Yerel seçim ufukta göründü

SEÇİM geliyor, seçim! Yerel seçimlerin normal tarihi mart 2009.
Ama…
AKP, yerel seçimleri öne çekmek için nabız yoklamaya şimdiden başladı bile…
Çünkü…
Sonbaharda erken yerel seçim yapmak istiyor.
AKP’nin yerel seçimleri öne çekmek için bazı gerekçeleri var. Fakat bunları şimdilik kamuoyu ile paylaşmıyor.
Ancak…
En büyük sinyal, AKP örgütlerindeki hummalı çalışmalar, erken yerel seçimin olacağının bir göstergesi değil mi?
Örneğin; aralarında İzmir’in de bulunduğu çeşitli merkezlerde ”Siyaset Akademisi” adı altında paralı siyaset okullarının açılıyor. ( Kadınlardan 250, erkeklerden 500 YTL alınıyor.)
Yerel yönetimlere talip olanlara, şubat ayından itibaren 10 hafta eğitim verilecek. ( Merak ediyorum, bu okullara gidenlerden acaba kaçı aday gösterilecek.)
Önümüzdeki günlerde il kongreleri hariç; ilçe, belde örgütleri ile kadın ve gençlik kollarının kongreleri yapılacak. İl kongreleri ise seçim sonrasına bırakıldı. Şimdi kongre zamanı değil…
İl kongresi ve büyük kongrenin seçim sonrasına bırakılması, partinin seçimlere hazırlığının önemli bir göstergesi değil mi?
Hatta genel merkez tarafından şimdiden bazı illerde temayül yoklamalarına başlandı bile…
Örgüte ve vatandaşlara ”Belediye başkanınızdan memnun musunuz?”
”Memnun değilseniz yerine yerine kimin belediye başkanı olmasını istersiniz?” gibi sorular soruluyor.

* * *

MİLLETVEKİLİ genel seçimlerinin öne alınması için TBMM karar alabiliyor. Yerel seçimlerin öne alınması için ise anayasa değişikliği yapılması gerekiyor.
Mahalli idare seçimleri anayasanın 127. maddesinde düzenleniyor. Şu anda AKP’nin sayısal çoğunluğu anayasayı değiştirmeye yetmiyor.
Diğer partilerden destek alması gerekiyor.
Peki diğer partiler, erken yerel seçim istiyor mu? Bu konuda hiç birinde henüz bir çalışma görünmüyor.
Eğer AKP, Meclis’te yalnız kalırsa o zaman bu konuda anayasa referandumu ihtimali de oldukça kuvvetli. Sonbahara doğru ülke topyekun bir seçim havasına girebilir.
Bence, yerel yönetimlere soyunanlar, hazırlık yapmaya şimdiden başlasa iyi olur.

Seçim kazanmanın yolu

GEÇTİĞİMİZ haftalarda bu sütunlarda CHP ve DSP’nin yerel seçimde ne yapması gerektiğini yazmıştık.
Ankara’da kampa alınan DSP’li il başkanlarının toplantısında çoğunluk, ”Artık seçimlere tek başımıza girelim, gücümüzü gösterelim. Genel seçimlerde biz destek verdik, yerel seçimlerde de CHP bize destek versin” diyor.
Genel Başkan Zeki Sezer de çoğunluğun görüşüne saygı duyduğu belirtiyor ve özellikle İzmir, Eskişehir, Muğla ve Bartın başta olmak üzere CHP ve DSP’nin iş başındak olduğu yerel yönetimler için işbirliği yapılması gerektiğini ortaya atıyor.
Aslında bu işbirliğinin her yerde yapılması daha doğru olmaz mı? Hatta bu işbirliğine diğer partileri de (Laik cumhuriyetten ve ülkenin bölünmez bütünlüğünden yana olan partiler) davet etmek, cepheyi genişletmek en doğrusu değil mi?
Nitekim yerel seçimlere hazırlık sürecinde ilk bombayı MHP patlattı.
MHP lideri Devlet Bahçeli’nin ”Büyükçatı” adını verdiği proje, AKP’nin ”hükümet olmanın avantajını” değerlendirerek öne geçmesini engellemeyi amaçlıyor.
CHP, DSP, DP ve ANAVATAN’ın girmesi hedeflenen ”Büyükçatı” projesine göre, büyükşehirlerden beldelere kadar her seçim bölgesinde hangi partinin güçlü olduğu saptanacak. Güçlü olan desteklenecek, karşılığında meclis üyelikleri diğer partilere dağıtılacak.
Böylece hükümet desteğini arkasında alanlara gereken ders verilecek.
Yoksa…
Ülkenin adım adım nereye doğru sürüklendiğini göz önüne alırsak, tek çözümün işbirliğinden geçtiğini sanırım söylemeye gerek yok. Sizce de öyle değil mi?
….

NOT: MHP, eğer AKP’nin bazı icraatlarına destek vermeye devam ederse, bu çatı daha kurulmadan çöker.

İzmir’in vizyonuna uygun aday

SONAR’IN yaptığı son ankete göre; İzmir’de CHP yüzde 37.22, AKP ise yüzde 34.87 çıktı.
Yani…
Yarın bir seçim olsa, kimse İzmir’de büyükşehir belediye başkanlığını banko CHP, ya da AKP kazanır diyemez. Bu nedenle, İzmir’de büyükşehir belediye başkanlığı koltuğu ‘bıçak sırtı’nda. Görünen o ki; İzmir’i her iki parti de kazanabilir.
Ancak…
Doğru aday gösterilirse…
Çünkü…
Aynı ankette ”Adayın kişiliğine oy veririm” diyenlerin oranı yüzde 43.1 ile parti oylarından daha fazla.
Bu nedenle İzmir’in vizyonuna uygun, EXPO’ya talip olan kenti temsil edebilecek en az iki yabancı dil bilen, çalışkan, her kesimle barışık, şaibesiz, lekesiz ve dürüst bir isim aday gösterilmeli. Aksi takdirde İzmir’e çok yazık olur.

Bu kenti kim ihmal ediyor?

AKP Genel Başkan Yardımcısı ve İzmir milletvekili Nükhet Hotar Göksel, geçtiğimiz günlerde Milliyet Ege’ye verdiği röportajda ”İzmir hak ettiği yerde değil. Yerel yönetimler kenti iyi yönetemiyor” diyerek AKP’li belediyelerin bulunduğu kentleri örnek gösterdi.
Oysa…
Sevgili milletvekili, hükümetin İzmir’i nasıl ihmal ettiğinden ve kente ayrılan payın her geçen gün nasıl azaldığından hiç söz etmedi.
Ekonomiden sorumlu bakan Nazım Ekren, CHP İzmir Milletvekili Abdürrezzak Erten’in soru önergesine verdiği yanıtta hükümetin İzmir’e ne kadar önem verdiğini şu rakamlarla gözler önüne serdi:
”1997 yılında Türkiye bütçesine yüzde 6.69 oranında katkı sağlayan İzmir’in bütçeden aldığı pay yüzde 2.65 idi. Aradan geçen 10 yıl İzmir’in aleyhine işledi. İzmir’in bütçeye katkısı 10 yılda yüzde 27 artışla yüzde 8.55’e çıkarken, bütçeden aldığı pay ise yüzde 27’lik düşüşle 1.94’e geriledi.”
Yerel yönetim mi, yoksa hükümet mi İzmir’i ihmal ediyor?
Kararı siz verin.

Related Images:


Yayımlandı

kategorisi

yazarı:

Etiketler:

Yorumlar

Bir cevap yazın