Ardından 350 milyon dolara mal edilecek 80 kilometrelik Aliağa-Menderes hattına devam etti.
25 Haziran 2007’de de 3 kilometre uzunluğundaki 30 milyon dolarlık Ege Üniversitesi-Bornova Merkez’in inşaatına girdi.
“İzmir’i demir ağlarla öreceğim” diyen Kocaoğlu, üç ayrı metroyu aynı anda götüremeyince adeta “başına çorap ördü.”
Kuşkusuz bu çorabı tek başına örmedi.
Yanlış firmalarla yapılan ihaleler…
“Kargadan kılavuzlar”ın yanlış yol göstermesi…
Yerin altında önceden kestirilemeyen ya da doğru dürüst araştırılmayan zemin koşulları, metro hatlarının yılan hikayesine dönmesinde etken oldu.
Boşa geçen günler, aylar ve yıllar…
Ve “bir arpa boyu” alınamayan mesafeler…
Feshedilen sözleşmeler ve son üç yılda sarfedilen sözler…
Bu geçen süre içiresinde isterseniz kim neler söylemiş kısaca bir hatırlayalım…
***
“11 kilometrelik metroyu 100 kilometreye çıkaracak ihaleleri yaptık. Üçyol-Üçkuyular metro problemini en akıllı ve kentin en yararına olacak şekilde çözdük. Zaman açısından en az zarar görecek şekilde çözdük. Firma, 180 günde eksikleri telafi edecek. Biz bugünden itibaren bu şartlara uymazlarsa istediğimiz an ihbarsız fesih ve firmanın yargı haklarından vazgeçeceği sözleşme yaptık.” (13 Mayıs 2006-İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu)
***
“İzmir Metrosu’nun akıbeti belli değil. Ankara’da, İstanbul’da işler tıkır tıkır yürüyor. Metro tünellerinde yaşanan sıkıntı çözülmeli. Bu iş çocuk oyuncağı değil. Herkes sorumluluğunu bilmeli. Ama halkın güvenliğini tehlikeye düşürecek bir durum ortaya çıkarsa, metro inşaatına da tıpkı UNIVERSIADE’da olduğu gibi el koyarız. Biz çözeriz. Ama ben işin o boyutlara varacağını sanmıyorum.” (30 Eylül 2006-AKP İzmir Milletvekili İsmail Katmerci)
***
“2008’de tamamlanacak metrolar, altgeçitler, raylı sistemler bitip Buca Tınaztepe Kampusü’nü, Narlıdere ve Halkapınar Garaj’ın metro temellerini attığımızda, 2010-2011 gibi İzmir’in ulaşım sorunu kalmaz. Ayrıca 8 yeni vapur da alıyoruz.” (17 Ağustos 2007-Aziz Kocaoğlu)
***
“Bizim için kentin birinci sorunu ulaşım. Sürekli Aliağa-Menderes, Üçyol-Üçkuyular, Ege Üniversitesi Hastanesi-Bornova Merkez metro projelerini öne çıkardık. Bunlarda ciddi bir mesafe katettik. Bölüm bölüm açmayı düşünüyoruz. Şimdi yerin altında çalışıyoruz. Ve zemin çok değişken. Her şey var. Bir bakıyorsunuz granit; 50 santimi 3 günde geçiyoruz. Bir bakıyorsun ileride arkasından çakıl geliyor, kaya geliyor. Arkasından balçık geliyor… Arkasından dere geliyor. Yani ne ararsan var. Ama şunu söyleyeyim, Aliağa-Menderes’te sistem mühendisliği ihalesine çıkıldı, bir aksilik olmazsa, yıl sonunda orada seferler normal olarak başlaması lazım. Trafik rahatlatacak tek şey, raylı sistemdir, metrodur. Bunlar kentin ötelenmiş projeleridir. Ne kadar ötelenmiş projesi varsa hepsini önümüze aldık, finansmanı da bulduk, gidiyoruz. (21 Mayıs 2008-Aziz Kocaoğlu)
***
“Metronun özü tünellerin açılmasıdır. Araziyi, şartları gördünüz. Burada İzmir ulaşımının en zor tünelini geçmiş oluyoruz. Üç istasyonu (İzmirspor, Hatay, Göztepe) en kısa zamanda açmak mümkün. İki istasyon bittikten sonra raylar döşenecek. Aliağa-Menderes hattı da mayıs ayında. Firmanın sahibi burada. Ya 2009 ’un sonuna kadar burayı bitirecek ya da kendini bitirecek, kendisi bitecek. Yapacağı işten fazla para alacağı var, işi yaparsa alır. Ben söz veriyorum 31 Aralık akşamı metro çalışmaya başlamazsa kendisi bilir. Ben de ne yapacağımı bilirim.”(3 Mart 2009- Aziz Kocaoğlu)
***
“2010 yılının ocak ayında metronun devreye girmesi için inşaat çalışmalarını her gün her an izliyoruz. 24 saat takip ettiğimiz bir iş. Uykuda bile metroyu hesaplıyoruz. ” (25 Nisan 2009-Aziz Kocaoğlu)
***
“Siyasetin metroyla uzaktan yakından ilgisi yok. Türkiye’yi yönetmek için iktidar olmuş bir parti olan AKP’nin herhangi bir yöneticisinin İzmir’de metronun gecikmesini istemesi gibi bir durum olamaz. Bu siyasetin de hükümetin de doğasına aykırıdır. Açılan ihaleyi, şartlara uyan ve en düşük fiyatı veren firma kazandı. İşi teslim aldı. Daha sonra tüm uyarılara, çabalarımıza karşın işi tamamlayamadı. Siyaseten olduğuna inanmadığım, kendi iç sıkıntılarından dolayı gecikince son uzatmaları da verdik. Kitlenme noktasına gelindi. Kimsenin ekmeğiyle oynamak, işini bozmak gibi gibi niyetimiz yok. Ancak yasal olarak verilen görev gereği iki inşaatla ilgili fesih kararı aldık. Müteahhit firma yargıya gidip hakkını arayacaktır.İzmir metro ve raylı sistemde kaos beklemiyor. ” (3 Haziran 2009-Aziz Kocaoğlu)
***
“Metro ve yol inşaatları gibi kamu yatırımlarından zarar gören esnafa destek olunması amacıyla verdiğim kanun teklifi meclis gündemine alınsın. Esnafın uğradığı zarar dikkate alınarak, esnafa destek olunsun. Bu amaçla 16 Mayıs 2008 tarihinde TBMM’ye bir yasa teklifi sundum. Dikkate alınsın. Çünkü bu sorun Türkiye’nin tüm kentlerinde yaşanıyor” (7 Temmuz 2009-CHP İzmir Milletvekili Mehmet Ali Susam)
***
“Metro çalışması Büyükşehir Belediyesi’nin yetki ve sorumluluk alanı içindedir. Ancak İzmir’in sorunları hepimizin sorunudur. Sayın Aziz Kocaoğlu konuyla ilgili bizden yardım talep ederse hükümet nezdinde bu taleplerin karşılanmasına yönelik çalışma yapmaya hazırız. Göreve geldiğim ilk günden bu yana bu çağrımızı dile getirmemize rağmen büyükşehir belediye başkanımızdan herhangi bir yanıt gelmedi.”(16 Temmuz 2009- AKP İzmir İl Başkanı Ömür Kabak)
Bütün bu açıklamalardan sonra, sizce başka söze gerek var mı?
Ne dersiniz?
Bir cevap yazın
Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.