Karbeyazlar diyarı: Bozdağ

İzmir’de yaşayıp da kara hasret olmayanımız var mıdır? Hele de çocukluğu, kış boyunca karın eksik olmadığı bir memlekette geçmiş olanlar için, kızakta kaymanın keyfine hangi eğlence türü alternatif olabilir ki?

İzmir’e yakınlığı nedeniyle Sipil Dağı her ne kadar kar tutkunlarının başlıca tercihiyse de, burada her zaman kara rastlamak mümkün olmuyor. Bu konuda en doğru adres, 2159 metre ile Ege’nin en yüksek tepesi olan Bozdağ’dır.

İzmir İl Özel İdaresi’nin kayak tesislerinin de bulunduğu Bozdağ, İzmir’e sadece 120 kilometre uzaklıkta olduğu için, iki saatlik bir yolculukla rahat bir ulaşım imkanı da sağlıyor. Ödemiş’e bağlı Bozdağ Beldesi, hem Salihli’den hem de Ödemiş’ten 30’ar kilometre uzaklıkta bulunuyor.
Bursa’daki Uludağ, Kayseri’deki Erciyes Dağı, Erzurum’daki Palandöken Dağı gibi uzun bir kayak sezonu imkanı sunmasa da, Bozdağ da Ocak ve Şubat aylarında kış sporları meraklıları tarafından büyük rağbet görüyor.

Kızakla kaymanın keyfi

Kayak yapmak biraz daha profesyonellik isteyen bir spor olduğu için, bizim gibi çocuklu ailelerin en revaçtaki eğlencesi kuşkusuz kızak oluyor. Bir saatlik kirası 15 TL olan kızakla, yokuş aşağı kendini bırakmak adrenalini üst seviyelere zıplatıyor. Kızak, çocuklar kadar büyüklerin de başlıca tercihi (deneylerle sabittir). Denememiş olanlar için bir saat az gibi görünse de, o soğukta düşe kalka karlarda yuvarlanmaya uzun süre katlanmak zor. 15-20 saniyelik yokuş aşağı zevki için, en az 5-6 dakika yokuş yukarı zorlu bir parkuru yürümek büyük bir efor gerektiriyor.

Teleferikle Kırklar Tepesi’ne

Bozdağ tesislerinde, kayakçıları tepeye ulaştıran bir teleferik hattı olduğu gibi, kayak yapmayacak olanlar için de, oturarak kuşbakışı tepeyi ve güzellikleri izleyebilecekleri bir teleferik hattı yer alıyor. 80 kişilik otelin de bulunduğu tesislerin deniz seviyesinden yüksekliği 1530 metreiken, teleferikle 2159 metre yükseklikteki Kırklar Tepesi’ne kadar çıkmak mümkün oluyor. Tesis her sezon 100 bin kadar günübirlikçiye hizmet veriyor.

100 bin fidan dikilecek

Bozdağ Kayak Merkezi’nde karın kalitesini artırmaya yönelik, İzmir İl Özel İdaresi tarafından bir proje uygulanıyor. Lodos rüzgarından olumsuz etkilenen tepeyi rüzgardan korumak için 100 bin fidan dikilmesi hedefleniyor. Projenin ilk ayağı olan 3 bin 600 fidan 2004 yılında dikildi. 2008 yılında da 3 bin fidan daha toprakla buluşturuldu. Çorak tepelerin ağaçlandırılmasıyla yöreye daha çok yağışın çekilmesi, dolayısıyla karlı gün sayısının artırılması hedefleniyor. 2-3 yıl içinde sedir, karaçam, kızılağaç cinsi ağaçlarla yeşerecek olan bölgede ilkim koşullarının da 10-15 yıl içinde değişmeye başlayacağı düşünülüyor.

Nerelerde kalınabilir?

Gezi yazılarını gıptayla okuduğum köşedaşım Işık Teoman’ın yazılarında sıkça yaptığı hatırlatmanın yararlı olduğunu düşünerek, yazıma bu bölümü ekleme ihtiyacı duydum. Bozdağ’da yer alan İzmir İl Özel İdaresi’ne bağlı 80 yataklı bir otelin yanı sıra, Bozdağ belde merkezinde Döner Otel ve 15 civarında pansiyon yer alıyor. 10 kilometre uzaklıkta bulunan doğa harikası Gölcük’te de Prenses ve Gölcük Otel konaklamak isteyenlere hizmet sunuyor.

Ne kadar harcanır?

Bozdağ Kayak Merkezi’ndeki otelde konaklamanın bedeli yarım pansiyon 2 kişi hafta sonları 240 TL, hafta içi ise 160 TL. Konaklayanlar kayak ekipmanlarını yüzde 50 ucuza kiralayabiliyor. Sabah- akşam açık büfe, geceleri terasta canlı müzik imkanı bulunuyor. Teleferik 10 TL, sucuk-ekmek 10 TL, kızak kirası saatlik 15 TL, kayak lifleri günlük sınırsız kullanım 20 TL olarak uygulanıyor.

Related Images:


Yayımlandı

kategorisi

yazarı:

Etiketler:

Yorumlar

Bir cevap yazın