama törenleriyle daha anlamlı hale getirilebilirdi. Çünkü bin yılda bir gelen rakamsal dizilim “09/09/2009” tarihi bir gün olarak, hazırlıksız olan yerel yetkililerimizce heba edildi.

Efendim, 87 yıl önce işgal altında inim- inim inleyen güzel İzmir’in sakinleri arasında, düşman işkence ve zulmü altındaki acılı günlerinin ancak 3 yıl, 3 ay, 3 hafta, 3 gün sonra biteceği inancı kulaktan kulağa yayılmış, üçlerin tesellisi olmuştur…Bildiğiniz gibi 3’ün katsayısı 9’dur!. . İzmirimiz de 9 Eylül günü düşmandan arındırılmıştır.

Çok içten bir inanışın ürünü olan bu dilek, İzmir’in kurtuluş gününde gerçek olmuş, 15 Mayıs 1919 tarihinden 9 Eylül 1922 tarihine kadar geçen sürenin üç yıl, üç ay, üç hafta, üç gün hesaplanışı gerçek olmuştur. (Kaynak: Günler Boyunca Hatıralar-Naci Gündem-1955, İzmir)

Türkdestanlarında “9” çok önemli bir sayıdır. 9 ağaç, 9 kabile, 9 dallı ağaç, 9 dev, 9 felek, 9 Oğuz kabilesi gibi sözcükler çokça geçer. Hatta, yer altı ve gökyüzü 9 kattan oluştuğu yazılır. Güzel İzmir’in büyük kurtarıcısı Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün de hayatında birçok kehanetlerin yanı sıra “9” rakamının da kendine has bir yeri var. Kısacası “9” rakamı onun doğumundan ölümüne kadar geçen süre içinde kendisini yalnız bırakmamıştır. Yine ulu önderimiz Atatürk’ün yaşamındaki “9” rakamının gizemi de henüz çözülebilmiş değildir.

Gazi Mustafa Kemal Paşa’nın yönettiği ordular 9 Eylül 1922 tarihinde ülkeyi ve İzmir’i kurtardı. 29 Ocak 1923 tarihinde İzmir’de Uşaklıgiller ailesinin kızı Latife Hanım’la evlenmesi, bildiğimiz İzmir ile ilgili “9”lu rakamlarıdır.

Bu yıl ki 9 Eylül kutlamaları aynı zamanda Gazi Mustafa Kemal’in Kurtuluş Savaşı başlarken kurduğu Kuvayı Milliye Teşkilatı’nın 90’ıncı kuruluş yıldönümüydü…

Çok sevdiğim ağabeylerim Sancar Maruflu ve Okan Yüksel’in düzenlediği, güzel İzmir’imizin 87. kurtuluş yıldönümünde, Kemeraltı Çarşısı Beyler Sokağı’nda yer alan Hür Efe Matbaası sahibi Cem Üsküp’ün ev sahipliğinde, Ödemiş ilçesinden gelen efelerle protokol dışı bir anma gerçekleştirdik.

2006 yılında hakkın rahmetine kavuşan Şeref Üsküp efemizin Ödemişli kızanlarının tören tüfekleriyle havaya ateş ettik. Yine rahmetli Zeki Müren’ in sesinden taş plaktan sokağa yayılan “İzmir’in kavakları” türküsü eşliğinde zeybek oynadık… Sonra mı?

Akşamın saat dokuzuna doğru Kemeraltı’nın dar sokaklarından yürüyerek, üçümüz efe kostümlü silahlı, yedimiz kalemşör toplam 10 İzmir yareni Konak Meydanı’na çıktık…Doğruca meydandaki Şehit Gazeteci Hasan Tahsin Anıtı önünde vaziyet alarak tüm vatan şehitleri için bir dakikalık saygı duruşunda bulunduk…

İzmir’i Sevenler Platfotmu Başkanı Sancar Maruflu, Ege Kültür Platformu Başkanı gazeteci Okan Yüksel ağabey günün anlam ve önemini belirten birer söylev çekti. Ardından sanatçı Yunus Kırılmış’ın seslendirdiği İzmir’in Kavakları ezgisi eşiliğinde zeybek oynadık ve kutlamaya katılan İzmirlilerle sevgi zinciri halka oluşturduk…
Böylece yerel yöneticilerimizce pas geçilen 09/09/2009 tarihinde bin yılda bir gelen rakamsal dizilimli “İzmir dokuzlaması” anma gününü gerçekleştirmiş oldum…Etkinliğimize katılan tüm duyarlı İzmirliler’e İzmir yareni olarak teşekkür ederim…

Related Images:


Yayımlandı

kategorisi

yazarı:

Etiketler:

Yorumlar

Bir cevap yazın