Her çocuğa bir “koç”

Yaklaşan Kurban Bayramı nedeniyle başlıktaki “koç” meselesi yanlış anlaşılabilir. Yazımın konusu tamamen farklı. Özellikle basketbolda yaygın olarak kullanılan “coach- antrenör, çalıştırıcı” artık günlük yaşamımızda daha sık karşılaşacağımız bir kavram haline geliyor. Nasıl mı?

Bu konu ilk kez NTV kanalında geçtiğimiz sezon yayınlanan “Türk Mucit” yarışmasının jüri üyesi, aynı zamanda Türkiye Fütüristler Derneği Başkanı Alphan Manas’ın konferansında karşıma çıktı. Ve çok ilgimi çekti. Yıldızı parlayan meslekler arasında Manas “velilik” mesleğini de saydı ve bu tezini desteklemek için şu saptamalarda bulundu: “Biz yani yaşları 40’ın üzerindeki kişiler (X) kuşağıyız. Gençler (Y) kuşağı ve 2003’ten sonra doğan çocuklar ise (Z) kuşağında bulunuyor. Kuşaklar arası çatışma eskiden beri bilinen bir konu.

Çünkü kuşaklar değiştikçe, ebeveynler arasında ilişkiler değişiyor. Saygı ve sevginin şekli ve yapısı değişiyor. Teknolojinin gelişmesiyle birlikte kuşaklar arasındaki uçurum da artıyor. Televizyonun ve bilgisayarın hayatımıza girmesiyle çocuklarımız daha içine kapanık, teknolojiyle iç içe bir yapıya bürünüyor.

Bu değişen davranışlarla birlikte geleceğin meslekleri de daha çeşitlenecek. Tıpta psikolojinin alt dalları giderek daha rağbet görecek. Anne-babalar çalıştığı için, çocuğunun okuldaki durumunu yeterince takip edemeyecek. Bu ihtiyaçtan hareketle mesela (velilik) mesleği ortaya çıkacak ve (veli) olarak tayin ettiğimiz kişiler bizim adımıza çocuğumuzun okuldaki durumunu takip edecek, notlarını kontrol edecek, öğretmenleriyle diyaloğa girecek ve gerekenleri yapacak.”

Alphan Manas’ın bu ilginç konferansını izleyeli 2-3 ay gibi bir zaman geçti. Manas ilginç bir örnek daha verdi ve apartman yöneticiliğin de giderek profesyonel kişilere devredileceğini anlattı.
O gün ilgimi çeken bu görüşler, birkaç gün önce bir gazetede küçük bir haber olarak karşıma çıktı. “Koç’um Benim” başlığı ile verilen haberde bir eğitim kurumu tarafından “Aile ve Öğrenci Koçluğu Sertifika Programı” düzenlendiği belirtiliyor, değişen sınav sisteminin “örenci koçluğu” mesleğini zorunlu hale getirdiği belirtiliyordu.

Haberdeki bilgi, Alphan Manas’ın görüşlerinin adeta bir tezahürü gibiydi ve o gün bana orta vadede gerçekleşebilecek bir konu olarak görünen bu fikir, gelişmelerin hızı konusunda iyi bir örnek oldu.
İnternette bu konuda yaptığım araştırmada da öğrenci koçluğu eğitimi veren merkezlerin hiç de az olmadığını gördüm. Amaç, “öğretimine devam eden öğrencilerin başarılarını artıracak yöntemleri geliştirmek” olarak özetleniyor ve ilkokul 4. sınıftan itibaren üniversite sınavını kazanıncaya kadar bu yardımın devam ettiği ifade ediliyordu.

Gelecek bilimci Alphan Manas, velilik mesleğini yıldızı parlayan meslekler arasında boşuna saymamış. Bu mesleğin trendinin yükselmesindeki nedenlerden biri kuşaklar arası çatışma ve çocuğa yeterince zaman ayıramamak ise, bir diğer sebebi de “yaz-boz tahtası” haline gelen Türk eğitim sistemidir.
Bakalım daha neler göreceğiz!

Related Images:


Yayımlandı

kategorisi

yazarı:

Etiketler:

Yorumlar

Bir cevap yazın